Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

V kauze Sabotáž by mal dnes vypovedať V. Mečiar

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Neverejné pojednávanie v kauze Sabotáž s troma obžalovanými expríslušníkmi SIS vrátane bývalého šéfa tajnej služby Ivana L. pokračuje dnes na bratislavskom krajskom súde.

Pred súdom by dnes mali vypovedať obžalovaní. Na výsluch by mal prísť o 11:00 aj predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Pred otvorením hlavného pojednávania predsedníčka senátu Gabriela Šimonová oznámila zástupcom médií, že celý proces sa vedie pod stupňom utajenia dôverné, preto ani pri najlepšej vôli súdu sa novinári na procese nemôžu zúčastňovať.

Dodala, že až do vynesenia rozsudku nebude k meritu veci podávať žiadne informácie. Pojednávanie má tento týždeň trvať štyri dni, ale nie je vylúčené, že ho sudkyňa odročí už v stredu. Uviedla, že pred súd boli predvolaní ako svedkovia viacerí príslušníci tajnej služby, avšak v súvislosti so summitom Bush - Putin ich nadriadený ospravedlnil. Verdikt teda tento týždeň nepadne, konštatovala.

Sabotáž proti bývalému prezidentovi Michalovi Kováčovi s cieľom diskreditovať jeho osobu mal podľa obžaloby spáchať v roku 1995 Ivan L. spolu s Petrom K. a Pavlom V. Vtedajší šéf tajnej služby údajne nariadil svojim podriadeným, aby vypracovali spravodajskú informáciu.

V nej mali navrhnúť riešenie vnútropolitickej situácie tak, že sa posilní vládna koalícia pod vedením HZDS a skráti sa funkčné obdobie vtedajšieho prezidenta Michala Kováča. Obsah informácie však podľa obvinenia nepovažoval Ivan L. za dosť radikálny a údajne vydal príkaz na spracovanie novej informácie, ktorej adresátom mal byť predseda vlády Vladimír Mečiar.

Obžalobu podal prokurátor Michal Serbin v máji 2001 s tým, že trojicu bývalých SIS-károv obvinil z trestného činu sabotáže. Najvyšší súd, ktorý posudzoval sťažnosť prokurátora proti vráteniu veci na došetrenie však vyslovil právny názor, že nejde o sabotáž, ale nanajvýš o zneužitie právomoci verejného činiteľa. Súčasne nariadil krajskému súdu, aby vo veci konal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu