Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Ženy si len nejasne spomínajú na tragickú haváriu

KOŠICE – O tragickej nehode v Chorvátsku prehovorili dnes v košickej fakultnej nemocnici dve ženy – pani Anna a pani Darina, ktoré v utorok večer v nočných hodinách previezli z chorvátskej nemocnice v meste Gospič do Košíc. Obe ženy si len veľmi nejasne spomínajú na priebeh nehody a nevedia ani, kto privolal pomoc.

„Ja neviem, že sme do niečoho narazili, nepočula som náraz, nepočula som nič, len som sa z ničoho nič prebrala v poli,“ povedala pani Darina a dodala, že bola prekvapená ako rýchlo prišli záchranári. „Dodnes mi je záhadou, odkiaľ tak rýchlo nabrali tak veľa sanitiek,“ dodala pani Anna. Pri spomienke mena Viery Medveďovej, ktorá so ženami pravidelne cvičila a zájazd zorganizovala, sa pani Anna veľmi rozplakala. Obe ženy uviedli, že chorvátski záchranári, ale aj lekári v nemocnici v Gospiči im poskytli adekvátnu pomoc. Tvrdili, že vodiči mali prestávky a pravidelne sa striedali.

Ako dnes informovala hovorkyňa košickej Fakultnej nemocnice L. Pasteura Jaroslava Oravcová, v priebehu utorňajšej noci prijali štyri ženy vo veku 54 až 64 rokov, boli okamžite vyšetrené pracovníkmi kliniky úrazovej chirurgie a následne hospitalizované. Dnes o štvrť na dvanásť priviezla sanitka ďalšiu, v poradí piatu pacientku.

Ako dnes informoval prednosta kliniky úrazovej chirurgie Miroslav Kitka, päť žien má stredne ťažké poranenia. „Okrem otrasu mozgu utrpeli hlavne rôzne tržné a rezné rany, pomliaždeniny a zlomeniny, napríklad zlomeniny rebier, panvy či kľúčnej kosti, ktoré im diagnostikovali a ošetrili už chorvátski lekári. U jednej z pacientok zistili naši traumatológovia aj poranenie chrbtice – zlomeniny hrudných stavcov. Jedna zo žien, ktorú doviezli ešte v nedeľu, dnes podstúpila operáciu ramena. Všetkých päť žien dostalo v Chorvátsku adekvátnu liečbu a ich zdravotný stav je stabilizovaný,“ povedal Kitka. V nasledujúcich dňoch pracovníci kliniky úrazovej chirurgie rozhodnú, či budú potrebné nejaké operácie, inak pôjde o konzervatívnu liečbu.

„Očakávame, že do Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach budú neskôr prevezení aj ďalší štyria pacienti z Chorvátska a Klinika úrazovej chirurgie je na ich príjem pripravená,“ uviedla hovorkyňa FNLP Oravcová. Okrem novoprijatých piatich pacientok ležia na tomto pracovisku aj dve ženy, ktoré boli na Slovensko prevezené v nedeľu vládnym špeciálom.

Pri havárii slovenského autobusu pri chorvátskom meste Gospič zo 49 cestujúcich zahynulo 14 ľudí. Z celkového počtu zranených ostávajú ešte v Chorvátsku štyri ženy, ktoré v súčasnosti nie sú schopné prevozu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu