Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Poslanci opäť rokujú: Začali návrhom na odvolanie Suska a Šimkovičovej: Minister reaguje

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali piatkové rokovanie opozičným návrhom na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) z funkcie. Návrh v pléne predložila poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Na piatok je naplánované aj rokovanie o návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

Opozícia chce odvolať Suska okrem iného pre jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Suska kritizujú aj za presadenie trestných kódexov. Šéf rezortu spravodlivosti si za svojimi krokmi stojí. Deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému.

archívne video

Tlačová konferencia strany SaS na tému: Zlyhania ministra spravodlivosti Borisa Suska pri rozpočte a pláne obnovy (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šimkovičovej vyčítajú opoziční poslanci personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle a Slovenskej národnej galérii. Opozícia tvrdí, že Šimkovičová rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, ohrozuje rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie. Ministerka deklaruje, že na svoje kroky má právo a koná zákonne. Dvojicu ministrov mal odvolávať parlament ešte v auguste, vtedy nebol uznášaniaschopný. Na septembrovej schôdzi sa návrhy nestihli prebrať. Parlament má v piatok rokovať do 16.00 h, no hlasovať o prerokovaných bodoch sa nebude. Pokiaľ sa nepodarí prebrať oba návrhy v piatok, NR SR má zasadať aj v pondelok (28. 10.).

Diskusia začala

V Národnej rade (NR) SR sa v piatok začala diskusia k odvolávaniu Borisa Suska (Smer-SD) z postu ministra spravodlivosti. Písomne sa do nej prihlásilo osem rečníkov, z toho traja za klub. Ešte pred nimi požiadal o vystúpenie minister. Podľa rokovacieho poriadku môže písomne prihlásený poslanec rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak polhodiny. Zákonodarcovia môžu na jednotlivých rečníkov reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Po vystúpeniach písomne prihlásených poslancov bude množné sa prihlásiť do diskusie ešte ústne. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Opozícia chce odvolať Suska okrem iného pre jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Suska kritizujú aj za presadenie trestných kódexov. Šéf rezortu spravodlivosti si za svojimi krokmi stojí. V prípade Kováčika konal, ako tvrdí, podľa štandardných inštitútov právneho systému.

Susko označil dôvody na jeho odvolanie za klamstvá

Návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) neobsahuje ani jedno porušenie zákona. Skonštatovala to vláda v stanovisku k návrhu na odvolanie. Susko označil dôvody na jeho odvolanie za klamstvá. Zmenu trestných kódexov, zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry či podanie dovolania v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. bolo podľa Suska i členov vlády v súlade so zákonom.

Susko označil za blamáž napadnutie trestných kódexov na Ústavnom súde SR. "Ústavu sme neporušili, trestné kódexy sú v poriadku," vyhlásil minister v pléne NR SR. Trestné právo sa podľa neho konečne začalo humanizovať. Stojí si za tým, že boli splnené podmienky na skrátené legislatívne konanie. Dôvody na jeho odvolanie označil za zavádzanie a dezinterpretáciu. Dovolanie v prípade Dušana K. bolo podľa Suska využitie jeho právomoci v súlade so zákonom. "Moje rozhodnutie na základe posúdenia a stanovisko odborníkov ministerstva spravodlivosti bolo o prerušení výkonu trestu," povedal s tým, že nezasiahol do rozhodnutia súdu, na to kompetencie nemá. Dodal, že jeho rozhodnutie prinieslo iba šancu, aby Najvyšší súd SR mohol na základe všetkých dôkazov rozhodnúť.

Boris Susko
Zobraziť galériu (3)
Boris Susko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vláda vo svojom stanovisku považuje návrh na odvolanie Suska za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach. Stanovisko vlády predstavil minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD). Vyhlásil, že ministra chce opozícia odvolať za zákonný a ústavne súladný postup. Minulé volebné obdobie označil kabinet za éru deštrukcie právneho štátu, vtedajšia vláda konala podľa vlády pomstu voči predstaviteľom opozície. Hovorí o manipuláciách a zneužívaní práva. Vláda dodala, že ústavný súd vyvrátil opozičné výhrady voči novele trestných kódexov vrátane procesu jej schvaľovania, úpravy trestných sadzieb, či zrušenia špeciálnej prokuratúry.

Kolíková vo svojom vystúpení pripomenula, že Susko podal dovolanie v prípade Dušana K., vďaka čomu sa dostal na slobodu, hoci predtým právoplatne rozhodli dva nestranné a nezávislé súdy. Pripomenula, že Dušan K. bol odsúdený za korupciu, toto rozhodnutie označila za bezprecedentné, keďže minister "prepustil" Dušana K. na slobodu predtým, ako by súdy rozhodovali opätovne o vine a treste. Kritizuje ho aj za zrušenie analytickej jednotky na ministerstve spravodlivosti. Susko v reakcii odkázal Kolíkovej, že ona sama rozhodovala ako ministerka v rozpore s odporúčaniami analytikov. Hovoril tiež o nadpriemerne vysokých platoch oproti iným zamestnancom rezortu a analytický útvar podľa ministra vykazoval vo svojej činnosti duplicitu s inými útvarmi.

Trestné kódexy boli podľa opozície sprevádzané "hrubými" lžami, nebol tiež čas na odbornú diskusiu pred ich schválením. Kritizujú výrazné zníženie premlčacích lehôt, trestov za korupciu či organizovanú kriminalitu. Novela podľa opozície "otvorila dvere" kriminalite a krádežiam. Dodala, že presadením novely nesie minister zodpovednosť za ohrozenie čerpania eurofondov. Susko tiež podľa opozície šíril lži o tragických prípadoch úmrtia obvinených, kritizuje ho aj za zrušenie dotačnej schémy v oblasti ľudských práv. Minister reagoval, že v tejto oblasti dochádzalo k manipuláciám a poskytovaniu dotácií spriazneným organizáciám.

KDH podporuje odvolanie Suska i Šimkovičovej, poukazuje na ich zlyhania

Poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH podporia v parlamente odvolávanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Podporujú aj odchod ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). KDH je presvedčené o tom, že Susko nesie politickú zodpovednosť za chyby v reforme trestného práva. Šimkovičová je podľa hnutia osobou z dezinformačnej scény. Chyby v reforme trestného práva podľa KDH otvorene pomenoval aj Ústavný súd SR. "Ten jasne konštatoval, že neboli dané žiadne dôvody na skrátené legislatívne konanie," uviedlo hnutie v stanovisku, ktoré zaslala jeho hovorkyňa Lenka Kovár.

Hnutie má tiež kritický postoj k rozhodnutiu o podaní dovolania a prerušení výkonu trestu bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi K. "Ide podľa nášho názoru o politicky motivované rozhodnutie, čo je pre demokratický štát neprípustné," uviedli kresťanskí demokrati."KDH od začiatku tvrdilo, že Martina Šimkovičová sa nemala stať ministerkou kultúry. V osobe ministerky kultúry máme dočinenia s osobou z dezinformačnej scény, na ktorej pôsobí aj po nástupe do funkcie," uviedla Kovár.

Poslanci opäť rokujú: Začali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Konanie ministerky škodí podľa hnutia celému Slovensku. Spomína mocenské ovládnutie umeleckých a kultúrnych inštitúcií prostredníctvom účelovej zmeny zákonov, takisto zmeny vo Fonde na podporu umenia či Audiovizuálnom fonde. KDH kritizuje aj to, že verejnoprávny Rozhlas a televíziu Slovenska nahradila podľa jeho slov "štátna Slovenská televízia a rozhlas (STVR)". Dodáva, že zlyháva tiež financovanie projektov, napríklad pri programe na obnovu pamiatok. "Odvolaním Martiny Šimkovičovej z funkcie ministerky chceme zastaviť deštrukčný a nezodpovedný prístup ministerstva kultúry k riadeniu kultúrnych inštitúcií a k spravovaniu hmotného kultúrneho dedičstva, ktoré patrí všetkým obyvateľom Slovenska a môže mať nezvratné následky," uzavrelo KDH.

Susko je jeden z najlepších ministrov

Šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) má podporu koaličnej SNS. Považuje ho za jedného z najlepších ministrov. Uviedol to podpredseda parlamentu a líder národniarov Andrej Danko v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie k odvolávaniu Suska."Nemáš cynický úsmev predchádzajúcich ministrov spravodlivosti ani aroganciu. Si dobrý človek. Si človek namieste, ktorý neposudzuje niekoho podľa toho, akú má farbu pleti či vierovyznanie. (...) Za SNS ťa ubezpečujem, že stojíme za tebou," odkázal Danko odvolávanému ministrovi.

Podpredseda parlamentu zároveň vyhlásil, že koaliční poslanci by sa nemali zapájať do diskusií k opozičným návrhom na odvolanie ministrov. Myslí si, že dialóg s opozičnými predstaviteľmi k ničomu nevedie. "Neprikladajme im význam," dodal s tým, že opozícia potrebuje konflikt ako pracovný nástroj. Opozícia chce odvolať Suska okrem iného pre jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Suska kritizujú aj za presadenie trestných kódexov. Šéf rezortu spravodlivosti si za svojimi krokmi stojí. V prípade Kováčika konal, ako tvrdí, podľa štandardných inštitútov právneho systému.

Viac o téme: OdvolaniePoslanciRokovanie NR SRMartina ŠimkovičováBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu