Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

Poslanci Národnej rady preverovali prípad údajného policajného násilia v Košiciach

(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

KOŠICE - Preveriť prípad údajného policajného násilia z júna tohto roku bolo cieľom pondelkového poslaneckého prieskumu na policajnom oddelení v centre Košíc. "Pre mňa úplne kľúčové v tomto momente je, aby sme vyslali jasný signál ministerstvu vnútra aj kolegom v parlamente, že ak by boli napríklad v tomto zariadení kamery na tých správnych miestach, alebo ak by mali policajti na tele kamery, tak by sme tu dnes vôbec nemuseli byť a žiadne podozrenia by neboli," uviedla pre médiá členka ľudskoprávneho výboru Národnej rady SR Vladimíra Marcinková (SaS), ktorá prieskum iniciovala.

V medializovanej kauze mal poškodený muž 11. júna na policajnom oddelení na Pribinovej ulici podľa svojich výpovedí pri vypočúvaní zažiť násilie a sexuálne zneužívanie. Policajti ho predtým obmedzili na osobnej slobode na Námestí Maratónu mieru. Prípad vyšetruje Úrad inšpekčnej služby (ÚIS).

Marcinková za dôležité označila hľadanie spôsobov, ako posilňovať dôveru v bezpečnosť v štáte. "Verím, že to je záujmom všetkých nás, ktorí sme dnes spolu sedeli. Bohužiaľ, musím skonštatovať, že obavy, podozrenia alebo ten zlý pocit z toho, či robíme dosť proti policajnému násiliu na Slovensku, s ktorým som sem prichádzala, tak s tým istým pocitom aj odchádzam," povedala. Vníma, že aj systémovo by štát mal robiť viac, aby boli občania chránení a nedochádzalo k takýmto podozreniam. Kamerové systémy sú podľa nej minimálnou prevenciou, ktorá dokáže vyvinúť tlak na transparentné správanie všetkých zúčastnených.

Na prieskume sa zúčastnili aj ďalší zástupcovia parlamentného výboru

Na prieskume sa zúčastnili aj ďalší zástupcovia parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny - predsedníčka Lucia Plaváková (PS), podpredseda Ivan Hazucha (Smer-SD), Ondrej Prostredník a Zuzana Števulová (obaja PS). Plaváková skonštatovala, že v danom prípade naďalej prebieha konanie inšpekcie. "My pevne veríme, že čo najskôr inšpekcia dospeje k nejakým záverom. Či už pôjde o nejaký disciplinárny podnet alebo to bude zastavené, to my v tejto chvíli nevieme posúdiť," povedala. Výsledkom prieskumu aj s odporúčaniami pre štát sa bude výbor ďalej zaoberať. "Budeme tiež o tom diskutovať s verejným ochrancom práv, ktorý sa aktívne venuje všetkým miestnostiam a budovám, kde dochádza k obmedzeniu osobnej slobody," dodala šéfka výboru.

Hovorkyňa ÚIS Andrea Dobiášová pre TASR potvrdila, že vyšetrovanie v prípade dosiaľ nebolo ukončené. "Vyšetrovateľ dal v rámci procesných úkonov vypracovať znalecký posudok. Až na základe jeho záverov bude môcť ďalej v konaní rozhodnúť. To znamená, že nebola zatiaľ obvinená žiadna konkrétna osoba," uviedla.

Viac o téme: PoslanciKošiceNRSRNásilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu