Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Made in Slovakia! V Košiciach vyrobili prvý ultrazvuk s AI tlačidlom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Košice 23. októbra (TASR) - Spoločnosť Siemens Healthineers predstavila prvý ultrazvuk vyrobený v košickom závode s tlačidlom umelej inteligencie (AI). Zároveň ide o prvý ultrazvukový systém, ktorý nesie označenie Made in Slovakia - vyvinutý a vyrobený na Slovensku. Prístroj podľa firmy umožňuje rýchlejšiu a efektívnejšiu diagnostiku srdcovo-cievnych ochorení.

Ako uviedol vedúci divízie Ultrasound Siemens Healthineers Slovensko Miroslav Kliment, prístroj Acuson Origin je určený na 3D a 4D echokardiografické vyšetrenia, pričom dokáže správne identifikovať a analyzovať 12 rôznych pohľadov alebo rezov srdca. "V 99 percentách prípadov poskytuje veľmi presné výsledky, ktoré pomáhajú lekárom spoľahlivo hodnotiť stav srdca, identifikovať potenciálne problémy a navrhnúť najvhodnejšiu liečbu pre pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami," povedal.

archívne video

Denisa Saková a Volvo potvrdili termín spustenia výroby závodu Valaliky v roku 2026 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Spoločnosť pripomína, že práve AI zohráva v medicínskych zobrazovacích technológiách čoraz väčšiu úlohu. Na softvéri pre najnovší ultrazvuk pracovalo viac ako 100 vývojárov. Ich úlohou bol kompletný vývoj kľúčových funkcií prístroja vrátane integrácie AI algoritmov. Uvedené AI tlačidlo ponúka prístup k viac ako 5600 meraniam. "Má rôzne funkcionality podľa toho, v akom ste móde a stave. Napríklad môže urobiť nejaké meranie alebo zmeniť parametre obrazu na základe detegovaného pohľadu srdca," spresnil softvérový inžinier Peter Vaľo.

V košickom závode spustili výrobu ultrazvukových zariadení v závere roka 2022. Odvtedy ich vyrobili viac ako 3000, pričom slúžia na celom svete na diagnostiku širokej škály ochorení. V porovnaní s doteraz vyrobenými prístrojmi je pri Acuson Origin viac postupov realizovaných na Slovensku. "Montujeme viac, ako sme montovali pri iných ultrazvukoch. Taktiež sa sústredíme na testovanie systému a funkcionalitu," skonštatovala manažérka košického závodu Katarína Zidorová. Najnovší ultrazvuk s AI tlačidlom už používajú vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Košiciach aj v Kardiocentre v košickej Šaci.

Viac o téme: UltrazvukKošiceAISiemens Healthineers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu