Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

SaS vyzýva ministra zdravotníctva na riešenie situácie vo VšZP

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičná strana SaS vyzýva ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD) na čo najskoršie vyriešenie situácie v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Kritizuje pritom kroky poisťovne pri jednodňovej starostlivosti. Avizuje tiež, že plánuje iniciovať poslanecký prieskum vo VšZP. Chce zistiť, čo sa deje s verejnými zdrojmi určenými na liečbu. Uviedli to poslanci Národnej rady (NR) SR Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay (obaja SaS).

"Všeobecná zdravotná poisťovňa o 30 percent redukuje rozsah zmluvných vzťahov s klinikami jednodňovej medicíny. (...) Pre časť pacientov to bude znamenať, že budú platiť vyššie doplatky, prípadne si celú zdravotnú starostlivosť na jednodňovke budú musieť zaplatiť sami, ak nechcú trpieť a chcú vyriešiť svoj zdravotný problém," skonštatoval Szalay.

VIDEO

Reakcia poslancov zo SaS na krok VšZP k obmedzeniu jednodňových výkonov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bittó Cigániková skritizovala, že VšZP kroky pri jednodňovej starostlivosti, ktoré realizuje v rámci procesu optimalizácie, komunikovala na konci prepoisťovacieho obdobia. "Je to mimoriadne perfídne z toho dôvodu, že veľmi dobre vedia, že keby toto povedali v normálnom čase, tak by im poistenci odišli," dodala.

V predstavenstve VšZP nie sú obsadené všetky miesta

Poslanci preto vyzvali ministra zdravotníctva na riešenie situácie. Szalay naň zároveň apeloval, aby sa čo najskôr obsadili všetky miesta v predstavenstve VšZP, v ktorom po odvolaní Michala Ďuriša exministerkou Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD) chýba jeden člen. Vyzval tiež predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), aby zo zdravotníctva spravil premiérsku tému.

Štátna VšZP pristúpila k procesu optimalizácie. Chce tak zvýšiť efektivitu vynakladania zdrojov z verejného zdravotného poistenia. Informovala o priebehu optimalizácie vo viacerých fázach. Prvým krokom boli podľa nej opatrenia v jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Medzi nimi je napríklad nepredĺženie zmlúv s poskytovateľmi, pri ktorých identifikovala neefektívne vynakladanie finančných prostriedkov či dočasné plošné obmedzenie zmluvných objemov pre poskytovateľov na 70 percent priemernej mesačnej úhrady.

Viac o téme: Minister zdravotníctvaSaSKamil ŠaškoVšeobecná zdravotná poistovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu