Nedeľa20. október 2024, meniny má Vendelín, zajtra Uršuľa

Ide zima, budeme mať dosť plynu? TAKTO vyzerajú naše zásobníky! Slová analytikov, na TOTO sa pripravte

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Budeme mať dosť plynu? Téma, ktorá od vypuknutia konfliktu na Ukrajine každoročne rezonuje práve v tomto ročnom období, je opäť aktuálna. Počasie je stále chladnejšie a mnohé domácnosti si už museli vo svojich interiéroch prikúriť. Dobrou správou je, že podľa súčasných údajov to vyzerá tak, že plynu bude dosť.

archívne video 

Denisa Saková po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa analytikov z projektu Dáta bez pátosu je Európa, ale aj Slovensko na tom opäť veľmi dobre. „Už tretí rok po sebe nevychádzajú predpovede pesimistov s čiernym videním sveta. Nezmrzli sme a nezamrzneme ani teraz,“ odkázali. Zásobníky v Európe majú podľa nich z roka na rok mierne vyššiu kapacitu a pred zimou sú aj v roku 2024 na úrovni EÚ naplnené na 95 percent. Konkrétne Nemecko, ktoré je kľúčovou krajinou, keďže disponuje až 1/4 kapacity zásobníkov EÚ, má v strede októbra zásobníky plné na 97 percent, Slovensko ich má plné na 96 percent.

 

GRAF DŇA: 🔥STAV ZÁSOB PLYNU PRED ZIMOU Európa, ale aj Slovensko sú na tom opäť veľmi dobre. Už tretí rok po sebe...

Posted by Dáta bez pátosu on Wednesday, October 16, 2024

Okrem toho spotreba v Európe z roka na rok mierne klesá. Analytici tiež dodali, že dodávky LNG, teda skvapalneného zemného plynu, ako aj dodávky plynu z Nórska, Spojeného kráľovstva, Alžírska a Azerbajdžanu sú plynulé a vysoké. Vysoké zostávajú okrem toho aj dodávky plynu z Ruska. Tie sú momentálne na úrovni 100 miliónov metrov kubických denne cez plynovody a 1,5 miliardy metrov kubických štvrťročne cez LNG tankery.

Pozitívne sú aj prognózy. „Vzhľadom na pomerne teplé počasie a silné dodávky je možné očakávať doplnenie zásobníkov bližšie ku 100 percentám. Vrchol stavu zásob býva zvyčajne v novembri o 3-5 týždňov,“ uviedli analytici. Poukázali tiež na to, že cena plynu je dnes asi o 20 percent nižšia ako bola pred rokom, s očakávaním poklesu pred príchodom zimy. „Je ťažké predpovedať silu a chlad zimy na mesiace december-marec, ale existujú silné predpoklady na hladký priebeh dodávok. Opäť máme dobré správy,“ dodali.

Viac o téme: PlynZásobníkyLPG
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu