Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Chystajú sa veľké zmeny ohľadne PN-iek: Minister Tomáš chce znížiť ich počet! Ušetria sa tak milióny eur

(Zdroj: Getty Images, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny avizuje zmeny, ktoré majú špekulantom zamedziť zneužívaniu PN-iek. Šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD) si od toho sľubuje veľké úspory, keďže len za prvý polrok vyplatil štát na nemocenskom takmer pól miliardy eur.

Novela zákona o sociálnom poistení je aktuálne v legislatívnom procese. Návrh počíta s oveľa väčšími kompetenciami pre Sociálnu poisťovňu a posudkoví lekári by podľa neho mohli zrušiť neoprávnene udelenú práceneschopnosť. Lekár, ktorý vystavil PN-ku, tak podľa návrhu už nebude mať posledné slovo. Cieľom je odstrániť fiktívne maródky a ušetriť tak štátnemu rozpočtu milióny. Ak prejdú všetky legislatívne procesy, zákon by mal platiť už od januára.

archívne video

Napriek tvrdej konsolidácii sa podarilo ochrániť všetky sociálne opatrenia, tvrdí Erik Tomáš (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Štát chce svoju pozornosť zamerať najmä na PN-ky v regiónoch. Zatiaľ čo v Bratislave je totiž percento zamestnancov na PN nízke (maximálne dve percentná začiatkom roka), smerom na východ, v Starej Ľubovni, Stropkove či Kysuckom Novom meste je to až skoro štvornásobok.

„Mnohé sú falošné, najmä v regiónoch. Po novom posudkoví lekári budú mať právomoc zrušiť neoprávnene udelenú PN-ku,“ povedal Erik Tomáš. Cituje ho portál tvnoviny.sk. Tlaku zo strany Sociálnej poisťovne, že napríklad zlomená noha sa dá vyliečiť aj rýchlejšie, sa vraj obávať netreba.

Viac o téme: PráceneschopnosťSociálna poisťovňaPNMarodkaErik Tomáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu