Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

VIDEO Šimkovičovej prvé slová na výpovede v kultúre: Takto zdôvodnila postup pri Drličkovi

Zľava Lukáš Machala a ministerka Martina Šimkovičová Zobraziť galériu (7)
Zľava Lukáš Machala a ministerka Martina Šimkovičová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Kultúra sa opäť otriasa v základoch. Dôvodom sú viaceré rozhodnutia ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Jedným z nich je uzatvorenie Budmerického kaštieľa pre verejnosť, odvolanie šéfa Slovenského národného divadla Mateja Drličku aj Alexandry Kusej z čela Slovenskej národnej galérie. V dôsledku toho vznikla nová petícia na jej odvolanie z funkcie. Ministerka sa rozhodla verejne vystúpiť a vyjadriť sa k aktuálnej situácii.

VIDEO Vyjadrenie ministerky kultúry Šimkovičovej a Lukáša Machala k aktuálnemu dianiu

Vyjadrenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a Lukáša Machalu k aktuálnemu dianiu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ministerka Šimkovičová už nebýva v rakúskom Kittsee. Uviedla to na začiatku tlačovej konferencie. Dodala, že sa tak rozhodla po "štvavej kampani" s tým, že pre bezpečnosť nebude konkretizovať svoje nové bydlisko. „Boli sme svedkami toho, čo sa stalo premiérovi, a myslím si, že táto skupina sa dokáže vyburcovať aj výrokmi, že nemôžeme vedieť, čoho sú schopní,“ povedala ministerka. Uviedla to aj v súvislosti s dnešnou demonštráciou proti ministerke na bicykloch, v ktorej ako popisujú organizátori, protestujúci prejdú od pamätníka SNP až po ministerkino bydlisko v Kittsee.

Podľa ministerky bývalý riaditeľ SND Drlička zavádza o tom, že sa s ním z rezortu odmietali stretnúť. Uviedla ako dôkaz komunikáciu medzi rezortom a Drličkom. Ten mal byť podľa slov ministerky striedavo na PN a v práci a nevedeli sa preto dohodnúť na stretnutí. Aj z tohto dôvodu mu nakoniec doručili výpoveď priamo domov. "Boli tam traja ľudia z našeho právneho oddelenia a doručili mu dekrét," dodala. Spoločne s Machalom vyvrátili informáciu, že by tam bol niekto z bezpečnostných služieb.

Zľava Lukáš Machala a ministerka Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (7)
Zľava Lukáš Machala a ministerka Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyjadrili sa aj k odvolaniu riaditeľov SND a SNG. Ministerka kultúry aj Machala si stoja za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Podľa ministerky "ich manažérska činnosť zlyhala a poškodzuje majetok Slovenskej republiky". V prípade Kusej bolo problémom podľa Šimkovičovej hospodárenie s peniazmi a konflikt záujmov s tým, že sama uzatvárala dodatky k zmluvám so zhotoviteľom firmy, v ktorej figuroval jej rodinný príslušník. Okrem toho jej vadila aj reprezentácia Slovenska v zahraničí. Problémom bolo tiež využitie priestorov SNG a že pri vstupe do galérie nie je vidieť slovenskú vlajku a ani umenie. "Je to hanba, že SNG nevie prezentovať naše, ale i zahraničných umelcov a napriek tomu sa tam vyberá vstupné," dodala.

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (7)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"My ako zriaďovateľ máme plné právo ako niekoho vymenovať, tak aj niekoho odvolávať, a to aj bez udania dôvodu," poznamenal Machala. Tvrdí, že zverejnenie dôvodov na odvolanie riaditeľov SND a SNG je len dôkazom toho, že ministerstvo nemá čo skrývať. Na adresu Drličku Machala dodal, že jeho slovník a používanie invektív smerom k ministerke nie je prijateľný. V prípade bývalej riaditeľky SNG zopakoval, že Kusá "prihrávala kšefty svojmu rodinnému príslušníkovi".

„Nemáte morálny kompas v sebe, robíte len politický aktivizmus a vytvárate politický tlak, ktorý je neprimeraný. Tento politický tlak nemáte podložený ani jedným argumentom,“ povedal v súvislosti s odvolanými vedúcimi pracovníkmi inštitúcií.

Lukáš Machala
Zobraziť galériu (7)
Lukáš Machala  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rezort kultúry teraz podľa Šimkovičovej spraví v oboch inštitúciách audity. "Budeme mať vecné argumenty, s ktorými budeme môcť operovať a ktoré budete mať všetci k dispozícii," podotkla. Ministerka kultúry zároveň reagovala na pozvanie zamestnancov divadla i galérie, ktorí sa s ňou chcú stretnúť v pondelok (12. 8.) v priestoroch SND. "Zamestnanci SND chodia ku mne na ministerstvo kultúry, ja nemusím chodiť za nimi. (...) Prijmem pozvanie tu u mňa na ministerstve kultúry," dodala.

Lukáš Machala a Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (7)
Lukáš Machala a Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Machala tiež uvádza, že ministerstvo kultúry bude presadzovať tradičné hodnoty. „Slovenská republika v roku 2024 sa podľa nás má opierať o tradičné hodnoty, tradície slovenského ľudu a národnostných menšín a etnických skupín a všetko pozitívne a moderné, čo vytvárajú naši umelci. V žiadnom prípade nie sme zástancami toho, čoho sme svedkami v zahraničí,“ uviedol. "Nič, čo bude vybočovať z normy, nebudeme podporovať," dodal.

Kroky rezortu za posledné dni

Ministerka kultúry v stredu (7. 8.) odvolala generálnu riaditeľku SNG Alexandru Kusú. Dôvodom majú byť manažérske zlyhania týkajúce sa rekonštrukcie galérie, hospodárenia i využívanie priestorov SNG. Kusá v reakcii na jej odvolanie uviedla, že spôsob odvolania i argumenty, ktoré pri odvolaní Ministerstvo kultúry SR použilo, sú urážkou nielen odvolanej osoby, ale celej inštitúcie.

Šimkovičová deň predtým odvolala z funkcie generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku. Ako dôvody uviedol rezort závažné pochybenia a strata dôvery od ministerky kultúry. Vyčíta mu okrem iného aj politický aktivizmus pri výkone funkcie, pripomína v tejto súvislosti jeho vyjadrenia voči politikom, ktoré boli dôvodom Drličkovho odvolania z postu už v roku 2022. Drlička reagoval, že ministerka nemala záujem sa s ním stretnúť, ani diskutovať o SND. "Šimkovičová a Machala je deštruktívna dvojica, ktorá sa snaží zlikvidovať všetko funkčné v slovenskej kultúre," vyhlásil Drlička.

Zamestnanci Slovenského národného divadla a Slovenskej národnej galérie pozvali ministerku kultúry Šimkovičovú na stretnutie v Sále Opery a Baletu SND v pondelok 12. augusta o 15.00 h. K zamestnancom sa pripája Asociácia slovenských divadiel a orchestrov ako aj nestranícka občianska platforma Otvorená kultúra.

Podporu odvolaným vyjadrili viaceré inštitúcie, na čo reagovalo aj samotné ministerstvo. Skonštatovalo, oficiálne stránky inštitúcií nemôžu slúžiť na presadzovanie subjektívnych politických názorov jednotlivých štatutárov. Považuje preto za neprijateľné vyjadrenia exšéfky Slovenskej národnej galérie Alexandry Kusej, exriaditeľa SND Majeja Drličku, riaditeľa Slovenského centra dizajnu Maroša Schmidta a šéfa Slovenského národného múzea Branislava Panisa k personálnym zmenám na oficiálnych stránkach inštitúcií. Rezort kultúry tvrdí, že politické komentovanie rozhodnutí svojho zriaďovateľa a zneužívanie oficiálnych stránok inštitúcií na svoje súkromné politické názory, môže byť dôvodom na odvolanie z funkcie.

VIDEO Šimkovičovej prvé slová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

V pondelok (5. 8.) tiež rezort kultúry uzatvoril Budmerický kaštieľ pre verejnosť, keď ukončilo s jeho prevádzkovateľom Zmluvu o spolupráci. Kaštieľ sa tak stal účelovým zariadením ministerstva. Aj toto rozhodnutie sa stretlo s nevôľou verejnosti a opozície.

 

Milí návštevníci, dnes 5.8.2024 Ministerstvo kultúry SR ukončilo so sociálnym podnikom Obecné služby Budmerice s.r.o.,...

Posted by Budmerický kaštieľ on Monday, August 5, 2024

Vznikla nová petícia na odvolanie ministerky 

Niekoľko hodín po tom, ako odvolal rezort kultúry Drličku z funkcie, prišli známe osobnosti - výtvarník Martin Šútovec, herečka Zuzana Fialová, spisovateľ Michal Hvorecký a herec Richard Stanke - s petíciou Na obranu kultúry. Žiadajú v nej o okamžité odvolanie Šimkovičovej z postu ministerky kultúry SR. Ministerka podľa nich vedie otvorenú vojnu nielen voči svojim kritikom, ale aj proti odborníkom, ktorí robia svoju prácu ako najlepšie vedia. Pod petíciu sa za dva dni už podpísalo viac ako 140-tisíc ľudí a podpisy stále pribúdajú.

Viac o téme: Martina ŠimkovičováAlexandra KusáMinisterstvo kultúryLukáš MachalaMatej Drlička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu