Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

V sektore zdravotníctva nedošlo k navrhovaným komplexným opatreniam, tvrdí Národný kontrolný úrad

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V sektore zdravotníctva boli prijaté čiastočné riešenia. Ku komplexným opatreniam zo strany Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR však stále nedošlo. Problémom je najmä hospodárenie univerzitných a fakultných zdravotníckych zariadení. Skonštatoval to Národný kontrolný úrad (NKÚ) SR po kontrole plnenia úloh.

"Zásadným problémom je hospodárenie univerzitných a fakultných zdravotníckych zariadení, keď ku koncu roka 2023 bol stav záväzkov 13 najväčších nemocníc viac ako miliarda eur. Slovensko pritom meškajúcimi platbami porušuje európsku smernicu o boji proti oneskoreným platbám v obchodných transakciách, za čo od minulého roka čelí európskej žalobe," skonštatovali kontrolóri.

Okrem toho informovali aj o zisteniach o obstarávaní vakcín proti ochoreniu COVID-19. "Závery kontroly o netransparentnom nákupe vakcín Európskou komisiou, ako aj o tom, že členské štáty nevyužili ani polovicu zakúpených dávok, postúpili slovenskí kontrolóri aj predstaviteľom Európskej prokuratúry a Európskeho parlamentu," ozrejmili. NKÚ priblížil, že išlo o tzv. follow-up kontroly. Pozrel sa v rámci nich na plnenie opatrení, ktoré vzišli z predchádzajúcich kontrol. Cieľom bolo zmapovať posun v dôležitých politikách a na základe aktuálnych dát modifikovať odporúčania.

Viac o téme: ZdravotníctvoNárodný kontrolný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu