Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Zverejnili prvé zábery z filmu o Čaputovej: VIDEO Emotívne chvíle a slová, ktoré nechce nikto počuť

Z natáčania dokumentárneho filmu Prezidentka Zobraziť galériu (2)
Z natáčania dokumentárneho filmu Prezidentka (Zdroj: Top of mind)

BRATISLAVA - Už tento mesiac. Dokumentárny film Mareka Šulíka - Prezidentka, ktorý zobrazuje pozadie vrcholovej politiky, bude mať kinopremiéru 31. októbra. Ide o vôbec prvý pohľad do zákulisia funkčného obdobia hlavy štátu. Kamera sledovala rozhodnutia, pôsobenie i osobný život Zuzany Čaputovej, a tak diváci budú mať možnosť vidieť, aké to je byť hlavou štátu z doteraz nevidenej perspektívy.

„Film môže byť unikátnym záznamom výnimočných rokov a udalostí, ktoré sa už nezopakujú,“ hovorí Zuzana Čaputová o svojej motivácii dať súhlas s natáčaním. „Spätne som si uvedomila, ako veľmi dokážu aj tie menej podstatné zatieniť tie, ktoré som ja sama považovala za formujúce,“ dodáva.

Dokument Prezidentka zobrazuje kľúčové momenty z politického aj osobného života. Ukáže napríklad zákulisie rozhodovania o udeľovaní amnestií, či to, ako sa rodili štátnicke prejavy počas jej pôsobenia v úrade. „Rozhodnutie Zuzany Čaputovej, dovoliť mi relatívne slobodne sa s kamerou pohybovať v priestoroch prezidentského paláca počas výkonu jej mandátu, považujem za mimoriadne veľkorysý postoj,“ hovorí scenárista a režisér Marek Šulík.

archívne video

Hanečka, ktorý obliekal Čaputovú: Tieto šaty OFRFLALA a kto všetky tie róby ZAPLATIL?! (Zdroj: NL/TH)

Film bude mať premiéru na 28. medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava (25. 10.). V slovenskej premiére ho uvidia diváci festivalu Jeden svet už 27. októbra a v medzinárodnej premiére film otvorí festival PÖFF v Tallinne. Za filmom stojí spoločnosť Hitchhiker Cinema v koprodukcii s českou distribučnou spoločnosťou Aerofilms, Slovenskou televíziou a rozhlasom, Českou televíziou a spoločnosťou filmotras.

Partnerom premiéry filmu je Slovenská sporiteľňa a do slovenských kín ho prináša distribučná spoločnosť Film Expanded. Projekt finančne podporili Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie a Nadácia mesta Bratislavy.

Viac o téme: FilmZuzana ČaputováPrezidentka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu