Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Po Huliakovych urážkach sa ozvala už aj Čaputová: Tvrdé slová o šikane a ponižovaní! Zastala sa aj Šimkovičovej

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Šikana, znevažovanie, ponižovanie a dehumanizácia. K tomu, čo sa tento týždeň odohralo v parlamente, sa už vyjadrila aj bývalá prezidentka Zuzana Čaputová. Tá si vypočula výroky adresované na adresu opozičnej poslankyne z Progresívneho Slovenska Lucie Plavákovej, ktoré zazneli z úst poslanca SNS Rudolfa Huliaka. Tá sa zastala nielen opozičných poslankýň, ale upozorňuje aj na to, čomu musia čeliť niektoré ministerky súčasnej vlády.

„Jediným účelom politiky je vytvárať dobré ľudské spoločenstvo, parafrázoval raz Václav Havel Tomáša Garrigue Masaryka. Úplne sa s tým stotožňujem. Sledujúc dianie na Slovensku si uvedomujem, ako veľmi sa od tohto cieľa vzďaľujeme. Osobné útoky politikov, obzvlášť voči ženám, sú od napĺňania tohto zámeru úplne najďalej. Šikana, znevažovanie, ponižovanie a dehumanizácia vypovedajú vždy o charaktere ich autorov a sú hodné iba jediného – odsúdenia,“ uviedla Čaputová.

archívne video 

Prezident vyzval poslancov, aby sa v parlamente vrátili ku kultivovanej debate (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Jaroslav Bublinec)

Spomenula napríklad útok na poslankyňu Luciu Plavákovú, predtým Soňu Ferienčíkovú, Máriu Kolíkovú, či novinárku Martinu Törökovú a ďalšie političky a novinárky a inak verejne činné ženy. Neostala však len pri nich. „Rovnako však nemôžeme prehliadať ani mizogýnne a sexualizované znevažovanie, ktoré sa objavujú v komentároch voči ministerkám Zuzane Dolinkovej alebo Martine Šimkovičovej,“ odkázala.

Rovnosť žien podľa bývalej hlavy štátu neznamená imunitu pred vecnou kritikou. “Naopak, ženy političky rovnako ako muži musia byť pripravené čeliť vecným argumentom, kritike svojich rozhodnutí a skutkov. Nie sú však povinné znášať útoky na svoju dôstojnosť ako daň za účasť v politickom živote. Násilie, ktoré zažívajú verejne činné ženy sa navyše zďaleka netýka len ich. Posilňuje prejavy fyzického či psychického násilia, ktoré zažívajú dievčatá vo svojich vzťahoch alebo v online priestore a posilňuje tiež domáce násilie, ktoré zažívajú ženy za bránami svojich domovov,“ uviedla.

„Odmietnime násilie v každej z jeho podôb bez ohľadu, na to, či ide o verejne aktívnu ženu rovnakého alebo odlišného názorového spektra. Aby sme sa raz priblížili k spomenutému účelu politiky a vytvárali dobré ľudské spoločenstvo,“ vyzvala.

Viac o téme: Zuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu