Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Dalo sa tragédii na Liptove zabrániť? Medveď v okolí zabíjal už v minulosti: Zásahový tím nedostal povolenie na odstrel

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

HYBE - Liptovom dnes otriasol brutálny útok medveďa, pri ktorom zahynul 63-ročný muž. Tomu mal medveď roztrhnúť dolnú končatinu a spôsobiť masívne krvácanie. V okolí medveď zabíjal už aj v minulosti. Zásahový tím vtedy nedostal povolenie na odstrel.

Hrôzostrašný útok medveďa sa stal dnes dopoludnia v lesnom poraste v katastrálnom území obce Hybe. Muž sa spoločne s ďalším človekom vybral na huby. Ani vo sne by ich však nenapadlo, že budú čeliť útoku medveďa. Medveď mal podľa leteckých záchranárov muža zraniť na dolnej končatine, kde mu zasiahol jednu z hlavných tepien. Došlo preto k masívnemu krvácaniu. Napriek obrovskej snahe záchranárov sa však muža nepodarilo zachrániť.

archívne video

Medveď v Liptovskom Mikuláši (Zdroj: Facebook/T Taxi Liptov)

"Lekárka pokračovala v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii, ktorá, aj napriek maximálnemu úsiliu bola, žiaľ, neúspešná. Pacient rozsiahlym poraneniam na mieste podľahol, lekárka mohla skonštatovať už len úmrtie. Záchranársky vrtuľník sa vrátil na svoju základňu, žiaľ, bez pacienta," poznamenali leteckí záchranári.

Záchranársky vrtuľník.
Zobraziť galériu (2)
Záchranársky vrtuľník.  (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

Medveď útočil aj v minulosti

Medveď útočil v minulosti len 30 kilometrov od miesta tragédie. V marci tohto roka medveď naháňal dve osoby v katastrálnom území Demänovskej Doliny v okrese Liptovský Mikuláš. Žena z Bieloruska mala pri tomto útoku zahynúť na následky pádu. Zásahový tím pre medveďa hnedého podľa portálu Pluska bude skúmať, či náhodou nešlo o rovnakého medveďa.

Plánujú vypočúvať svedkov a zistiť, či medveď nemal v uchu nejakú značku. Podľa výpovedí mal totiž na bieloruské turistky zaútočiť medveď so žltou značkou v uchu. Rovnaký medveď sa v minulosti pohyboval aj na golfovom ihrisku na Táloch v blízkosti golfistov a detí. Zásahový tím pre medveďa hnedého však nedostal povolenie na jeho usmrtenie, a preto medveďa neodstránil. Podľa portálu malo vtedy vedenie envirorezortu rozhodnúť, že medvaďa budú plašiť gumovými projektilmi, aby mu navrátili plachosť.

Viac o téme: MedveďLiptovHybeZásahový tím pre medveďa hnedého
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu