Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Neuveríte, akú ASTRONOMICKÚ pokutu dostali hubári za pár košíkov húb v Nemecku!

(Zdroj: Getty Images)

HOHENTENGEN - Hubárska sezóna je v plnom prúde nielen u nás, ale aj v susedných štátoch. Zbieranie húb však nie je len príjemný relax, ale aj využívanie prírodných zdrojov a nie v každej krajine si môžete z lesa odniesť toľko húb, koľko uznáte za vhodné.

V Nemecku platia pri zbere lesných pokladov pravidlá a štátne orgány robia všetko preto, aby ich návštevníci lesov dodržiavali. Pravidlá obmedzujú maximálnu hmotnosť húb, ktoré si jednotlivec môže z lesa odniesť tak, aby ich mohol zberať len pre vlastnú potrebu. V závislosti od konkrétnej lokality ide o maximum 1 až 2 kg húb na osobu, informovali poľské médiá.

Tlačová konferencia Protimonopolného úradu SR na tému Rozhodnutie rady PMÚ v prípade Agrofert (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

A práve toto pravidlo porušili švajčiarski hubári, ktorí vyrazili na huby do susedného Nemecka. Nazbierali plné koše a keď smerovali späť do Švajčiarska, zastavila ich colná stráž na hranici neďaleko obce Hohentengen v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko.

Inšpekcia preukázala, že hubári mali v kufri auta 10 až 30 kilogramov húb, čo výrazne prekračovalo povolené limity. Pokuta bola neúprosná. Štátne orgány Nemecka ju vyrubili na úrovni 7 200 eur a hríby im zhabali. Pokuty pritom môžu byť ešte vyššie. Horná hranica je na úrovni 10-tisíc eur a v niektorých prípadoch môže ísť až o 50-tisíc eur. Nemecká lesná stráž varuje, že limity nie sú pre srandu a úrady dbajú o to, aby sa striktne dodržiavali. Cieľom limitov na zber húb je ochrana prírody a snaha o zabránenie drancovania lesných zdrojov.

Viac o téme: Pokuta Hubárska sezónaZbieranie húb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu