Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Slovensko poskytlo Libanonu humanitárnu pomoc: Poslalo zdravotnícky materiál

(Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

BRATISLAVA - Slovensko poskytlo zdravotnícky materiál pre libanonské ministerstvo zdravotníctva. Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra (MV) SR zo svojich zásob vyčlenila 120.000 kusov injekčných ihiel a 120.000 kusov injekčných striekačiek, ktoré získala od Ministerstva zdravotníctva SR. Slovensko tak urobilo na základe oficiálnej požiadavky libanonskej vlády cez Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany (EUCPM). Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách SR a Ozbrojených zboroch SR darovalo lekárničky a sušené mlieko. Časť humanitárnej pomoci odchádza do Bejrútu aj na základe bilaterálnej žiadosti. Rezort vnútra upozornil, že repatriácia občanov priamo z Libanonu by nebola z bezpečnostného hľadiska civilnými lietadlami možná. Letecký útvar MV SR preto vykoná repatriácie z Cypru. V tejto súvislosti bol aktivovaný modul leteckej evakuácie Euracare Flight & Shelter. Slovenský modul využijú aj ďalšie členské štáty mechanizmu EUCPM, ako napríklad Česká republika, Maďarsko a Chorvátsko.

Slovenský modul je jeden z dvoch certifikovaných evakuačných tímov EUCPM

Na palube lietadla bude počas každého letu prítomný aj štvorčlenný zdravotnícky tím partnerov modulu - Asociácie samaritánov SR a Johanniter-Unfall-Hilfe e.V z Nemecka. Členovia tímu Euracare budú zabezpečovať registráciu evakuovaných osôb, ako aj ich zdravotnú prehliadku, krízovú intervenciu či psychosociálnu starostlivosť. Celkovo vykoná letka ministerstva počas soboty 5. októbra tri lety.

"Situácia na Blízkom východe začína byť mnohých ohľadoch nepredvídateľnou. Keďže je našou úlohou postarať sa o bezpečnosť našich občanov a občanov Európskej únie, robíme všetko preto, aby boli tieto osoby čo najrýchlejšie evakuované domov. Modul leteckej evakuácie Euracare Flight & Shelter je určený práve na tieto situácie," zdôraznil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Náklady letov počas aktivovaného modulu leteckej evakuácie Euracare Flight & Shelter sú zo 75 percent hradené z európskych zdrojov. Slovenský modul je jeden z dvoch certifikovaných evakuačných tímov EUCPM.

Viac o téme: Humanitárna pomocSlovenskoLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu