Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Nevinná hra sa pre Lukáša zmenila na boj o život! Dalo sa nešťastiu zabrániť? Nové informácie v tragickom prípade

(Zdroj: TASR/Erika Ďurčová, donio)

BORINKA - Obrovské nešťastie sa stalo ešte v júli tohto roka. Len 14-ročný Lukáš sa išiel zahrať futbal spoločne so svojím kamarátom. O pár minút však bojoval o život a skončil pripútaný k lôžku. Dalo sa nešťastiu zabrániť?

Lukáš je vášnivý športovec, ktorý využije každú chvíľu, aby si išiel zahrať či už basketbal alebo aj futbal. Práve ten sa rozhodol ísť zahrať s kamarátom aj v osudný deň v utorok 16. júla. Spoločne sa vybrali na miestny futbalový štadión. Po chvíli však nešťastne prekopli loptu a tá skončila v potoku. Lukáš sa okamžite vybral, že ju vyberie, aby mohli v hre pokračovať. Ani vo sne by ho však nenapadlo, že o pár minút bude bojovať o život.

archívne video

Tragická nehoda chodca v Žarnovici. Zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj )

Potok bol pod elektrickým prúdom a keď sa ho Lukáš dotkol, prúd ho okamžite zasiahol. Následne sa len 14-ročný chlapec začal topiť. Vďaka rýchlej reakcie jeho kamaráta, ktorý zachoval pokoj a privolal záchranárov, sa ho našťastie podarilo zachrániť. "Maloletého pacienta po úraze elektrickým prúdom a následnej úspešnej resuscitácii, transportoval záchranársky vrtuľník do Národného ústavu detských chorôb," informovala o tom v tom čase hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Petra Klimešová.

O jeho život bojovali v nemocnici. Lukáš bol totiž po prevoze do nemocnice až 8 minút bez známok života, čo je hranica smrti. Hoci sa mladému chlapcovi z najhoršieho podarilo vyviaznuť, stále má však toto nešťastie následky. Lukáš má totiž zasiahnutý mozog a prekonal neinfekčný zápal pľúc. Lekári mu stanovili diagnózu apalický syndróm čo je bdelá kóma. Ostal tak pripútaný na lôžku. Postupne sa mu však darí zotavovať.

Tragédii sa dalo zabrániť

Tragédii, ktorá sa stala Lukášovi, sa pravdepodobne dalo zabrániť. Podľa zistení Hospodárskych novín našli štyri dni pred nešťastím v potoku mŕtveho daniela. Zviera podľa svedka ležalo na tom istom mieste, kde zasiahol elektrický prúd aj Lukáša, čo majú dokazovať fotografie, ktoré urobili na mieste poľovníci.

Daniel bol v potoku nájdený 12. júla v čase okolo pol štvrtej popoludní a bol údajne utopený. Podľa výšky len niekoľko centimetrovej hladiny ako aj podľa fotografií, sa však zviera nemohlo údajne utopiť bez vonkajšieho pričinenia. Svedok taktiež poznamenal, že už vtedy bolo na mieste čerpadlo, ktoré bolo prelepené izolačnou páskou.

Advokát rodiny Peter Kubina poznamenal, že „obeťou bol môj klient Lukáš, už bolo toto miesto prelepené izolačnou páskou čiernej farby," informoval o tom portál. Kubina taktiež dodal, že izolačná páska naznačuje, že o probléme zrejme niekto vedel a snažil sa ho vyriešiť domácky a amatérsky a aj napriek tomu ho naďalej používali. Čerpadlo tam pritom podľa zistení Hospodárskych novín nemalo čo robiť. Správca ihriska totiž v tom čase nemal potrebné povolenie na čerpanie vody z potoku.

Polícia bola na mieste nešťastia dvakrát

Čerpadlo na mieste zaistila aj polícia. „Doposiaľ neznámy páchateľ v čase okolo 14.30 v obci Borinka pri futbalovom ihrisku spôsobil zásah elektrickým prúdom, a to takým spôsobom, že počas kopania lopty maloletými osobami na futbalovom ihrisku im spadla lopta do stupavského potoka, pričom pri pokuse o vybratie tejto lopty z vody prišlo neznámym spôsobom k zásahu maloletej osoby elektrickým prúdom od ponoreného elektrického čerpadla, ktoré sa v tom čase nachádzalo v potoku,“ píše sa v uznesení.

Polícia na mieste urobila dve obhliadky. Počas prvej polícia zaistila spomínané čerpadlo značky Sigma Group, Lukin, modrej farby spoločne s prívodovým káblom čiernej farby. Čerpadlo bolo podľa vyšetrovateľa zospodu pokrivené a štítok bol vekom značne poškodený a nečitateľný. O dva týždne sa polícia na miesto vrátila a zaistila elektrický predlžovací kábel čiernej farby na kotúči. Taktiež zistili, že prívodný napájací kábel čerpadla bol pravdepodobne poškodený. Polícia sa podľa portálu domnieva, že týmto konaním spôsobil neznámy páchateľ poškodenému Lukášovi doposiaľ presne nezistené zranenia, ktoré si vyžiadali jeho hospitalizáciu. Prípad aj naďalej vyšetrujú.

Viac o téme: ČerpadloTragédiaFutbalový štadiónBorinkaFutbal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu