Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

KDH navrhne, aby daň z finančných transakcií neplatili neziskové organizácie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Daň z finančných transakcií podľa opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) úplne ohrozí pomoc núdznym ľuďom. Hnutie preto predloží pozmeňovací návrh v mene opozičných strán, aby daňovníkmi dane z finančných transakcií neboli neziskové organizácie a občianske združenia, ktoré svojou činnosťou v sociálnej oblasti do istej miery suplujú štát. Informovali o tom v utorok na brífingu v Národnej rade (NR) SR poslanci hnutia.

"Podávame pozmeňovací návrh, ktorý sme pripravili naprieč celou opozíciou, aby daň z finančných transakcií neplatili občianske združenia, nadácie, neinvestičné fondy, neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby, registrované cirkvi a náboženské spoločnosti (a nimi zriadené organizácie), účelové zariadenia cirkví a náboženských spoločností, organizácie s medzinárodným prvkom a Slovenský Červený kríž," priblížil Marián Čaučík (KDH).

VIDEO

Turčanová: Dopad konsolidácie na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva Slovenska (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Neziskové a mimovládne organizácie podľa Čaučíkových slov denne oslovujú poslancov hnutia s tým, že budú mať s daňou z finančných transakcií problém. "Príkladom je mládežnícka organizácia, ktorá si vypočítala, že na transakčnej dani, ktorá doteraz nebola, by stratili okolo 7000 eur ročne. To je asi tretina toho, čo dostanú z asignácie 2 % dane, ktorá bude pravdepodobne takisto veľmi zúžená pre rodičovský príspevok," povedal Čaučík.

KDH navrhne, aby daň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

"Vládne zdražovanie sa dotkne všetkých, ale zvlášť to pocíti aj 950.000 občanov našej republiky, kde patria seniori, jednorodičovské domácnosti, zdravotne postihnutí a ďalší," doplnila poslankyňa Andrea Turčanová (KDH). Ohrozené budú napríklad aj zariadenia pre seniorov či útulky pre bezdomovcov. Nová daň z finančných transakcií spolu so zdražovaním potravín a energií im zoberie tisíce, respektíve desaťtisíce eur. "Už dnes majú problém s personálom pre nízke platové ohodnotenie," dodala poslankyňa NR SR.

Viac o téme: PomocFinancieNeziskové organizácieKDH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu