Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Transakčná daň oslabí ekonomickú výkonnosť krajiny a zdiskriminuje firmy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zavedenie dane z finančných transakcií, ktoré je jedným z opatrení na konsolidáciu verejných financií, oslabí ekonomickú výkonnosť krajiny, zdiskriminuje úspešné firmy a potrestá ich aktivitu. Uviedol to vo videu na sociálnej sieti generálny sekretár Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták s tým, že z dlhodobého hľadiska môže prispieť aj k poklesu hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska.

"Táto daň zásadne oslabí ekonomickú výkonnosť krajiny, zdiskriminuje úspešné firmy, ktoré týmto novým poplatkom budú zaťažené ešte viac a potrestá ich aktivitu. Zavedenie transakčnej dane môže dokonca prispieť k poklesu HDP Slovenska až o 2 % v horizonte 15 rokov, čo sa rovná strate približne 8000 pracovných miest, čo je ekvivalent dvoch automobiliek," upozornil Hošták.

archívne video

Nová transakčná daň sa najviac dotkne neziskových organizácií (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Pripomenul, že takzvaná transakčná daň zasiahne nielen podnikateľov, ale aj občanov. "Je potrebné si uvedomiť, že každá finančná operácia má na svojom konci konečného spotrebiteľa a tým sú samotní občania Slovenska. Potvrdzujú to aj viacerí renomovaní odborníci a analytici. Zvýšené náklady sa premietnu do vyšších cien tovarov a služieb, čo povedie k ďalšiemu rastu inflácie a nákladov pre bežných občanov," doplnil Hošták s tým, že takúto daň nemá zavedenú žiadna z krajín eurozóny.Podľa Hoštáka v konečnom dôsledku zavedenie takejto dane spôsobí, že štát vyberie na iných daniach a odvodoch menej, pretože ekonomika sa spomalí, podnikateľské aktivity sa znížia a obmedzia sa aj investície.

Zákon o dani z finančných transakcií schválili poslanci Národnej rady (NR) SR 3. októbra. Ide o súčasť konsolidácie verejných financií. Návrh prerokovali celý v skrátenom legislatívnom konaní.Sadzba dane bude 0,4 % zo sumy finančnej transakcie, pri maximálnom limite 40 eur. Zdanenie výberov v hotovosti bude dvojnásobné, na úrovni 0,8 %. Daň z finančných transakcií by mala zabezpečiť pre štátny rozpočet okolo 700 miliónov eur ročne. Budúci rok bude výber nižší, keďže začne platiť až od apríla.

Viac o téme: EkonomikaFirmyRepubliková únia zamestnávateľovTransakčná daň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu