Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Ďalší tlak na rodinné rozpočty: Poplatky za jasle prudko stúpajú! Mesto sa rozhodlo pre radikálne riešenie

(Zdroj: Getty Images)

MICHALOVCE – Ďalšia tvrdá rana pre už tak našponované rodinné rozpočty. Viaceré samosprávy na Slovensku sa pre výpadky príjmov rozhodli ísť cestou zdražovania poplatkov za mestské jasle a škôlky. To je tiež prípad Michaloviec, kde si rodičia za jasle od októbra musia pripraviť až o 70 eur mesačne viac.

Rodičia, ktorí doteraz v Michalovciach za jasle platili 200 eur, si po novom priplatia o ďalších 70 eur viac. Spolu s poplatkom za stravovanie, zaopatrenie a dohľad tak aktuálne budú platiť až 350 eur mesačne. V mestských jasliach je aktuálne zapísaných 40 detí. Viaceré mamičky pritom pre STVR potvrdili, že až takéto navýšenie cien nečakali.

Samospráva mesta navýšenie poplatkov schválila ešte na augustovom mestskom zastupiteľstve, návrh prešiel o jeden hlas. „Keďže materská nie je až taká vysoká, je to určite citeľné, ak je len jeden rodič, živiteľ rodiny. Toto je proste škrt cez rozpočet,“ uviedla jedna z mamičiek.

Poplatky zvyšuje viac ako 100 miest

„Hľadáme rôzne riešenia a spôsoby, ako dostať viac peňazí do mestského rozpočtu. Prijímame aj šetriace opatrenia, jedným z týchto opatrení je aj navyšovanie poplatku v mestských jasliach,“ potvrdila hovorkyňa mesta Michalovce Mária Stričková. Vyšší poplatok sa pritom dotkne aj materských škôl. Pre obyvateľov, ktorí nemajú trvalý pobyt na území Michaloviec sa cena mení zo 40 na 50 eur a pre obyvateľov s trvalým pobytom sa cena zvyšuje z 20 na 25 eur.

archívne video

Najväčším problémom ZMOS-u je podľa Božika nedostatok financií (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

K zvýšeniu poplatkov nielen za mestské jasle a škôlky museli podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Jozefa Božika pristúpiť viaceré mestá. „Sedemdesiat percent samospráv išlo touto cestou, pretože majú veľké výpadky z titulu rozhodnutí bývalých vlád. Zo 141 miest viac ako 100 miest išlo hore, čo sa týka rôznych poplatkov,“ uviedol.

Viac o téme: PoplatkyŠkôlkyMichalovceMestské jasle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu