Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Zuzana Dolinková avizuje zmeny v konsolidačných opatreniach pre zdravotníctvo

Zuzana Dolinková Zobraziť galériu (2)
Zuzana Dolinková (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) pripustila zmeny pri konsolidačných opatreniach týkajúcich sa zdravotníctva. Upraviť sa má podľa jej slov návrh spomalenia valorizácie platov zdravotníkov. Myslí si však, že konsolidácia by sa vôbec nemala týkať zdravotníckych pracovníkov a treba o tom ešte rokovať. Vyplýva to z jej vyjadrenia po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu.

"Zatiaľ sa nám podarilo vyrokovať 40 miliónov eur, ktorých sa konsolidácia týkať nebude," povedala. Avizovala, že to má priniesť úprava v návrhu spomalenia valorizácie platov zdravotníkov na tri percentá na jeden rok. Upozornila na to, že koeficienty sa takýmto spôsobom nebudú meniť pri zdravotníkoch, ktorým by potom mzda klesla pod hranicu priemernej.

VIDEO Zuzana Dolinková po rokovaní vlády

Zuzana Dolinková po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šéfka rezortu si však myslí, že konsolidačné opatrenia by nemali vôbec zasiahnuť zdravotníckych pracovníkov. "Z môjho pohľadu by sme mali hľadať zdroje niekde inde ako v rezorte zdravotníctva," doplnila. Rada by sa podľa vlastných slov zúčastnila na rokovaní ku konsolidačným opatreniam. Dolinková zároveň pripustila potrebu realizácie ozdravných opatrení. "Nie však na úkor zdravotníckych pracovníkov," podotkla. Zopakovala, že materiál k opatreniam už rezort vypracoval a má sa o tom diskutovať na koaličnej rade aj vláde.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Súčasťou konsolidačných opatrení majú byť podľa pôvodného návrhu spomalenie valorizácie platov zdravotníkov v ambulantnom i nemocničnom sektore na tri percentá na jeden rok či transformácia štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Skritizovali to zástupcovia zdravotníckych organizácií naprieč celým sektorom.

Viac o téme: ZmenyZdravotníctvoKonsolidáciaZuzana DolinkováKonsolidačné opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu