Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Ďalší útok na krajského prokurátora: Vyhrážky priamo na pracovisku... Nájdeme si ťa, zhoríš v pekle!

Maroš Žilinka Zobraziť galériu (2)
Maroš Žilinka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka upozorňuje na zvyšujúce sa útoky na krajských prokurátorov. Nedávno zaútočili na prokurátorku Krajskej prokuratúry Banská Bystrica, ktorej sa vyhrážali zabitím. Najnovšie sa terčom hrubého útoku stal prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín. Podľa Žilinku sa napätie v spoločnosti prejavované nenávisťou, vyhrážkami či útokmi začína stávať neúnosným.

archívne video

Pri zaradení prokurátorov ÚŠP na útvary GP som splnil zákonnú povinnosť, tvrdí Žilinka (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Pred necelými dvoma týždňami pri raňajšom behu chytil neznámy páchateľ prokurátorku Krajskej prokuratúry Banská Bystrica odzadu za ústa a nožom sa jej vyhrážal, že ju zabije. "Páchateľ z miesta ušiel len vďaka duchaprítomnosti prokurátorky. Policajt začal trestné stíhanie pre prečin nebezpečného vyhrážania a po páchateľovi sa intenzívne pátra," priblížil vtedy generálny prokurátor.

Po fyzickom ataku na prokurátorku sa predmetom nevyberaného a hrubého útoku stal ďalší prokurátor. Ako informoval Žilinka, tentokrát sa obeťou stal prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín, ktorému boli adresované bezprecedentné vyhrážky priamo na pracovisko. Zatiaľ neznámy pisateľ v poštovej zásielke prokurátorovi odkazuje: „...Ty zhoríš v pekle. Vieme o tebe, o rodine, čo robíš, kde bývaš, my si ťa už nájdeme, sviečka ti už dohorieva za tvoje skutky. Čaká ťa trest boží.“

Nenávisť v spoločnosti sa podľa Žilinku začína stávať neúnosnou

Generálny prokurátor považuje za absolútne neprípustné akékoľvek formy vyhrážania sa či zastrašovania prokurátorov. "Je potrebné uvedomiť si nesmiernu zodpovednosť prokurátora, celospoločenský význam a náročnosť zákonných úloh pri ochrane zákonnosti, pri plnení ktorých pochopiteľne prokurátor musí prijímať aj rozhodnutia, ktoré sa jednotlivcovi alebo časti verejnosti nemusia páčiť. To však nemôže byť dôvodom pre napádanie prokurátorov," hovorí Žilinka, podľa ktorého je základným zákonným právom prokurátora aj právo vykonávať funkciu bez zastrašovania alebo nátlaku.

Maroš Žilinka
Zobraziť galériu (2)
Maroš Žilinka  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Generálny prokurátor preto vyzýva všetkých, aby sa neuchyľovali k útokom či aktom zastrašovania voči prokurátorom. "Takéto formy prejavu jednoducho nesmú mať v spoločnosti miesto. Názor je možné a aj nutné vyjadrovať kultúrnym a primeraným spôsobom," konštatuje.

Viac o téme: útokyMaroš ŽilinkaKrajskí prokurátori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu