Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Bratislavské mestské časti odstraňujú následky povodne: Obyvatelia môžu nahlasovať padnuté stromy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Bratislavské mestské časti pokračujú v odstraňovaní popadaných stromov a konárov po nedávnej povodni. Nahlasovať samosprávam ich môžu aj samotní obyvatelia. Informujú o tom na sociálnej sieti.

archívne video

Hasiči zverejnili zábery na hrádzu za Zohorom (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Popadané konáre či stromy môžu nahlasovať napríklad v Starom Meste. "Ak máte informácie o miestach, kde sa nachádzajú, alebo ak ste objavili popadané konáre či stromy, prosíme o pomoc," odkazuje mestská časť. Občania tak môžu urobiť prostredníctvom emailovej adresy zivotne@staremesto.sk. Tri desiatky vyvrátených drevín eviduje Dúbravka. Okrem toho sú viaceré zelené plochy s väčšími či menšími polámanými konármi. Mestská časť prosí obyvateľov, aby konáre či haluze pozbierali, napríklad pri prechádzke, na kopu, ideálne k cestám, aby boli viditeľné a dostupné pre techniku. Tie môžu nahlasovať prostredníctvom emailovej adresy zivotne.prostredie@dubravka.sk. Priložiť môžu aj fotografiu.

Niekoľko stromov padlo počas najsilnejších vetrov napríklad aj vo Vajnoroch, ktoré mestská časť priebežne odstraňovala. Starosta Michal Vlček však pripomína, že na stromy si treba dávať pozor z dôvodu premočenej pôdy aj naďalej. "Nebezpečné môžu byť aj tie, ktoré sú inak zdravé," pripomína Vlček. Vzhľadom na klimatickú zmenu sa dá podľa neho predpokladať, že takýchto extrémov počasia bude pribúdať. Povinnosťou je preto urobiť všetko pre to, aby ich bolo možné zmierniť v obciach a mestách. Podotýka, že je potrebné podporovať tzv. zelené a modré projekty, ako sú vodozádržné opatrenia, výsadba novej zelene či podpora alternatívnej dopravy.

Viac o téme: StromyPovodneBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu