Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Situácia v kultúre sa vyostruje! Štrajkový výbor hovorí o deštrukcii a má dôkazy: Ohlásil celoslovenské PROTESTY

 Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA/Bokor Tomáš, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Do štrajkovej pohotovosti Kultúrneho štrajku sa už zapojili tisícky ľudí z kultúrnych inštitúcií na celom Slovensku. Napriek výzvam na diskusie s politickou reprezentáciou sa výbor Kultúrneho štrajku doteraz nestretol s ochotou sadnúť si za rokovací stôl. Práve naopak, požiadavky Kultúrneho štrajku ostávajú ignorované. Výbor Kultúrneho štrajku na tlačovej konferencii prichádza s ďalšími dôkazmi o deštrukcii slovenskej kultúry zvnútra ministerstva kultúry. Kultúrna obec sa vo štvrtok 19. septembra spojí v protestoch, ktoré sa budú konať v 14 slovenských mestách s názvom Slovensko drží s kultúrou.

Od vyhlásenia štrajkovej pohotovosti (5. 9.) sa ku Kultúrnemu štrajku pridalo už viac ako 3 300 ľudí v 351 organizáciách a 92 mestách. Medzi nimi je aj 71 zamestnancov a zamestnankýň samotného ministerstva kultúry, 294 pracujúcich v Slovenskom národnom divadle, 160 ľudí v Slovenskej národnej galérii, 122 zamestnancov a zamestnankýň v Slovenskej televízii a rozhlase, ale aj 21 zamestnancov a zamestnankýň Fondu na podporu umenia.

Predstaviteľka hnutia Kultúrny štrajk! počas tlačovej konferencie
Zobraziť galériu (9)
Predstaviteľka hnutia Kultúrny štrajk! počas tlačovej konferencie  (Zdroj: SITA/Bokor Tomáš)

Ako v stredu informoval výbor Kultúrneho štrajku, žiadni politickí nominanti a nominantky nereagovali na výzvu výboru na rokovanie, a to aj napriek masívnemu nárastu nespokojnosti ľudí pracujúcich v kultúre. "Naopak, veľavravným príkladom ignorovania potreby kultúry a vzdelávania samotným ministerstvom kultúry je, že pri diskusiách o konsolidácii verejných financií pristúpila na zvýšenie DPH na knihy," uvádza.

Výbor Kultúrneho štrajku podľa jeho slov pozorne sleduje situáciu v rezorte, ktorá sa zo dňa na deň naďalej zhoršuje. "V Národnom osvetovom centre bolo len pred pár dňami bez akejkoľvek predchádzajúcej diskusie a argumentov zrušené celé oddelenie digitalizácie a dokumentácie. Jeho vedúca prišla o prácu a ďalšie bezdôvodné prepúšťanie má nasledovať," informoval výbor. Paralyzovaná je podľa neho aj podporná činnosť z verejných zdrojov. Poukazuje na to, že Rada Fondu na podporu umenia nebola už dvakrát uznášaniaschopná, čo sa ešte nikdy v minulosti nestalo.Hrozí kolaps systému podpory a mnohé projekty s dlhoročnou tradíciou sú existenčne ohrozené, upozornil výbor Kultúrneho štrajku vo svojom vyhlásení na tlačovej konferencii.

Výbor hovorí o hroziacej reorganizácii v kultúre, TAKTO má vyzerať

Počas tlačovej konferencie uviedli príklady nekompetentného vedenia Ministerstva kultúry SR. Marcel Čas, bývalý riaditeľ analytického oddelenia Inštitút kultúrnej politiky (IKP), ktoré bolo v auguste na ministerstve kultúry kompletne zrušené, popísal plánovanú reformu zbierkotvorných inštitúcií na Slovensku, ktorá by znamenala zánik inštitúcií ako Slovenské národné múzeum či Slovenská národná galéria.

Bývalý riaditeľ Inštitútu kultúrnej politiky Marcel Čas (v popredí) počas tlačovej konferencie
Zobraziť galériu (9)
Bývalý riaditeľ Inštitútu kultúrnej politiky Marcel Čas (v popredí) počas tlačovej konferencie  (Zdroj: SITA/Bokor Tomáš)

Keď sa v októbri minulého roka ujalo ministerstva kultúry nové vedenie, prechod moci bol sprevádzaný početnými deklaráciami o zvrátenosti slovenskej kultúry. Na interných poradách bolo neustále komunikované, že v rezorte kultúry bude všetko inak, že sa bude rušiť, centralizovať a reorganizovať, a že ministerstvo má príliš veľa inštitúcií, stačilo by ich menej. Čomu by redukcia mala prispieť, sme sa už nedozvedeli,“ opísal Čas.

archívne video

Aktuálna situácia v súvislosti so Slovenskou národnou galériou (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V júni tohto roku bol IKP požiadaný, aby vypracoval analýzu realizovateľnosti návrhu na značnú reorganizáciu zbierkotvorných inštitúcií, prevažne múzeí, galérií a pamätných izieb na Slovensku. Tá by dotkla skoro 300 nehnuteľností, 2-tisíc zamestnancov a zamestnankýň a 1,3 mil. návštevníkov a návštevníčok, ako aj spravovaného zbierkotvorného bohatstva v hodnote aspoň pol miliardy eur.

Bývalý riaditeľ Inštitútu kultúrnej politiky Marcel Čas (v popredí) počas tlačovej konferencie
Zobraziť galériu (9)
Bývalý riaditeľ Inštitútu kultúrnej politiky Marcel Čas (v popredí) počas tlačovej konferencie  (Zdroj: SITA/Bokor Tomáš)

„Reorganizácia by znamenala hrozbu straty zamestnania, majetku a zbierkových predmetov, najmä pri zbrklej a nevykomunikovanej zmene. Výsledkom by bolo aj bezdôvodné zrušenie a vypitvanie erbových kultúrnych inštitúcií, ako sú Slovenské národné múzeum založené v 1893, Slovenská národná galéria založená v 1948 a Pamiatkový úrad SR založený v 1951,“ upozornil Čas. Nahradiť by ich mali 4 subjekty a to Štátne múzeá Slovenskej republiky, Štátne umelecké zbierky Slovenskej republiky, Štátne hrady a zámky a Štátna správa národných kultúrnych pamiatok.

Situácia v kultúre sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Výbor Kultúrneho štrajku)

„Treba poznamenať, že nebol stanovený žiadny cieľ takéhoto radikálneho zásahu a všetko prebieha v tichosti a bez akejkoľvek diskusie s dotknutými inštitúciami a odbornou obcou. Išlo by pritom o najväčšiu reorganizáciu kultúrnych inštitúcií od vzniku SR a spätnú centralizáciu zbierkotvorných inštitúcií na Slovensku. Nominanti Slovenskej národnej strany pripravujú likvidáciu, reorganizáciu a vypitvanie konzervatívnych kultúrnych inštitúcií, ktoré sú niekoľkonásobne staršie ako samostatná Slovenská republika,“ zdôraznil Čas.

Zastrašovanie a nezákonné prepúšťanie na Ministerstve kultúry SR

Zamestnankyňa ministerstva kultúry, ktorá nechcela byť menovaná, popísala, že zamestnanci a zamestnankyne rezortu čelia v posledných týždňoch a mesiacoch veľkému tlaku, nenávisti a vyhrážkam zo strany služobného úradu. Zažili sme všeličo, ale takýto amaterizmus, aký sa deje pod vedením generálneho tajomníka služobného úradu Lukáša Machalu, sa len tak nevidí. Prepúšťanie z dôvodu reorganizácie prebieha všade, ale na ministerstve kultúry sa to robí špecificky, ako sa pán Machala vyspí a ako mu neodborne poradí pani riaditeľka osobného úradu, pani Legátová,“ vysvetlila zamestnankyňa.

Bývalá zamestnankyňa Ministerstva kultúry SR počas tlačovej konferencie výboru Kultúrneho štrajku
Zobraziť galériu (9)
Bývalá zamestnankyňa Ministerstva kultúry SR počas tlačovej konferencie výboru Kultúrneho štrajku  (Zdroj: SITA/Bokor Tomáš)

Podľa nej sa za súčasného vedenia uskutočnilo za posledných osem mesiacov až deväť organizačných zmien. O prácu prišlo približne 90 ľudí a v pláne je údajne do konca roka prepustiť ďalších približne 60 zamestnancov. Výpovede dostávali ľudia, ktorí sa opovážili sťažovať na svojho nadriadeného a podali písomnú žiadosť o riešenie nepriaznivej situácie.

Zamestnanci boli vystavení nátlakom, vyhrážkam zo strany generálneho tajomníka služobného úradu a riaditeľky osobného úradu. Niektorí boli nútení podpísať súbežne dohodu aj výpoveď, inak z miestnosti nemohli odísť a až po podpise týchto dvoch dokumentov si mohli vybrať, pre ktorú možnosť sa rozhodnú. Boli tiež uvedení do omylu, že pri výpovedi by mali nárok len na 60 % platu, čo je klamstvo, nakoľko aj pri výpovedi, aj pri dohode majú nárok na 100 % funkčného platu,“ objasnila praktiky Lukáša Machalu zamestnankyňa rezortu.

Lukáš Machala
Zobraziť galériu (9)
Lukáš Machala  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Niektorí zamestnanci, vrátane rečníčky na tlačovej konferen.cii, nemajú v rukách do dnešného dňa výpoveď. Cestou do práce si len na vrátnici našli od SBS služby oznámenie o prekážkach na strane zamestnávateľa a o tom, že im plynie výpoveď s účinnosťou od 1. septembra. Zákon pritom stanovuje, že výpoveď musí byť doručená do vlastných rúk.

Niektorí zamestnanci majú zákaz vstupu do budovy a na svoje pracovisko na základe príkazu pani Legátovej a pána Machalu. V prípade “dobíjania sa” na svoje pracovisko má SBS ihneď kontaktovať pána Machalu, ktorý im vysvetlí, že na ministerstve nemajú čo hľadať. Na základe týchto skutočností mnohí zamestnanci rezortu zvažujú právne kroky, a to žaloby za neplatnosť výpovede,“ dodala zamestnankyňa.

Bývalá zamestnankyňa Ministerstva kultúry SR počas tlačovej konferencie výboru Kultúrneho štrajku
Zobraziť galériu (9)
Bývalá zamestnankyňa Ministerstva kultúry SR počas tlačovej konferencie výboru Kultúrneho štrajku  (Zdroj: SITA/Bokor Tomáš)

Vo štvrtok sa uskutoční celoslovenský štrajk

Platforma Otvorená Kultúra! ako koordinátor štrajkovej pohotovosti Kultúrny štrajk zvoláva vo štvrtok (19. 9.) celoslovenský protest s názvom Slovensko drží s kultúrou. Bude sa konať v Bratislave, Košiciach, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Rimavskej Sobote, Spišskej Novej Vsi, Lučenci, Trnave, Rožňave, Partizánskom, Martine, Bardejove a Liptovskom Mikuláši.

Viac o téme: Martina ŠimkovičováMinisterstvo kultúryVýbor kultúrneho štrajku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu