Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín sa zvýši: Kúpa národnej kultúrnej pamiatky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA - Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) bude mať po novom k dispozícii 8,8 milióna eur. Vyplýva to z novely zákona o FPKNM, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Polmiliónové zvýšenie alokácie zo štátneho rozpočtu súvisí s oficiálnym uznaním vietnamskej národnostnej menšiny. Predkladatelia, skupina koaličných poslancov, poukázala na to, že podporná činnosť fondu sa bude po novom týkať aj tejto, v poradí 14. oficiálnej národnostnej menšiny v SR, a preto treba sumu zvýšiť.

archívne video

Na Račianskom mýte v Bratislave sa konalo podujatie Živé Račko (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Novela prináša tiež zmenu počtu členov Správnej rady FPKNM. Zvýšiť sa má z 15 na 17. "Keďže za koordinačnú radu alebo odbornú radu vietnamskej národnostnej menšiny pribudne v správnej rade fondu jeden člen správnej rady, správna rada by mala párny počet členov. Z tohto dôvodu sa navrhuje, aby ministerka kultúry SR menúvala a odvolávala dvoch členov správnej rady. Správna rada tak bude mať 17 členov," vysvetlili predkladatelia.

Po novom sa tiež zvýši percento z určených príjmov FPKNM, ktoré môže fond použiť na vlastnú prevádzku, zo šesť na sedem percent. Úprava bola podľa predkladateľov potrebná pre zvýšenie zdravotných odvodov pre zamestnávateľov od začiatku roka aj zvýšením iných prevádzkových nákladov fondu.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) schválenie legislatívnej úpravy v parlamente privítala. "Zmeny vo fonde vítam, pretože posilní postavenie ďalšej z menšín žijúcej na Slovensku. Verím, že aj vďaka ostatným zmenám, ktoré z novely vyplynú, si fond bude ešte lepšie plniť svoju verejnoprávnu funkciu, čo bude v konečnom dôsledku v prospech všetkých národnostných menšín na Slovensku," dodala.

Poslanci schválili novelu týkajúcu sa kúpy národnej kultúrnej pamiatky

Lehota na uplatnenie predkupného práva štátu na kúpu národnej kultúrnej pamiatky sa má predĺžiť z 30 dní na 60 dní. Vyplýva to z novely zákona o ochrane pamiatkového fondu, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. "Dôvodom je potreba náležitého časového priestoru na posúdenie, či nadobudnutie ponúkanej kultúrnej pamiatky má pre štát opodstatnený význam nielen z pohľadu ochrany pamiatkového fondu SR, ale tiež z pohľadu účelnosti a efektívnosti jej ďalšieho využitia pri plnení úloh štátu," objasnili koaliční poslanci, ktorí návrh predložili. Nová legislatíva má byť účinná od 1. novembra.

Viac o téme: PríspevokNovelaMenšinyKultúrna pamiatkaFond na podporu kultúry národnostných menšínKúpaFPKNM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu