Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

AKTUÁLNE Parlament odvolal Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR: Prvé reakcie, bude PS silnejšie?

Michal Šimečka Zobraziť galériu (8)
Michal Šimečka (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Líder opozičného PS Michal Šimečka končí ako podpredseda Národnej rady (NR) SR. Poslanci parlamentu ho v utorok odvolali z funkcie. Urobili tak v tajnom hlasovaní. Na hlasovaní bolo prítomných 77 poslancov, jeden lístok bol neplatný. Za odvolanie Šimečku hlasovalo 76 poslancov, nikto nebol proti a nikto sa nezdržal.

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Šimečku sa konala minulý týždeň. Iniciovali ju poslanci za Smer-SD a SNS. Odvolať Šimečku chceli pre podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, aj z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Vyčítali mu aj organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie.

Šimečka kritiku odmietol. Návrh na odvolanie označil ako pomstu za dobrú opozičnú prácu. Poslanci za opozičné PS, SaS, KDH aj hnutie Slovensko už vopred avizovali, že sa nezúčastnia na hlasovaní.

Reakcia Michala Šimečku

Predseda PS Michal Šimečka odkázal premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), že ho mohol odvolať z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR, ale nemôže odvolať lídra opozície. Šimečku v utorok parlament z funkcie odvolal. 

Šimečka v reakcii uviedol, že chce Fica poraziť vo voľbách. "Teším sa, ako vás porazím vo voľbách. Teraz mám na to o niekoľko hodín denne viac času," odkázal šéf PS v stanovisku. Zároveň poukázal na problémy, ktoré podľa neho vláda nerieši. "Tak ma odvolali. Dnes sa všetky problémy Slovenska vyriešia. Zlacnejú potraviny, učiteľky a zdravotné sestry budú mať vyššie platy, naše deti prestanú utekať do zahraničia, do Košíc prídete po diaľnici a aj tá voda z pivníc sa vypumpuje sama," skonštatoval. "Gratulujem Robertovi Ficovi, síce mu to trvalo vyše 30 rokov 'poslancovania' a 'premiérovania', ale konečne našiel svätý grál, ako vládnuť pre ľudí na Slovensku," doplnil Šimečka.

 

Tak ma odvolali. Dnes sa všetky problémy Slovenska vyriešia. Zlacnejú potraviny, učiteľky a zdravotné sestry budú mať...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Tuesday, September 17, 2024

"Nebudem sa ani mstiť, ani nebudem zatrpknutý, nebudem sa znižovať na úroveň vládnej koalície," povedal Šimečka s tým, že bude o to dôslednejšie a tvrdšie pracovať na tom, aby vládnu garnitúru po voľbách vymenili. "Pre túto chvíľu nebudeme navrhovať nikoho," odpovedal Šimečka na otázku, či PS bude navrhovať jeho nástupcu.

AKTUÁLNE Parlament odvolal Šimečku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

O Šimečkovi nehlasovali Migaľ a Šalitroš z Hlasu

Poslanci za koaličný Hlas-SD Samuel Migaľ a Radomír Šalitroš sa nezúčastnili na hlasovaní o odvolaní lídra opozičného PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR. Migaľovi je podľa svojich slov jedno, kto sedí na opozičnej stoličke podpredsedu parlamentu, no myslí si, že táto téma zbytočne polarizuje spoločnosť. Rovnako aj Šalitroš tvrdí, že odvolanie Šimečku nepomôže zastaviť polarizáciu.

Migaľ svojím rozhodnutím nechcel obhajovať Šimečku. "Táto téma z môjho pohľadu zbytočne polarizuje spoločnosť," povedal po hlasovaní novinárom. Myslí si, že sú dôležitejšie témy, ktoré treba riešiť. "To, ako sme sa vyrovnali s atentátom na premiéra, tiež nie je úplne zažehnané," dodal. Nechcel hodnotiť svojich kolegov. V téme videl iba politikárčenie, ktoré zbytočne rozkladá spoločnosť. Vníma to ako tému koaličných partnerov.

AKTUÁLNE Parlament odvolal Šimečku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Šalitroš chce, aby sa prestala polarizovať spoločnosť. "U mňa tá hlavná polarizácia začala Matovičom, potom rôzne protesty, aj koalícia v minulosti mohla polarizovať. Vravím si, že už treba prestať a odvolanie Šimečku nepomôže zastaviť polarizáciu. Takže to bol dôvod, prečo ja som sa na poslednú chvíľu rozhodol neprevziať si hlasovací lístok," ozrejmil. Nechcel povedať, či si za to vyslúžil výhrady z vedenia strany alebo ostatných koaličných partnerov. "Zatiaľ o tom pomlčím," dodal.

SNS verí, že niektorí poslanci Hlasu nechceli rozbíjať jednotu koalície

Koaličná SNS vyjadrila poľutovanie nad tým, že niektorí poslanci Hlasu-SD sa nezúčastnili na hlasovaní o odvolaní šéfa PS Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Verí, že ide o jednorazový jav a že cieľom nebolo rozbíjať jednotu koalície a vlády. SNS chce, aby predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok prijal opatrenia, aby sa táto situácia v poslaneckom klube v budúcnosti nediala.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (8)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

SNS víta, že parlament odvolal Šimečku. "SNS však súčasne vyjadruje poľutovanie nad tým, že traja poslanci zo strany Hlas-SD nepodržali koalíciu. SNS verí, že je to jednorazový jav strany Hlas-SD a že cieľom hlasovania poslancov strany Hlas-SD nie je rozbíjať jednotu koalície a vlády SR," uviedla strana v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa Zuzana Škopcová.

KDH vníma odvolanie Šimečku ako pošliapanie demokracie

Opozičné KDH vníma odvolanie Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR ako pošliapanie demokracie. Skonštatoval to poslanec a líder kresťanských demokratov Milan Majerský. Pripomenul, že miesto podpredsedu parlamentu má patriť najsilnejšej opozičnej strane.

"Tu nejde o Michala Šimečku, tu ide o niečo úplne iné. Ide o pošliapanie demokracie, ide o pošliapanie demokratických pravidiel, ktoré tu fungovali 34 rokov, a preto sa nám to nepáči," vyhlásil v utorok.

AKTUÁLNE Parlament odvolal Šimečku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa Matoviča bude PS silnejšie

Opozičné PS bude po odvolaní jeho lídra Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu silnejšie. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR a líder opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič. Upozornil však na to, že to môže v najbližších parlamentných voľbách uškodiť menším stranám a vládu bude opätovne zostavovať Smer-SD.

"Premiér Robert Fico (Smer-SD) si dal z PS urobiť svojho hlavného súpera, nie s tým cieľom, aby PS vyhralo budúce voľby, ale preto, aby 'mafia' vyhrala aj budúce voľby. Lebo presný opak je pravdou - čím silnejšie bude PS, čo po tomto odvolávaní určite silnejšie bude, tým je väčšia šanca, že v budúcich voľbách hlasy menších demokratických strán prepadnú, to znamená Fico má väčšiu šancu, že 'mafia' tu bude vládnuť ďalšie desaťročia," povedal.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (8)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Matovič nespochybňuje, že miesto podpredsedu parlamentu patrí hnutiu PS. "Nech si PS vyberie, koho chce mať v tejto pozícii, ale teda možno trucovite nechajú miesto voľné, uvidíme," doplnil. Obáva sa však, či opozícia bude mať možnosť zvoliť si nového kandidáta.

Koalícia by mala podľa SaS rešpektovať dohodnuté prerozdelenie

Koalícia by mala rešpektovať dohodnuté prerozdelenie postov v rámci Národnej rady (NR) SR. Poukázal na to poslanec a líder opozičnej strany SaS Branislav Gröhling. "Koalícia nemôže kádrovať opozičných poslancov a vyberať si, že kto bude na jednotlivých pozíciách. Toto je absolútne neprípustné. Existujú nejaké pravidlá, existuje nejaké prerozdelenie výborov, existuje nejaké prerozdelenie postov a v rámci tohto prerozdelenia koalícia nemá čo kádrovať ľudí," uviedol.

AKTUÁLNE Parlament odvolal Šimečku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Gröhling vníma Šimečkovo odvolanie ako hru vládnej koalície. "Ľuďom dajú hry v rámci odvolávania Michala Šimečku a na druhej strane im zoberú chlieb, lebo zvýšia DPH na 23 percent," podotkol. Deklaroval, že opozícia bude pri ďalšom postupe, týkajúcom sa podpredsedu NR SR, jednotná. "Toto miesto pripadá PS a ono navrhne nejaký postup, čo sa týka či už budúcej nominácie alebo 'nenominácie'," podotkol.

Poslanci Smeru trvajú na dôvodoch na odvolanie

Poslanci Národnej rady SR za Smer-SD pred hlasovaním trvali na tom, že predseda PS Michal Šimečka má odísť z funkcie podpredsedu parlamentu. Celý poslanecký klub Smeru-SD bude hlasovať za jeho odvolanie. Skonštatoval to predseda klubu Ján Richter. Verí, že koalícia bude postupovať jednotne.

 Diskusia v pléne potvrdila podľa Richtera opodstatnenie a odôvodnenie odvolania Šimečku. Viaceré vystúpenia v rozprave podľa neho konkretizovali netransparentný postup pri niektorých dotáciách. Myslí si, že sa tým budú musieť zaoberať aj kontrolné úrady. "Dôvody sú závažné, vôbec neboli vysvetlené, naopak, podozrenie sa ďalej posilňuje," doplnil podpredseda NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD).

Odvolávanie Michala Šimečku: Nemôže vykonávať funkciu podpredsedu NRSR nezávisle a zodpovedne, tvrdí Gašpar (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Gašpar tiež priblížil, že po odvolaní Šimečku nastane problémová situácia pri technickom zabezpečovaní schôdzí parlamentu. Aktuálne je okrem Šimečku a Gašpara vo vedení parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený jeho vedením, a podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS). Gašpar zopakoval, že jedno miesto podpredsedu NR SR patrí opozícii. Koalícia preto očakáva, že po odvolaní Šimečku príde PS s návrhom, koho zvoliť namiesto neho.

Viac o téme: HlasovanieOdvolávanieNárodná rada SRMichal Šimečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu