Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Progresívne Slovensko vyzýva premiéra na uvoľnenie financií ľuďom zasiahnutým povodňami

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné Progresívne Slovensko (PS) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na uvoľnenie financií ľuďom zasiahnutým povodňami. Avizuje, že v parlamente podporí maximálnu pomoc pre ľudí a samosprávy zasiahnuté povodňami.

Šéf PS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka vyzýva Fica, aby uvoľnil peniaze z rezervy premiéra aj z rezervy vlády. "V týchto rezervách sú milióny eur, ktoré v minulosti išli napríklad fitnes modelke na nechty. Som presvedčený, že oveľa viac ich potrebujú ľudia, ktorým prírodný živel kruto zasiahol do života. Prišli o svoje domovy, o strechu nad hlavou," zdôraznil v stanovisku Šimečka s tým, že reakcia vlády v Rakúsku aj v Českej republike bola pružná a rázna.

 

PS podporí v parlamente maximálnu pomoc pre ľudí aj samosprávy, ktorým prírodný živel kruto zasiahol do života. Zároveň...

Posted by Progresívne Slovensko on Monday, September 16, 2024

Podpredsedníčka PS aj parlamentného výboru pre sociálne veci Simona Petrík doplnila, že 1500 eur na domácnosť ani 15.000 eur pre samosprávy od ministra práce Erika Tomáša (Smer-SD) stačiť nebude. "Pomoc avizovaná ministrom je byrokraticky náročná a pomalá. Videli sme to aj pri odstraňovaní škôd po zemetrasení na východe Slovenska," uviedla. Premiér má podľa nej k dispozícii 1,5 milióna eur a môže ich rozdeliť flexibilne a adresne. Dodala, že ďalších päť miliónov má v rezerve vláda.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Tomáš cez víkend avizoval poskytnutie finančnej a humanitárnej pomoci obyvateľom v zasiahnutých oblastiach. Maximálna výška príspevku pre jednu domácnosť bude dvakrát 1500 eur. Mestám a obciam vedia poskytnúť 15.000 eur, z ktorej by mali povinne nakupovať materiál a ďalšie veci pre občanov. Pomoc by mala byť doručovaná cez úrady práce na základe podaných žiadostí od občanov.

Viac o téme: FinanciePovodnePremiérProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu