Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Katarálna horúčka oviec sa vyskytla v Česku: Hrozí aj na Slovensku?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Katarálna horúčka oviec (choroba modrého jazyka) nebola doposiaľ napriek výskytu v Európe aj v ČR potvrdená. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

"Slovenská republika vykonáva pravidelný monitoring tejto choroby na celom území krajiny a doposiaľ (k 10. 9.) nebol potvrdený žiadny výskyt na našom území," priblížili veterinári. Spresnili, že situácia ohľadom katarálnej horúčky oviec sa počas leta 2024 dynamicky zhoršovala v Belgicku, Dánsku, Francúzsku, Luxembursku a Nemecku. "Šiesteho septembra 2024 boli oznámené dve ohniská nákazy v Českej republike, dňa 9. septembra pribudli ďalšie tri ohniská. Ide o Ústecký a Karlovarský kraj, na hranici s Nemeckom," spresnila veterinárna správa.

archívne video

Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni, avizuje Takáč (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Vzhľadom na prenos choroby prostredníctvom krvi cicajúceho hmyzu je podľa ŠVPS šírenie tejto choroby v letných mesiacoch pomerne rýchle. "Všetky vnímavé premiestňované zvieratá (ovce, kozy a hovädzí dobytok) z infikovaných oblastí katarálnej horúčky oviec sú pod kontrolou regionálnych veterinárnych a potravinových správ a v prípade akéhokoľvek podozrenia na výskyt tejto choroby je ŠVPS pripravená prijať nevyhnutné opatrenia na zabránenie šírenia tejto choroby, vrátane úvah o realizácii núdzovej vakcinácie," dodali veterinári.

Prenosná vírusová choroba

Katarálna horúčka oviec je prenosná vírusová choroba, ktorá postihuje najmä ovce domáce, hovädzí dobytok, kozy domáce, niektoré druhy voľne žijúcich prežúvavcov. Nákazu prenášajú pakomáriky z rodu Culicoides, ktoré pri cicaní krvi infikujú krv zvieraťa vírusom. K najčastejším príznakom choroby patria opuchy hlavy, zvýšený slinotok, výtok z nosa, prekrvenie sliznice ústnej dutiny, odlupovanie epitelu, opuch a fialové sfarbenie jazyka. Na iné skupiny zvierat a na človeka sa táto choroba neprenáša.

Viac o téme: ChorobaČeskoOvceHorúčkaNákazaŠtátna veterinárna a potravinová správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu