Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Extrémne povodne v Česku: Výpadky prúdu a masívna evakuácia! Situácia je kritická, polícia pátra po nezvestných

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: X/PolicieCZ)

PRAHA - Niektorý z troch povodňových stupňov platil o 5.00 h ráno na 123 miestach, zatiaľ čo pred polnocou ich bolo 80. Počet miest s najvyšším stupňom povodňovej aktivity, teda ohrozením, vzrástol na 20 zo 17 tokov. Za štyri hodiny tak pribudlo osem miest s tretím povodňovým stupňom, uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

VIDEO Hladina rieky Morava v oblasti Gbely-Adamov

Hladina rieky Morava v oblasti Gbely-Adamov (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh, Michal Svítok)

aktualizované 21:17 Armádny vrtuľník W-3A Sokol dnes večer odletel kvôli povodniam na pomoc s vyslobodzovacími a záchrannými prácami do Ostravy. Na facebooku to uviedla 24. základňa dopravného letectva v pražských Kbeliach. Ministerka obrany Jana Černochová (ODS) dnes ČTK zopakovala, že armáda môže prakticky okamžite nasadiť dva vrtuľníky.

aktualizované 21:13 Rozvodnenú rieku Odra v českej obci Polanka nad Odrou splavovali v sobotu traja muži na paddleboardoch. Von z vody ich nakoniec hnala polícia, podľa ktorej sa dopustili nezmyselného hazardu so životom.

aktualizované 20:11 Stredočeskí hasiči od dnešného rána riešili 260 udalostí spojených s povodňami. V Zbýšove na Kutnohorsku čerpali vodu z Veľkého zbýšovského rybníka, ktorý mal poškodenú hrádzu. Problémy naďalej pôsobí silný vietor, ktorý hlavne zhadzuje stromy, povedal ČTK hovorca stredočeských hasičov Ján Sýkora.

aktualizované 19:55 Cesta medzi kroměřížskými miestnymi časťami Kotojedy a Vážany je od dnešného popoludnia kvôli veľkej vode zatvorená. Koryto opustila riečka Kotojedka, preto nechalo mesto evakuovať blízky Domov pre seniorov a Domov so zvláštnym režimom Vážany. Povodňová komisia k týmto opatreniam pristúpila s ohľadom na bezpečnosť občanov, uviedol v radničnej tlačovej správe starosta Tomáš Opatrný (ANO).

aktualizované 19:53 Labe v Mělníku dosiahlo dnes podvečer druhý povodňový stupeň, tretí je očakávaný o 23.00 h. Mesto dá dostavať mobilnú protipovodňovú hrádzu do plnej výšky, informoval dnes hovorca plytkej radnice Ján Denemark Nováček.

aktualizované 19:50 Kvôli extrémnemu počasiu nejazdia dnes večer vlaky zhruba na dvoch desiatkach tratí. Zaplavené koľaje prerušili do odvolania premávku aj na hlavnej koridorovej trati medzi Bohumínom a Dětmarovicami. Vlaky tam jazdia odklonom cez Havířov. Na sieti X to uviedol minister dopravy Martin Kupka (ODS). Najvážnejšia je situácia na Ostravsku, Opavsku a Jesenicku. České dráhy (ČD) upozorňujú, že zatopené sú aj cesty, preto nemožno na niektorých miestach zaviesť náhradnú autobusovú dopravu.

aktualizované 19:47 Do dvoch desiatok domov v Benešove nad Čiernou na Českokrumlovsku sa počas dneška dostala voda z vyliatej rieky Čiernej. Obyvatelia niekoľkých domov sa museli evakuovať. Obec očakáva, že Čierna, ktorá sa od rána drží nad najvyšším povodňovým stupňom, bude ešte naďalej stúpať. ČTK to povedala starostka Benešova nad Čiernou Veronika Zemanová Korchová.

aktualizované 19:40 Jedným z najviac povodňami postihnutých miest v Česku bude podľa najnovších odhadov metropola Opava v Moravskosliezskom kraji pri hraniciach s Poľskom. Hovorca mestskej radnice Roman Konečný pre portál Novinky.cz povedal, že situácia v Opave je vzhľadom na extrémne množstvo zrážok veľmi vážna a zrejme sa bude zhoršovať

aktualizované 19:15 V obci Lipová-Kúpele na Jesenicku dnes popoludní spadlo auto do rozbúrenej rieky, informuje ČTK. Vo vnútri vozidla po páde do rieky zostali zrejme traja ľudia. Policajti po aute aj posádke pátrajú, informovala polícia na sieti X. Podobný prípad sa dnes odohral v Jankoviciach na Uhorskohradišťsku, kde v popoludňajších hodinách spadol štyridsaťpäťročný muž pri odpratávaní naplavenín do rozvodneného Jankovického potoka a už sa nevynoril. Policajti po ňom stále pátrajú.

aktualizované 17:45 K 17. hodine platil niektorý z povodňových stupňov na 244 miestach Česka. Z toho takmer na tretine bol tretí stupeň alebo stupeň, ktorý meteorológovia označujú ako extrémny povodeň. Kritická je situácia predovšetkým na severnej Morave. Moravskosliezsky a Olomoucký kraj už vyhlásili stav nebezpečenstva.

aktualizované 17:42 Stúpajúca hladina rieky Svratka v Brne prinútila tamojšiu nemocnicu k evakuácii všetkých pacientov. Kvôli veľkej vode by totiž v zariadení mohla skratovať elektrina, čo by ohrozilo pacientov napojených na prístroje.

VIDEO Medzi Holíčom a českým Hodonínom stavajú od poludnia protipovodňovú bariéru

Medzi Holíčom a českým Hodonínom stavajú od poludnia protipovodňovú bariéru (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Ivan Kríž)

aktualizované 17:23 Hasiči Ústeckého kraja dnes zachraňovali pri Hrobcoch na Litoměřicku sedem ľudí, ktorým sa na Labi rozbil motorový čln. Dostali sa na ostrovček a už nemohli späť. Zásahov mali za dnešok vyše 500, a to hlavne kvôli pádu stromov a vetiev. ČTK to povedal hovorca krajských hasičov Tomáš Kalvoda.

aktualizované 17:20 Mesto Sušice verí, že veľkú vodu, ktorá od piatkového večera rozvodnila rieku Otavu, prečká bez nutnosti evakuovať obyvateľov z ohrozených oblastí. Sušice je jedným z dvoch miest v Plzenskom kraji, kde od dnešného rána platí tretí povodňový stupeň, stav ohrozenia. Voda v Otave ale už začína stagnovať a mohla by začať aj klesať, povedal ČTK starosta Sušice Peter Mottl (ODS).

aktualizované 17:12 Vodné stavy na tokoch v povodí Moravy a Dyje vplyvom trvalých intenzívnych zrážok stúpajú. Tretí povodňový stupeň označujúci ohrozenie eviduje Povodie Moravy k 15.00 h na desiatich miestach, informoval štátny podnik v tlačovej správe. V Juhomoravskom kraji zostáva tretí stupeň podľa údajov vodohospodárov a hydrometeorológov na Svratke v Židlochoviciach na Brniansku, na Dyji pod nádržou Nové Mlyny a na Belej pod boskovickou priehradou na Blanensku. Stavy ovplyvňuje riadený odtok vodohospodárov.

aktualizované 17:00 Kvôli zaplaveniu vodou cestári uzavreli diaľnicu D55 pri Otrokovciach na Zlínsku v smere k D1. Voda a spadnuté stromy zastavili premávku aj na ďalších cestách v Zlínskom kraji. Voda zaplavila tiež železničnú trať medzi Valašským Meziříčím a Bystřicou pod Hostýnom. Vyplýva to z informácií Riaditeľstva ciest a diaľnic ČR (ŘSD) a Českých dráh. V Zlínskom kraji podobne ako v ďalších regiónoch v Česku niekoľko dní silno prší. Niektoré toky v regióne sú na najvyššom, treťom stupni povodňovej aktivity.

aktualizované 16:40 V Libereckom a Ústeckom kraji bolo k 16.00 h bez prúdu zhruba 17.200 domácností. Poruchy sa síce darí odstraňovať, stále ale pribúdajú ďalšie, povedala dnes ČTK hovorkyňa ČEZ Distribúcia Soňa Holingerová.

aktualizované 16:23 Armáda má v súčasnosti kvôli povodniam v pohotovosti všetky zložky zapojené do Integrovaného záchranného systému, ale tiež 15. ženijný pluk, prostriedky vzdušných síl a vojenské hasičské jednotky. Na otázku ČTK to dnes oznámila ministerka obrany Jana Černochová (ODS).

aktualizované 16:20 Niektoré toky na severnej Morave dosiahli dnes popoludní 50-ročný prietok, uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Stav extrémnej povodne okolo 16.00 h trval na Čiernej Opave v Mníchove a Porubke vo Vřesine v Moravskosliezskom kraji, novo je tiež na rieke Biela v Mikuloviciach na Jesenicku v Olomouckom kraji.

aktualizované 16:15 Obyvatelia opavských častí Držkovice, Vávrovice, Palhanec a Katarínky sa majú pripraviť na možnú evakuáciu. Týkať sa to môže vyšších stoviek až niekoľkých tisícok ľudí. Mestu hrozí viac ako storočná voda. ČTK to dnes povedal hovorca magistrátu Roman Konečný.

aktualizované 16:09 Armáda má v súčasnosti kvôli povodniam v pohotovosti všetky zložky zapojené do Integrovaného záchranného systému, ale tiež 15. ženijný pluk, prostriedky vzdušných síl a vojenské hasičské jednotky. Na otázku ČTK to dnes oznámila ministerka obrany Jana Černochová (ODS).

aktualizované 16:05 Kvôli záplavám cestári uzavreli diaľnicu D56 z Ostravy do Frýdku-místku. Uzavreté sú tiež niektoré cesty v okolí Opavy. Oznámilo to Riaditeľstvo ciest a diaľnic ČR (ŘSD). Na niekoľko hodín bol podľa informácií polície uzavretý tiež klimkovický tunel na D1 pri Ostrave.

aktualizované 16:03 Bohumín na Karvinsku vyzval obyvateľov mestskej časti Pudlov, aby sa pripravili na evakuáciu. Podľa nového modelu sú priamo ohrozené domy v tejto oblasti, kde zatiaľ nie sú dostavané protipovodňové hrádze. Nie je vylúčené, že voda sa dostane cez Ostravskú ulicu. Chystá sa aj možná evakuácia mestskej nemocnice. ČTK to dnes povedala hovorkyňa radnice Jana Končatková.

aktualizované 15:42 Bez elektriny bolo dnes popoludní okolo 15.00 h v Česku kvôli extrémnym dažďom a silnému vetru okolo 51.000 domácností. Je to mierny nárast oproti dopoludňajším 46.000, ale stále menej, ako ranných 63.000. Najviac sú postihnuté sever a severovýchod a juh Čiech a juh a sever Moravy. Distribučné firmy evidujú 110 porúch na vedení vysokého napätia a desiatky na nízkom. Vyplýva to z informácií spoločností ČEZ Distribúcia a E.ON.

aktualizované 15:38 Kroměřížska radnica dnes popoludní evakuovala 111 klientov domova pre seniorov a domova so zvláštnym režimom v miestnej časti Vážany. Blízko objektu sa v predchádzajúcich hodinách vyliala z koryta riečka Kotojedka, budove hrozí zaplavenie, uviedol v tlačovej správe hovorca kroměřížskej radnice Jan Vondrášek.

aktualizované 15:17 Ústecký kraj je pripravený na povodňovú vlnu z Labe, povedal to dnes po zasadnutí povodňovej komisie hejtman Jan Schiller (ANO). Zatiaľ nikde nehrozí evakuácia. Problémy robí vietor a pády stromov kvôli podmáčanej pôde. Bez prúdu sú stále tisíce domácností naprieč krajom. Labe by mohlo dosiahnuť tretí povodňový stupeň v nedeľu, dnes platí prvý stupeň v Litoměřiciach a Ústí nad Labem.

aktualizované 15:03 Na väčšine územia v Libereckom kraji prechodne prestalo pršať, alebo sú zrážky mierne. Hladiny riek v najviac zasiahnutých oblastiach vďaka tomu klesajú, stav ohrozenia bol o 14.30 h na štyroch tokoch vrátane Jizery na Semilsku a Smetej vo Frýdlantskom výbežku na Liberecku, vyplýva z informácií na krajskom povodňovom portáli. Podľa predpovede by však malo opäť začať silno pršať.

aktualizované 15:01 Přerov dnes nechal na základe rozhodnutia povodňovej komisie pozdĺž rieky Bečvy v meste preventívne nainštalovať protipovodňové hradenie. Stena je postavená aj na pravom brehu na nábreží Dr. Edvarda Beneša pred železničným podjazdom. Prejazd pod železničným mostom smerom k spoločnosti Precheza teda nie je možný, uviedli dnes na webe zástupcovia přerovskej radnice.

aktualizované 15:00 Kvôli zvýšeniu hladín riek pri extrémnych zrážkach museli niektorí ľudia na juhu Čiech opustiť dotknuté lokality. Hasiči evakuovali stovku ľudí zo školy v prírode v Strelských Hošticiach na Strakonicku. Deväť desiatok hostí zase preventívne opustilo hotel v Českých Budějoviciach pri rieke Malša. Vyplýva to z informácií zo sociálnych sietí hasičov.

aktualizované 14:58 V Moravskosliezskom kraji by mohli byť v nasledujúcich hodinách podľa odhadov úradov evakuované stovky až nižšie tisícky ľudí. Kraj zbiera podklady od jednotlivých primátorov starostov. Zatiaľ bolo v regióne vykonaných 20 evakuácií a svoje domovy muselo opustiť približne 160 ľudí. Na mnohých riekach možno očakávať dosiahnutie tretích povodňových stupňov. Vody by zrejme mohlo byť aj viac ako pri povodniach v roku 1997. V regióne je však viac protipovodňových opatrení. Novinárom to dnes povedal hejtman Jozef Belica (ANO), ktorý v regióne vyhlásil stav nebezpečenstva, a zástupcovia ďalších inštitúcií.

aktualizované 14:52 Na Vysočine je kvôli záplavám zatvorený most cez rieku Jihlavu v Bítovčiciach a cesta do Koroužného na Ždársku. Hasiči dnes budujú ďalšie protipovodňové zábrany v mestách pri Sázave. Podľa posledných prognóz by ďalší vývoj na tokoch v kraji ale nemusel byť taký hrozivý, ako to vyzeralo v minulých dňoch. Platí však tiež to, že územie je nasýtené vodou a stále je riziko lokálnych povodní, prípadne vyliatia riek z korýt, povedal novinárom hejtman Kraja Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO) po dnešnom rokovaní krajskej povodňovej komisie.

aktualizované 14:50 Olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN) dnes kvôli záplavám vyhlásil na celom území Olomouckého kraja stav nebezpečenstva, platiť začne od 15.00 h. Kritická situácia je hlavne na Jesenicku, kde na viacerých miestach hladiny riek prekročili tretí stupeň a platí tam stav ohrozenia, povedal dnes novinárom Suchánek.

aktualizované 14:43 Na Náchodsku sa začala evakuácia časti Zdoňova, ktorý je súčasťou Teplíc nad Metují. Ľudia opúšťajú domovy kvôli pretekajúcemu rybníku blízko obce, pri ktorom je poškodená hrádza. ČTK to dnes povedal hovorca krajských hasičov Zbyněk Voříšek. Ľudia dočasne nájdu útočisko v ZŠ Teplice nad Metují.

aktualizované 14:38 Kvôli rozvodnenej rieke Novohradec muselo byť vyprataných šesť domov v Loziciach a dva v blízkej Luži na Chrudimsku. Celkovo muselo z domov odísť asi 20 ľudí. Evakuované museli byť tiež chatové oblasti v Hrobiciach a Nemčiciach na Pardubicku. Jeden viac ako 80-ročný muž odísť odmietol, uviedla hovorkyňa krajskej polície Markéta Janovská.

aktualizované 14:32 Hrozba záplav síce priniesla obyvateľom bytového domu na Táborskom nábreží v Brne neistotu a obavy, ale zároveň ich spojila. Pomocou vriec s pieskom sa spoločne snažia zabezpečiť pivnice, rozdelili si prácu, vzájomne sa informujú. "V núdzi sú ľudia schopní byť lepšou verziou seba sama," povedala ČTK Markéta Pudilová, ktorá žije v prízemí a celú noc sledovala stúpajúcu hladinu Svratky, ktorá sa valí bahnitým korytom aj napriek rozostavanej náplavke.

aktualizované 14:25 Hladiny niektorých riek a potokov v Zlínskom kraji dnes začali po intenzívnych dažďoch stúpať. Druhý stupeň povodňovej aktivity znamenajúci pohotovosť platil popoludní na Bystričke pod a tiež nad rovnomennou nádržou na Vsetínsku, ďalej na Juhyni v Rajnochoviciach na Kroměřížsku a tiež na Rusave v Chomýži na Kroměřížsku. Ich hladiny podľa informácií zverejnených Českým hydrometeorologickým ústavom (ČHMÚ) navyše naďalej stúpajú.

aktualizované 14:00 Na dvoch miestach Moravskosliezskeho kraja dosiahli dnes popoludní toky extrémneho povodňového stupňa. Ide o rieku Opavu v Karloviciach a Čiernu Opavu v Mníchove na bruntálsku. V Karloviciach sa následne situácia zlepšila a hladina mierne klesla. Vyplýva to z údajov Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

aktualizované 13:50 Na Úpskom nábreží v Trutnove je kvôli rozvodnenej Úpe uzavretý jeden jazdný pruh. Radnica odporúča majiteľom áut parkujúcich v blízkosti vodných tokov, aby ich preparkovali do vyšších polôh. Povodňová komisia očakáva, že môže v meste nastať výpadok elektrického prúdu, informovala ČTK hovorkyňa trutnovskej radnice Michaela Dědková. Hladina Úpy prekročila tretí stupeň povodňovej aktivity, platí tam stav ohrozenia a voda ďalej stúpa.

aktualizované 13:45 Praha dokončila výstavbu protipovodňových bariér plánovanú na dnešné dopoludnie v okolí Vltavy. Ďalšiu stavbu aktuálne neplánuje, ale jednotky hasičov a ďalších subjektov sú v pohotovosti a pripravené operatívne začať stavať zábrany podľa povodňového plánu, ak by sa zvyšoval prietok vody v rieke. Zároveň bola zastavená plavba na rieke v Prahe a lode sa presúvajú do ochranných prístavov. Po zasadnutí krízovej komisie to oznámil hovorca magistrátu Vít Hofman.

aktualizované 13:33 Radnica v Šumperku vyzvala obyvateľov miest, ktoré môžu zasiahnuť očakávané povodne, aby sa pripravili na možnú evakuáciu. ČTK to dnes povedal hovorca radnice Bohuslav Vondruška. Voda z rozvodnenej rieky Desné môže v meste zaplaviť viac ako 50 ulíc. Ich zoznam zverejnila radnica na internetovej stránke. Po 13:00 bola Desná v Šumperku na prvom stupni povodňovej aktivity znamenajúcej bdelosť, jej hladina však bude podľa meteorológov v najbližších hodinách rýchlo stúpať.

aktualizované 13:25 Pardubice zmiernili varovanie pred povodňami v niektorých častiach mesta. Evakuácia obyvateľov častí Nemošice, Drozdice a Modzitice, kadiaľ preteká Chrudimka, zatiaľ nehrozí. Rieka zatiaľ zostáva na druhom povodňovom stupni. 

aktualizované 12:40 Minister životného prostredia ČR Petr Hladík v sobotu napoludnie informoval, že na celom území Českej republiky zasiahnutom silným dažďom sa už fakticky naplnili absorpčné schopnosti pôdy a lesov. Zrážky napĺňajú vodné toky, dodal minister s tým, že v nedeľu by už podľa predikcie malo pršať menej. V Jeseníkoch však stále môže spadnúť 80 až 100 milimetrov zrážok, upozornil minister podľa správy zverejnenej na webe denníka iDNES.cz.

aktualizované 12:24 Vodovody a kanalizácia Jesenicka odporúčajú ľuďom vzhľadom na povodňovú situáciu v regióne prevárania vody z vodovodného radu. Vyplýva to z informácií zverejnených zástupcami jesenickej radnice na sociálnej sieti. Vodu zo studne by mali ľudia prevárať vždy, čo zabezpečí, aby bola hygienicky nezávadná. Rieka Biela, ktorá Jeseníkom preteká, je na druhom stupni povodňovej aktivity, ktorý znamená pohotovosť.

 

Vzhledem k aktuální situaci doporučuje Vak - Vodovody a kanalizace Jesenicka, a. s., abyste vodu z vodovodního řadu...

Posted by Město Jeseník on Saturday, September 14, 2024

aktualizované 12:23 Nielen celé Jesenicko, ale tiež Ostravsko a Opavsko dnes zasiahnu veľmi výdatné dažde. Spadnúť tam môže aj 230 milimetrov zrážok. Po rokovaní Ústrednej povodňovej komisie to dnes povedal minister životného prostredia Peter Hladík (KDU-ČSL). V nedeľu by malo podľa predikcie pršať menej ako dnes, avšak napríklad v Jeseníkoch podľa neho stále môže padnúť 80 až 100 milimetrov zrážok. Zlou správou je, že bude pršať aj v pondelok, uviedol Hladík.

aktualizované 12:00 Ústredná povodňová komisia vyzvala hejtmana Moravskosliezskeho kraja Jozefa Belicu (ANO) na vyhlásenie stavu nebezpečenstva podľa krízového zákona. Po dnešnom rokovaní komisie to oznámil minister životného prostredia Petr Hladík (KDU-ČSL).

aktualizované 11:40 Český prezident Petr Pavel vyjadril uznanie každému, kto sa podieľa na zvládnutí aktuálnej situácie spôsobenej nepriaznivým počasím. Nasadenie zložiek a solidarita ľudí sú podľa neho predpokladom, že Česko krízu zvládne. Uviedol to v sobotu na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa v Prahe. "Asi ako všetci v našej krajine, sledujem už niekoľko dní veľmi pozorne varovania hydrometeorológov, aktuálny vývoj situácie, rovnako ako všetky opatrenia prijímané na zmiernenie dôsledkov extrémnych zrážok a následných povodní," napísal Pavel.

aktualizované 11:28 Praha 1 dnes preventívne uzavrela Strelecký ostrov. Radnice ľuďom odporúčajú, aby nechodili do parkov. Kvôli premočenej pôde hrozí, že sa vyvrátia stromy. Uzavreté sú aj detské ihriská v niektorých parkoch. V hlavnom meste by dnes mala pokračovať výstavba protipovodňových zábran, bezprostredné ohrozenie mestu zatiaľ nehrozí. 

aktualizované 11:20 Mobilní operátori evidujú lokálne výpadky signálu v desiatkach lokalít najmä v severovýchodných a južných Čechách. Problémy spojené prevažne s prerušenými dodávkami prúdu hlásia na Trutnovsku, v oblasti Krkonoš, Krušných hôr a Šumavy. Uviedli to pre ČTK.

aktualizované 11:10 Starosta Špindlerovho Mlyna odporučil návštevníkom, aby dnes opustili toto známe krkonošské horské stredisko. Existuje riziko, že sa Labe medzi Špindlerovým Mlynom a Vrchlabím vyleje z koryta a hlavná prístupová cesta do strediska bude ťažko prejazdná.

aktualizované 11:00 Silný dážď komplikuje mestskú hromadnú dopravu v Ostrave. Niektoré linky meškajú alebo sú vedené inou trasou. Dopravný podnik Ostrava (DPO) vyzval obyvateľov, aby v prípade, že to nie je nevyhnutne potrebné, necestovali a radšej zostali doma. Na mnohých miestach krajskej metropoly vyliata voda komplikuje aj cestnú dopravu.

aktualizované 10:32 Približne 50 ľudí v Moravskosliezskom kraji už v súvislosti s povodňami muselo opustiť svoje domovy. Evakuáciu v Ostrave-Porube, Širokej Nive na Bruntálsku a Vřesine na Ostravsku zabezpečovali úradníci, polícia či hasiči. Ľudia našli dočasné ubytovanie napríklad na vysokoškolských internátoch či v telocvični. Vyplýva to zo zistení ČTK.

aktualizované 10:08 Povodňový stupeň platil o 9:30 na 169 miestach Českej republiky. Najvyšší stupeň, ktorý znamená ohrozenie, bol na 38 miestach troch desiatok riek či potokov. Niektoré toky sa už vyliali.

aktualizované 10:00 Pražská Zoologická záhrada v Troji zostane dnes a v nedeľu zatvorená. Pre mokrú pôdu a nárazový vietor hrozí pád stromov. Na sieti X to uviedol riaditeľ ZOO Miroslav Bobek.

aktualizované 9:45 Turisti sa dnes nedostanú do Stĺpsko-šošůvských jaskýň v Moravskom krase. Dôvodom sú dažde a zvýšená hladina vody. Opatrenie platí do odvolania, povedal ČTK hovorca Správy jaskýň ČR Pavol Gejdoš.

aktualizované 9:27 Hasiči v celej republike od polnoci do dnešného rána vychádzali kvôli mimoriadne nepriaznivému počasiu k 1127 udalostiam. Najviac zásahov mali zatiaľ v Moravskosliezskom a Pardubickom kraji. V Česku už desiatky hodín intenzívne prší, výdatný dážď prudko dvíha hladiny riek, do toho fúka silný nárazový vietor,

aktualizované 9:00 Dokončenie protipovodňovej ochrany na hlavných brnianskych tokoch potrvá ešte roky a vyžiada si miliardy korún. Pred povodňami nie je dostatočne chránené územie s rozlohou asi desať kilometrov štvorcových, kde žije 24.000 ľudí, a to najmä v južnej časti mesta, uvádza špecializovaný mestský web Voda v Brne.

aktualizované 8:25 V Stredočeskom kraji je zatiaľ povodňový stupeň na šiestich miestach, z toho na troch platí druhý stupeň. Ide o menšie toky - Pitkovický potok a Botič v Priehoniciach a v Jesenici. Vyplýva to z aktuálnych informácií Českého hydrometeorologického ústavu.

aktualizované 8:00 Na východe Čiech bolo dnes ráno bez elektrickej energie asi 14.000 domácností, z toho 13.000 v Kráľovskom kraji. Poruchy na vedení vysokého napätia pôsobia polámané a popadané stromy a vetvy vplyvom silného vetra a podmáčaného terénu. ČTK o tom dnes informovala regionálna hovorkyňa spoločnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Najhoršia situácia je na Trutnovsku a Náchodsku. Údaje sú k 7:00.

aktualizované 7:38 Obec Višňová je odrezaná od zvyšku Frýdlantska na Liberecku. Voda z rozvodnenej Smednej zaplavila cesty a dopravu zabezpečuje evakuačný tatra hasičov. Do domov sa zatiaľ voda nedostala. ČTK to povedal starosta Michal Scheidl. "V súčasnosti sme odrezaní od zvyšku sveta. Uzavreté sú obe komunikácie z Predlánc do Višňovej, cesty z Poustky do Minkovic a tiež z Minkovic do Vísky, "uviedol dnes ráno starosta. Pred 7:30 bola hladina Smedenej vo Višňovej-Predlánciach vo výške 273 centimetrov, na dosiahnutie extrémneho stavu, teda 50-ročnej vody, tam chýbalo 63 centimetrov.

aktualizované 7:26 Na Vysočine vystúpila Svratka v Dalečíne na Ždársku na tretí povodňový stupeň. Po dažďoch sa dnes zvyšujú aj hladiny iných tokov, ako sú Sázava, Jihlava alebo Jankovský potok. Vyplýva to z aktuálnych informácií Českého hydrometeorologického ústavu.

aktualizované 7:13 Dnes okolo 6:30 bol niektorý z povodňových stupňov na 145 miestach Česka. Tretí stupeň, teda stav ohrozenia, bol na 27 miestach dvoch desiatok tokov. Extrémne povodňové ohrozenie je podľa meteorológov napríklad na Frýdlantsku, Jesenicku, Bruntálsku, Karvinsku, na hornom toku Labe a tiež na juhu Čiech. Hladiny riek budú na mnohých miestach ešte stúpať, uviedol v aktuálnej vyhrážke Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

aktualizované 7:08 Za posledných 24 hodín najviac napršalo v Jeseníkoch a Krkonošiach. V Zlatých Horách na Jesenicku spadlo za ten čas 164 milimetrov vody, teda 164 litrov na meter štvorcový. Na Labskej búde namerali 152 milimetrov a v Jeseníku 130. Vyplýva to z údajov webu Envidata k dnešnej piatej hodine rannej. Extrémne zrážky meteorológovia očakávajú aj dnes. Dažde na mnohých miestach zdvihli hladiny tokov, niektorý z povodňových stupňov platil okolo 6:00 na 138 miestach, tretí povodňový stupeň bol na 23 miestach.

 

Na trvalé srážky, které vypadávají již od včerejšího dne, už reagují hladiny vodních toků. Na hřebenech Krkonoš už bylo...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Friday, September 13, 2024

aktualizované 7:00 Kvôli pádu stromov spôsobenému extrémnymi dažďami a vetrom je v Česku mimo prevádzky šesť tratí, uviedla na webe Správa železníc. Väčšinu z nich chce počas rána sprevádzkovať. Trať medzi Křižanmi a Rynolticemi na Liberecku, ktorá bola nezjazdná kvôli pádu stromu, už železničiari sprejazdnili. Zhruba do 9:00 nepôjdu kvôli pádu stromov vlaky na trati medzi Ostromeria a Novou Pakou na Jičínsku, medzi Železným Brodom a Semilami, medzi Českou Lípou a Bakovom nad Jizerou a medzi Jilemnicou a Rokytnicou nad Jizerou.

archívne video

Tlačová konferencia SHMÚ k aktuálnej mimoriadnej situácii (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nový stupeň ohrozenia

Nový stupeň ohrozenia pribudol na Stružke v Rychvalde na Karvinsku, na Čiernej Opave v Mníchove pri Vrbne pod Pradedom na Bruntálsku, na Třebůvke v Hraničkách na Svitavsku a na Svratke v Dalečíne na Žďársku. Od piatka ohrozenie vodou trvá na Smetej na Liberecku. Vo Višňovej a Predlánke jej hladina vystúpila nad 2,5 metra, teda vysoko nad bežný stav. Tretí povodňový stupeň na Smedenej platí aj vo Frýdlante, kde hasiči od piatkového večera stavajú povodňové steny. Situáciu v meste v noci začal komplikovať prítok Řasnice, ktorého prietok aktuálne presiahol najvyšší stupeň povodňovej aktivity.

Na rovnaký stupeň sa opäť vrátila Vidnávka vo Vidnave na Jesenicku. V tom istom okrese je tiež na Čiernom potoku vo Veľkej Kraši a na Bielej v Mikuloviciach. Od tretej hodiny po polnoci platí ohrozenie na riečke Třebovka v Ústí nad Orlicou a na toku Jevíčka v Chornici na Svitavsku. Od noci je aj na Novohradsku v Luži a na jej malom prítoku Žejbro v Rosiciach na Chrudimsku.

V Krkonošiach trvá tretí stupeň na Labi na vodnom diele Labská v Špindlerovom Mlyne a vo Večre. Od piatka je aj na Svratke v Židlochoviciach na Brniansku a na riečke Čierna v Ličove na Českobudějovicku. Hladiny tokov majú podľa meteorológov naďalej stúpať počas noci a cez víkend. Na niektorých miestach už napršelo úhrnom od piatka 50 až 110 milimetrov zrážok, teda 50 až 110 litrov na meter štvorcový, najviac v Novohradských a Jizerských horách, Krkonošiach, Jeseníkoch. Podľa ČHMÚ je pôda v Krkonošiach, Jizerských a Orlických horách extrémne nasýtená. Veľmi silno nasýtená je v juhočeskej časti Šumavy. Silné nasýtenie pôdy povrchovou vodou je v Jeseníkoch, Beskydoch a Novohradských horách.

Viac o téme: PočasieČeskoBúrkaČeský hydrometeorologický ústav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu