Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Z trhu sťahujú nebezpečnú kuchynskú pomôcku! FOTO Skontrolujte si skrinky, nemáte ju doma?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Pixabay)

BRATISLAVA - Na slovenskom trhu sa nachádzala ďalšia nebezpečná kuchynská pomôcka. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR tentoraz upozorňuje na nevyhovujúcu silikónovú formu na muffiny. Skontrolujte si, či ju nemáte doma.

Úrad verejného zdravotníctva SR dostal na základe vykonaných kontrol na trhu v SR Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Leviciach oznámenie o nevyhovujúcom výrobku s názvom Silikónová forma na muffiny (srdiečko), EAN kód 6912080244271, iné označenie REF CF-24427, krajina pôvodu Čína. Výrobok bol odobratý v obchodnej sieti.

Z trhu sťahujú nebezpečnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

"Podľa skúšok vykonaných Národným referenčným laboratóriom pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade testovaný výrobok nespĺňa požiadavky nariadenia EP a Rady č. 1935/2004 o materiáloch a predmetoch určených na kontakt s potravinami a výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1799/2003-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca materiály a predmety určené na styk s potravinami v znení neskorších predpisov," informuje Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR.

Prekročili limity

Hygienici približujú, že testovaná vzorka nespĺňa požiadavky v parametri obsahu prchavých látok. "Limit pre prchavé látky je 0,5 %, laboratórne zistená hodnota v prípade formy modrej farby je 0,894 %, v prípade formy ružovej farby je 0,923 % a v prípade formy sivej farby je 0,860 %," poukazujú s tým, že tieto výrobky nie sú zdravotne bezpečné.

Príslušné úrady verejného zdravotníctva v tejto súvislosti prijímajú opatrenia na stiahnutie tohto výrobku zo slovenského trhu. Výrobok bude hlásený do systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá RASFF. "Keďže sa výrobok môže nachádzať na trhu v SR, spotrebiteľom odporúčame, aby si ho nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali a prípadne ho vrátili späť do miesta predaja," apelujú hygienici.

Z trhu sťahujú nebezpečnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Viac o téme: Nebezpečný výrobokÚrad verejného zdravotníctva SRSilikónová forma na muffiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu