Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Sociálna poisťovňa posiela citlivé dokumenty bežnou poštou! Hrozia obrovské problémy, viacerí na to už doplatili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Osobné údaje mohli ľahko skončiť v cudzích rukách. Aj v dobe GDPR sa to môže stať jednoduchšie, ako by sa zdalo. Príkladom sú prípady odosielania rozhodnutí zo Sociálnej poisťovne do schránok obyčajnou poštou, čo nielen mnohým skomplikovalo život, ale aj ohrozovalo ich osobné údaje. Dôchodca z Bratislavy kvôli tomu môže mať vážny problém. Namieta voči tomu aj Úrad na ochranu osobných údajov.

Sociálna poisťovňa posiela dôležité dokumenty obyčajnou poštou. Portál tvnoviny.sk upozornil v tejto súvislosti na prípad, kedy tento spôsob zasielania rozhodnutí zo štátneho inštitútu spôbil občanovi veľké komplikácie. Marián v júni požiadal Sociálnu poisťovňu o starobný dôchodok, pričom rozhodnutie mu odoslali v čase, keď bol na dovolenke. Keďže Sociálna poisťovňa neposiela rozhodnutia doporučene alebo do vlastných rúk, list mu skončil len tak v schránke. Na list ho upozornil syn.

archívne video

Minister práce Erik Tomáš k 13. dôchodkom (Zdroj: Facebook/ Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky)

Pre muža išlo o nepríjemné prekvanie, pretože dokument s citlivými osobným údajmi sa ľahko mohol dostať aj niekomu cudziemu do rúk alebo sa jednoducho stratiť. „Je tam kopa podrobných informácií, rodné číslo a tak ďalej. Mne samému sa stalo, že som našiel vo svojej schránke omylom list na človeka s rovnakým menom. Až podľa obsahu som zistil, že nepatrí mne,“ opísal pre tvnoviny.sk Marián.

​Pre seniora však ešte väčší problém spôsobila skutočnosť, že sa k listu dostal zhruba dva týždne po tom, ako mu to Sociálna poisťovňa odoslala. Zo zákona mu už pritom plynula mesačná lehota, v ktorej sa môže proti rozhodnutiu odvolať. „List bol vyhotovený 6. augusta, ja som ho dostal až ku koncu augusta, takže neviem, kedy mi má plynúť lehota na možné reklamácie,“ vysvetľuje. Ako informuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr, zásielku považujú za doručenú po troch dňoch od jej odoslania. Ak sa žiadateľovi o dôchodok nezdá výpočet výšky penzie, môže priznané dávky reklamovať. To sa stalo aj pánovi Mariánovi. No pri obyčajných listoch sa môže lehota ľahko prešvihnúť.  "Otázka dodržania samotného procesu doručovania spadá do kompetencie Slovenskej pošty. Sociálna poisťovňa postupuje podľa zákona o sociálnom poistení, ktorý jej presne definuje, ktoré zásielky je potrebné zasielať doporučene do vlastných rúk. Do vlastných rúk sa doručujú rozhodnutia o nepriznaní dávky, odňatí dávky, znížení dávky alebo o zastavení výplaty dávky, o uložení povinnosti vrátiť neprávom vyplatené sumy na dávke, o poistnom, o príspevku na starobné dôchodkové sporenie, o uložení pokuty a penále, o prerušení konania, o zastavení konania," reagovala Sociálna poisťovňa s tým, že ak má klient aktivovanú eSchránku na stránke slovensko.sk, Sociálna poisťovňa ho prioritne informuje elektronickou cestou. "Zo Sociálnej poisťovne vysoko odporúčame všetkým našim klientom, ktorí majú elektronický občiansky preukaz a čítačku, aby si eSchránku aktivovali – prípadné starosti s doručovaním či preberaním doporučených zásielok im tak odpadnú," odporúča poisťovňa občanom.

Sociálna poisťovňa
Zobraziť galériu (3)
Sociálna poisťovňa  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Sociálna poisťovňa mení prístup

Ako približuje portál, Sociálna poisťovňa už dostala pokutu od Úradu na ochranu osobných údajov za to, že dôverné informácie putujú v nestrážených listoch. Tohtoročné rodičovské dôchodky už preto prvýkrát seniorom doručila osobne. „Úrad sa viackrát zaoberal obdobnými podnetmi. Sociálnej poisťovni uložil pokuty vo výške 50-tisíc a päťtisíc. V oboch prípadoch došlo taktiež k uloženiu opatrení na nápravu,“ informovala hovorkyňa Úradu na ochranu osobných údajov Ivana Draškovič.

Úrad na ochranu osobných údajov
Zobraziť galériu (3)
Úrad na ochranu osobných údajov  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Poisťovňa v tejto súvislosti aj k vzhľadom na viaceré podnety mení prístup. Od druhej polovice septembera už bude všetky zásielky, ktoré obsahujú osobné údaje, posielať iba doporučene. To však pre poisťovňu spôsobí nárast nákladov. Tie po septembrovej zmene stúpnu na niečo cez deväť miliónov eur.

Viac o téme: Osobné údajeSociálna poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu