Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

AKTUÁLNE Teroristické hrozby neskončili! Terčom útoku má byť Prezidentský palác či Národná rada

(Zdroj: Topky)

BRATISLAVA - Vyhrážky teroristickým útokom neskončili ani dnes. Tentokrát je však údajne ich cieľom Prezidentský palác a Národná rada Slovenskej republiky.

Aktualizované 18:29 Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že útoky na vzdelanie zbavujú deti ich základného práva na vzdelávanie, ovplyvňujú ich bezprostredný a dlhodobý rozvoj a pripravujú ich o lepšiu a pokojnejšiu budúcnosť. Oznámila to pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany vzdelávania pred útokmi.

Aktualizované 17:56 Polícia v Košickom kraji ukončila prehliadky kostolov s tým, že reálna hrozba sa opäť nepotvrdila. Na sociálnej sieti o tom v pondelok informovala košická krajská polícia.

Polícia predtým oznámila, že sa zaoberá vyhrážkami smerujúcimi na viaceré kostoly v kraji, pričom vyhrážky analyzuje a vyhodnocuje bezpečnostné riziko. "Situáciu máme pod kontrolou, v tejto súvislosti sme prijali bezpečnostné opatrenia, o výsledku ktorých budeme informovať," uviedla dopoludnia.

Aktualizované 14:47 Na železničnej stanici (ŽST) Trnava je v súvislosti s výhražným e-mailom zvýšený počet hliadok. Priblížila to hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Vladimíra Bahýlová. Deklarovala, že situácia je na stanici aktuálne pokojná a vlaky nemeškajú.

"ŽSR v súvislosti s údajným teroristickým útokom, samozrejme, pristúpili k niekoľkým opatreniam. Prednosta ŽST Trnava komunikoval s veliteľom oddelenia PZ SR Železničnej polície Trnava. PZ SR prijal vlastné opatrenia a priame iné opatrenia v ŽST Trnava neboli prijaté," priblížila hovorkyňa.

Podotkla, že v rámci ŽSR majú vzhľadom na možný výskyt takýchto prípadov vypracované postupy, ktoré platia pre zamestnancov, ako aj pre dopravcov. "Vzhľadom na to, že ide o diskrétne informácie, nie je vhodné ich zverejňovať," dodala.

Aktualizované 12:57 Polícia prijala v súvislosti s výhražným e-mailom opatrenia na piešťanskom letisku, aj na železničnej stanici v Trnave. Na letisko vyslali viaceré policajné hliadky spolu s pyrotechnikom a psovodom. Na železničnej stanici vykonali a naďalej vykonávajú policajti zvýšený dohľad. Potvrdila to hovorkyňa trnavskej krajskej polície Zlatica Antalová. Antalová ozrejmila, že situáciu naďalej monitorujú.

Aktualizované 14:45 Štát podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) prijíma bezpečnostné opatrenia pre vyhrážky. Označil to však za zbytočné úsilie, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou sú to nezmysly, ktorými sa niekto zabáva na úkor vlády a štátu. Reagoval tak na pondelkové medializované informácie.

"Samozrejme, prijímame bezpečnostné opatrenia, ale odmietam sa vami rozprávať o 'idiotinách', pretože to sú 'idiotiny'. Ale na druhej strane, pre verejnú mienku musíme vynakladať úsilie, úplne zbytočné úsilie, pretože dobre vieme, že na 99,9 percenta sú to totálne nezmysly. Jednoducho, niekto sa zabáva na úkor vlády a na úkor tohto štátu," povedal Fico novinárom v Seredi. Vyčítal médiám, že šíria a propagujú tieto informácie.

Aktualizované 12:27 Národná rada (NR) SR vzala na vedomie informácie o výhražnom maile. Potvrdili to z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR s tým, že k podrobnostiam sa nebudú vyjadrovať. "Situácia je plne v kompetencii príslušných orgánov ministerstva vnútra. Zvýšené obmedzujúce opatrenia vo vzťahu k prevádzke budovy sa zatiaľ neuplatňujú," poznamenali.

Aktualizované 11:02 Bratislavské Letisko M. R. Štefánika sprísnilo pre výhražný e-mail bezpečnostné opatrenia. Letová prevádzka nie je obmedzená, prílety a odlety sú vybavované podľa letového poriadku. Potvrdila to hovorkyňa letiska Veronika Demovičová. Hovorkyňa tiež ozrejmila, že rozsah opatrení nebudú z bezpečnostného hľadiska konkretizovať.

Aktualizované 9:52 Polícia v Košickom kraji zasahuje kvôli vyhrážkam, ktoré smerujú na viaceré kostoly. Vyhrážky analyzuje a vyhodnocuje bezpečnostné riziko. Košická krajská polícia o tom informovala s tým, že situáciu má pod kontrolou a prijala bezpečnostné opatrenia, o výsledku ktorých bude informovať.

Výhražný email prišiel podľa portálu noviny.sk v nedeľu vo večerných hodinách. Útočník sa v ňom vyhráža, že unesú lietadlá, ktoré namieria na Prezidentský palác, Národnú radu Slovenskej republiky či na trnavskú železničnú stanicu.

archívne video

Bomba sa nenašla, cestujúci sa vracajú späť na letisko. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Tajné služby v dôsledku vyhrážok prijali viaceré bezpečnostné opatrenia. V maili sa taktiež spomína aj na teroristický útok z 11. septembra.

Viac o téme: BombaHrozbaTeroristický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu