Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

PRIESKUM Slováci majú o víťazovi prezidentských volieb v USA jasno: Priepastný rozdiel, TOTO je favorit väčšiny

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA – Slováci majú vo víťazovi amerických prezidentských volieb jasno. Prieskum ukázal, že našinci viac ako demokratku Kamalu Harrisovú, favorizujú republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Občas máme však problém povedať, kto vôbec v USA aktuálne za prezidenta kandiduje.

Prieskum v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami v Spojených štátoch amerických uskutočnila agentúra AKO pre televíziu JOJ. Opýtaní mali povedať, či vedia, kto všetko kandiduje na tento post ako aj odhadnúť výsledok prezidentských volieb v USA.

PRIESKUM Slováci majú o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Respondenti mali uviesť mená kandidátov na prezidenta USA vo voľbách. Najčastejšie padlo meno Donalda Trumpa. Povedalo ho až 67,9 percent respondentov. Nadpriemerne často šlo pritom o mužov, stredné vekové kategórie (34-65 rokov), vzdelanejších (aspoň SŠ s maturitou), obyvateľov Bratislavského a Trnavského kraja, voličov strán Demokrati, PS, SaS, Maďarská aliancia, Republika, Koalícia SLOVENSKO, KÚ a Za ľudí.

Meno Kamala Harrisová povedalo 33,1 percent opýtaných. Nadpriemerne často išlo o mužov, stredné vekové kategórie (34-65 rokov), vzdelanejších (aspoň SŠ s maturitou), obyvateľov Bratislavského kraja, voličov strán Demokrati, PS, SaS, SNS, KDH.

Kamala Harrisová
Zobraziť galériu (3)
Kamala Harrisová  (Zdroj: TASR/AP/Gabrielle Lurie/San Francisco Chronicle)

Až 10,2 percenta opýtaných povedalo meno terajšieho amerického prezidenta a to aj napriek tomu, že Joe Biden sa kandidatúry už pred pár týždňami oficiálne vzdal. Išlo o najmladších opýtaných (do 33 rokov), skôr vzdelanejších, obyvateľov Banskobystrického kraja, voličov koalície SLOVENSKO, KÚ a Za ľudí.

Druhá položená otázka znela: "Kandidovať budú pravdepodobne dvaja hlavní kandidáti Donald Trump a Kamala Harrisová. Podľa vášho predpokladu ktorý z dvoch kandidátov to v Amerike vyhrá? Kto bude prezidentom Ameriky?" Tu majú Slováci jasno.  Podľa 50,8 percenta respondentov bude víťazom Donald Trump. Tomu, že vyhrá Kamala Harrisová, verí iba 34,8 percenta opýtaných.

Agentúra AKO robila telefonický prieskum na vzorke tisíc ľudí starších ako 18 rokov v dňoch 6. – 12. augusta 2024. Respondenti neboli oboznámení s tým, kto je zadávateľ prieskumu.

Viac o téme: PrieskumPrezidentské voľbyUSADonald TrumpKamala Harissová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu