Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Prvá predvolebná debata bola ostrá: Trump s Harrisovou urobili vec, ktorá tu nebola osem rokov

Republikánsky prezidentský kandidát bývalý prezident Donald Trump a demokratický prezidentský kandidát viceprezidentka Kamala Harrisová počas prezidentskej debaty ABC News v Národnom ústavnom centre. Zobraziť galériu (4)
Republikánsky prezidentský kandidát bývalý prezident Donald Trump a demokratický prezidentský kandidát viceprezidentka Kamala Harrisová počas prezidentskej debaty ABC News v Národnom ústavnom centre. (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

FILADELFIA - Americký exprezident Donald Trump a viceprezidentka Kamala Harrisová sa v prvej časti svojej predvolebnej debaty dostávali do vypätých výmien ohľadom ekonomiky a prístupu k potratom. Trump svoju súperku označil za marxistku a zároveň vyhlásil, že nemá "žiadnu politiku". Harrisová povedala, že len ona má plán na pozdvihnutie strednej triedy, zatiaľ čo Trump by pomohol len bohatým.

"Nemá žiadnu politiku. Všetko, čomu verila pred tromi rokmi, vyletelo komínom.. 2000. Teraz ide k mojej filozofii," povedal republikánsky exprezident vo vysielaní televízie ABC. Odkazoval tým na skutočnosť, že Harrisová v kampani o prezidentský post ustupuje od skorších ľavicových stanovísk a snaží sa vystupovať ako centristický kandidát.

archívne video

Trump a Pellegrini ocenili vzťahy, americký prezident by rád navštívil SR

Trump ju však zároveň vykresľuje ako radikálnu političku a dnes znovu vyhlásil, že je marxistkou, podobne ako jej otec. Donald Harris bol predtým ekonómom na Stanfordovej univerzite a jeho tvorbu s marxizmom nedávno spájal časopis The Economist, podľa webu PolitiFact je však u Harrisovej táto nálepka nepodložená.

"Dnes večer v tejto rozprave počujete veci z rovnakej otrepanej príručky, znášku klamstiev, ukrivdenosti a nálepkovania," povedala o svojom súperovi viceprezidentka za Demokratickú stranu. V úvodnej časti debaty venovanej ekonomike hovorila o tom, že Trump plánuje znížiť dane miliardárom a veľkým korporáciám, zatiaľ čo cez rozširovanie ciel by zvýšil životné náklady strednej triedy. Odkazovala tým na plány republikánskeho kandidáta zaviesť plošné desaťpercentné clo na dovoz do USA a výrazne vyššie poplatky pri tovare z Číny. 

"Urobili sme to, že sme upratali neporiadok po Donaldovi Trumpovi," obhajovala zase Harrisová svoje spoločné úradovanie s prezidentom Joom Bidenom.

Debata sa posunula k prístupu k potratom

Od ekonomiky sa potom debata posunula k prístupu k potratom, ktorý mnohých republikánov vedených štátmi obmedzili po predvlaňajšom prelomovom rozhodnutí amerického najvyššieho súdu. Harrisová tieto reštrikcie označila za "Trumpove zákazy potratov" a pripisovala za ne zodpovednosť exprezidentovi, ktorý k vývoju výrazne prispel svojím výberom troch členov najvyššieho súdu.

Harrisová vyhlásila, že Trump by ako prezident uzákonil federálny zákaz potratov, čo jej súper označil za klamstvo, akokoľvek počas prvého mandátu takýto postup podporil. V rozprave tiež zopakoval nepravdivé tvrdenie, že demokrati podporujú možnosť "popravy" dieťaťa po narodení a že niektoré štáty toto umožňujú. Moderátorka Linsey Davisová potom do výmeny vstúpila s tým, že žiadny štát zabitie novorodenca neumožňuje.

Trump v debate pokračoval v šírení výmyslov o volebných podvodoch

Americký exprezident Donald Trump v televíznom dueli s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou opäť odmietol uznať porážku z minulých prezidentských volieb a pokračoval v šírení fám o podvodoch s hlasmi, zatiaľ čo sa uchádza o druhý mandát. Jeho súperka sa podľa americkej tlače opakovane snažila Trumpa vyprovokovať k agresívnej reakcii a v niektorých chvíľach sa jej to darilo.

"Naše voľby sú zlé," vyhlásil Trump, keď čelil otázkam na svoje počínanie po prehratých voľbách roku 2020. Republikánsky kandidát porážku nikdy neuznal a namiesto toho bez dôkazov označuje vtedajšie voľby za zmanipulované.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP/Matt Slocum)

Vo vysielaní televízie ABC povedal, že o podvodoch s hlasmi existuje množstvo dôkazov, akokoľvek volebný činitelia naprieč USA žiadne väčšie nezrovnalosti nezistili. "To, čo sa teraz deje, je niečo, čomu sa Trumpov tím chcel vyhnúť. Trump kričí do mikrofónu a snaží sa opäť viesť spor o výsledky volieb roku 2020," komentoval situáciu denník The New York Times (NYT).

Dostal padáka

Harrisová v tejto súvislosti uviedla, že Trump pred štyrmi rokmi "dostal padáka od 81 miliónov ľudí", čím odkazovala na počet hlasov pre súčasného prezidenta Joea Bidena. Podľa americkej tlače to bol jeden z mnohých momentov, keď sa viceprezidentka snažila svojmu súperovi dostať pod kožu.

Okrem iného uviedla, že od mnohých armádnych lídrov počula, že je Trump "hanba". Tiež vyhlásila, že exprezidentovi sa vysmievajú vysokí svetoví činitelia, alebo že ľudia často z jeho predvolebných mítingov odchádzajú predčasne "z vyčerpania a nudy""Trump je zjavne z Harrisovej frustrovaný," uviedol denník The Washington Post. "Začal pokojne, ale od chvíle, keď spomenula veľkosť jeho davov, je naštvaný," poznamenal zase list NYT.

Prezidentská debata medzi Donaldom Trumpom a Kamalou Harrisovou.
Zobraziť galériu (4)
Prezidentská debata medzi Donaldom Trumpom a Kamalou Harrisovou.  (Zdroj: SITA/AP/Matt Slocum)

Harrisová na záver debaty hovorila o túžbe slúžiť, Trump hovoril o úpadku USA

"Počuli ste dnes večer dve veľmi odlišné vízie, jednu zameranú na budúcnosť a druhú na minulosť," povedala Harrisová na záver takmer dvojhodinového prenosu na televíznej stanici ABC. "Verím, že americký ľud vie, že toho máme oveľa viac spoločného, ako čo nás rozdeľuje," pokračovala.

V príhovore zopakovala, že chce pomáhať strednej triede a chrániť práva Američanov vrátane prístupu k potratom. Pripomenula svoju skoršiu kariéru prokurátorky a zdôraznila, že nikdy nemala iného "klienta", ako je americký ľud. "Potrebujeme niekoho, komu na vás záleží a kto nestavia seba na prvé miesto," povedala.

Prezidentská debata medzi Donaldom Trumpom a Kamalou Harrisovou.
Zobraziť galériu (4)
Prezidentská debata medzi Donaldom Trumpom a Kamalou Harrisovou.  (Zdroj: SITA/AP/Matt Slocum)

Trump vo svojom segmente nehovoril o svojich plánoch pre prípadný druhý mandát a namiesto toho sa zameral na kritiku Harrisovej a súčasnej vlády. "Začala tým, že povedala, že urobí toto, urobí támhleto, urobí všetky tie skvelé veci. Prečo ich neurobila? Je tam tri a pol roka," doplnil republikánsky kandidát.

Trump tiež nadväzoval na svoju temnú rétoriku ohľadom súčasného stavu Spojených štátov. "Sme zlyhajúcou krajinou, sme krajinou vo vážnom úpadku," uviedol. Opakoval pri tom nepodložené tvrdenia o príleve imigrantov do USA a vyhlásil, že svet smeruje k tretej svetovej vojne.

Dvojica si podala ruky

Prekvapením bolo, že si Harrisová a Trump, ktorí sa dosiaľ osobne nikdy nestretli, na začiatku diskusie podali ruky. Išlo o prvé podanie ruky na televíznej diskusii prezidentských kandidátov od roku 2016, uviedli zhodne Reuters a AP.

Na konci debaty si dvojica kandidátov na rozdiel od úvodu nepodala ruky, Harrisová s Trumpom sa na seba ani nepozreli, poznamenal denník The Washington Post.

Druhá debata prezidentských kandidátov

Americká spravodajská televízia Fox News navrhla druhú debatu prezidentských kandidátov v októbri. Ďalší televízny duel si želá aj volebný tím viceprezidentky Kamaly Harrisovej.Informujú o tom agentúry Reuters a AFP. Televízia Fox News uviedla, že návrh zaslala volebným tímom oboch kandidátov ešte pred utorkovou debatou v televízii ABC.

Harrisovej tím predtým vyzval Trumpa na ďalšiu debatu. "Američania videli voľbu, ktorú budú mať túto jeseň pri volebných urnách: medzi posunom vpred s Kamalou Harrisovou a návratom späť s Trumpom," uviedol vo vyhlásení krátko po skončení utorkovej debaty, v ktorej Harrisová svojho súpera dostala do defenzívy. "To videli dnes večer a to by mali vidieť aj v druhej debate v októbri. Viceprezidentka Harrisová je pripravená na druhú debatu. Je pripravený aj Donald Trump?" dodáva vyhlásenie.

Viac o téme: VoľbyDebataUSADonald TrumpKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu