Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Novinky v kauze Gorila: Jaroslavovi Haščákovi a ďalším zrušili obvinenie! Prokuratúra vysvetlila dôvody

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Krajská prokuratúra Bratislava doručila obhajobe Jaroslava Haščáka uznesenie, ktorým prokurátor v prípade Gorila vyhovel sťažnostiam Haščáka a ďalších šiestich obvinených a zrušil ich obvinenia z novembra 2022. Informoval o tom advokát Martin Škubla.

archívne video 

V kauze Gorila môže prísť k opätovnému vzneseniu obvinenia (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Rozhodnutie krajskej prokuratúry z 2. septembra 2024 je definitívne a uzatvára prípad, uvádza sa v tlačovej správe. Prokurátor to vysvetľuje tým, že „uznesenie vyšetrovateľky nemá žiadnu oporu vo vykonanom dokazovaní“.

V tlačovej správe sa ďalej uvádza, že „prokuratúra veľmi podrobne vysvetlila, ako tu špecializovaný tím ´Gorila´ vyrábal obvinených bez dôkazov, na základe domnienok a zbožných prianí a nie na základe reálne zisteného skutkového stavu. Vyšetrovatelia nielenže nemali žiadny dôkaz na vznesenie obvinenia, ale aj následné dvojročné dokazovanie len simulovali. A tak prokurátor ani po dvoch rokoch nenašiel v spise nič, čo by obvinenia podporilo.“

Jaroslav Haščák
Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Haščák  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V súvislosti s bývalou šéfkou vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Martinou Babacsovou, ktorá v lete odišla z polície, advokát uviedol, že na jar 2022 zavádzala, že vykonajú 100 výsluchov. „Nebol ani jeden. Dokazovanie tak len kamuflovali a pritom s pomocou Lipšicovej prokuratúry zavádzali verejnosť, že vyšetrujú,“ odkázal.

„Dnes zažívame déjà vu pilotnej kauzy ´Arpáš´, ktorá viedla k zásahu 60 ozbrojencov v civilnej budove a zastrašovaniu radových zamestnancov dlhými palnými zbraňami a baranidlami. Zároveň za mesiac však tiež viedla k takému záveru najvyššieho súdu, aký dnes prišiel aj v pošte od prokuratúry. Že J. Haščák bol v decembri 2020 obvinený a vzatý do väzby bez akýchkoľvek dôkazov. A história sa po dvoch rokoch do bodky opakuje,“ dodal v tlačovej správe. Zároveň si kladie otázku, komu vyhovovala „táto hra na verejného nepriateľa štátu, ktorého možno nezákonne 2 roky vystavovať stíhaniu a navyše dva roky jeho údajnú vinu?“

Poukázal tiež na to, že obvinenie v kauze Gorila nebolo zrušené z dôvodu premlčania, ale preto, že vyšetrovateľka svoje obviňujúce konštrukcie nedoložila jediným dôkazom.

Viac o téme: GorilaJaroslav Haščák ň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu