Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

TOTO sa mohlo skončiť zle! Polícia zverejnila VIDEO desivej situácie na križovatke s kolobežkárom

(Zdroj: Repro foto Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj )

BANSKÁ BYSTRICA - K nebezpečnej situácii došlo v Banskej Bystrici na križovatke pri obchodnom centre. Kolobežkár nedobrzdil a takmer skončil v kufri auta. Polícia apeluje na každého účastníka cestnej premávky, aby dodržiaval bezpečnú vzdialenosť. Jej nedodržiavanie je častou príčinou vzniku dopravných nehôd.

Nehoda, ktorá sa mohla skončiť zle. Na križovatke pri obchodnom centre v Banskej Bystrici nedodržal kolobežkár bezpečnú vzdialenosť za osobným autom, nedobrzdil a narazil do kufra auta. Banskobystrická krajská polícia dodáva, že dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti je tiež nevyhnutné aj pri jazde na bicykli či kolobežke. "Situácia, ktorú zachytáva video, je ukážkou toho, ako sa to nemá robiť. Šťastím bolo, že sa táto situácia zaobišla bez zranenia," uvádza polícia.

Kolobežkár nedobrzdil a takmer skončil v kufri auta (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj )

Polícia apeluje na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti

Nedodržanie bezpečnej vzdialenosti je častou príčinou vzniku dopravných nehôd. "Všeobecné odporúčanie pre vozidlá do 3,5 tony nie je definované vzdialenosťou, ale časom a to 2 sekundy. Vychádza sa z predpokladu, že reakčný čas sústredeného vodiča je približne 1 sekunda, dve sekundy odstupu teda dávajú vodičovi 1 sekundu na reakciu a 1 sekundu na samotný manéver ako je brzdenie či obchádzanie," hovorí polícia.

Polícia uvádzajú tri výhody dodržiavania bezpečnej vzdialenosti. Prvom je bezpečnejšie predchádzanie, druhou výhodou je plynulejšie radenie vozidiel z pripájacích pruhov a treťou plynulejšia jazda v mestskom cykle. "Práve jazda mestom spôsobom „brzda-plyn“ spôsobuje kolóny, pri pomalej jazde stačí niekedy zložiť nohu z plynu, nemusíte brzdiť a vodič za vami tak nedostáva signál brzdovými svetlami, čo vyvolá reťazovú reakciu brzdenia vozidiel za vami," vysvetľuje polícia.

Polícia tiež prináša radu, ako zistiť bezpečnú vzdialenosť. "Keď vozidlo pred vami minie pevný bod (dopravnú značku, stĺp, strom) narátajte plynule do tri. Ak vašim autom prídete k rovnakému bodu skôr, vzdialenosť treba zväčšiť," hovorí a upozorňuje, že ide o všeobecné odporúčanie v optimálnych podmienkach.

Viac o téme: NehodaBanská BystricaKolobežkár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu