Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ďalšie nebezpečné výrobky na slovenskom trhu! FOTO Výrazne prekračujú limity, je ohrozené zdravie

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) opäť varuje pred nebezpečnými výrobkami. Zistila, že na slovenskom trhu boli v ponuke pre spotrebiteľa výrobky, ktoré predstavujú riziko ohrozenia zdravia. Skontrolujte si, či ich nemáte doma.

Kľúčenka s laserom

Prvým nebezpečným výrobkom je kľúčenka s laserom, model: T18329, pôvodom z Číny. Ide o kľúčenku s laserom so zmenou režimov svietenia, je rôzneho farebného vyhotovenia, pričom je napájaný tromi gombíkovými, lítiovými batériami. "Na výrobku je uvedené označenie: ,DANGER, LASER RADIATION AVOID DIRECT EYE EXPOSURE, MAX OUTPUT <5 mW, Wavelenght: 650 nm±10, Class IIIa Laser Product, This product complies with 21 CFR, SIN. 2017908, MADE IN CHINA," informuje SOI.

Ďalšie nebezpečné výrobky na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SOI)

Na výrobku sa okrem toho nenachádza označenia CE. Výrobok sa na trhu sprístupňuje v kartónovej krabici s rôznym množstvom kusov výrobku, bez návodu na použitie. Na kartónovej krabici sú uvedené identifikačné údaje výrobku, označenie CE, technické parametre ako aj povinné piktogramy.

LED svietidlo s laserom

Inšpekcia varuje aj pred výrobkom Solight LED svietidlo s laserom model: WL27, pôvodom z Česka. Ide o LED svietidlo s laserom strieborného vyhotovenia, pričom je napájaný tromi AAA alkalickými batériami, ktoré nie sú súčasťou balenia výrobku. "Na výrobku sa nenachádzajú žiadne povinné údaje ani značka CE," uvádza SOI. Výrobok sa na trhu sprístupňuje v plastovom obale, na ktorom sú uvedené identifikačné údaje výrobku, označenie CE, technické parametre ako aj povinné piktogramy. Súčasťou balenia je aj návod na použitie v slovenskom jazyku.

Ďalšie nebezpečné výrobky na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SOI)

Laserové ukazovadlo Alligator

Inšpektori tiež varujú pred laserovými ukazovadlami Alligator so zaostrovaním, pôvodom z Číny. Ide o laserové ukazovadlá v čiernom vyhotovení so štítkom na výrobku obsahujúcim bezpečnostné upozornenia a technické údaje, bez označenia CE. Výrobky sú so vstavanou batériou, pričom sa dodávajú s nabíjačkou a adaptérom. "Výrobky sa líšia farbou lasera a údajmi na výrobku - vlnovou dĺžkou (červený laser – 650 nm, zelený laser – 532 nm) a maximálnym výstupným výkonom (červený laser – 200 mW a zelený laser – 100 mW)," približujú. Výrobky sú balené v kartónovej krabici, pričom s červeným laserom je pribalený aj návod na použitie.

Ďalšie nebezpečné výrobky na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SOI)

Laserové ukazovadlo TRUE UTILITY LASERLITE 

Posledným výrobkom, pred ktorým v súčasnosti varuje SOI, je laserové ukazovadlo TRUE UTILITY LASERLITE, model: TU 289K, pôvodom z Číny. Ide o laserové ukazovadlo v striebornom vyhotovení so zmenou režimov svietenia. Výrobok je napájaný tromi gombíkovými, lítiovými batériami. Inšpektori približujú, že na výrobku je štítok obsahujúci bezpečnostné upozornenia a technické údaje, bez označenia CE. Výrobok sa na trhu sprístupňuje v plastovom obale, na ktorom sú uvedené identifikačné údaje výrobku, označenie CE, návod na použitie, technické parametre ako aj povinné piktogramy.

Ďalšie nebezpečné výrobky na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SOI)

 

Dôvod nebezpečnosti

Dôvodom ich nebezpečnosti je potenciálne nebezpečenstvo poškodenia zraku. "Namerané hodnoty laserového žiarenia uvedeného výrobku výrazne prekračujú limitné hodnoty expozície oka laserovým žiarením z čoho vyplýva, že pri náhodnom alebo úmyselnom zasiahnutí oka laserovým lúčom môže dôjsť k trvalému poškodeniu zraku," vysvetľuje SOI.

Slovenská obchodná inšpekcia informuje, že vo všetkých prípadoch uložila kontrolovanej osobe povinné opatrenia, ktorými zabránila ďalšiemu sprístupňovaniu nebezpečného výrobku na trhu, zabezpečila jeho stiahnutie z trhu ako aj informovanie spotrebiteľov o tomto nebezpečnom výrobku.

"Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny, opravu výrobku v primeranom čase, ak možno zaistiť bezpečnosť opraveného výrobku alebo na výmenu výrobku za bezpečný výrobok rovnakého typu a aspoň rovnakej hodnoty a kvality na základe výslovného súhlasu spotrebiteľa," dodáva SOI a odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho prestali používať.

Viac o téme: Nebezpečné výrobkyLaserové ukazovadláSlovenská obchodná inšpekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu