Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Bombové hrozby na slovenských školách: Tajná služba prijíma opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) v súvislosti s bombovými hrozbami prijíma opatrenia v súčinnosti s inými bezpečnostnými zložkami. Uviedla to hovorkyňa SIS Katarína Némová s tým, že o nich nemôže podrobne informovať. V rámci polície vedie vyšetrovanie Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK).

archívne video

Tlačová konferencia Matúša Šutaja Eštoka a Tomáša Druckera k bombovým hrozbám na školách (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru Romana Hájeka vedie vyšetrovanie ÚBOK, pretože v jeho pôsobnosti sú aj vnútroštátne teroristické hrozby. Vyšetrovateľ prípad kvalifikoval ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Protiteroristická centrála, ktorá spolu s ÚBOK a ďalším samostatným útvarom od 1. septembra nahradili Národnú kriminálnu agentúru, má podľa hovorcu v pôsobnosti najmä hrozby spojené s medzinárodným terorizmom.

"Protiteroristická centrála zostáva, tak ako doposiaľ, aj naďalej kontaktným a metodicko-analyticko-koordinačným pracoviskom s tým rozdielom, že kým doposiaľ trestné činy (do konca augusta) odhaľovali a vyšetrovali regionálne odbory NAKA, v súčasnosti je na to príslušný ÚBOK," podotkol Hájek. Počas prvého týždňa školského roka dostalo viacero škôl emaily o údajných bombách v priestoroch škôl. Situácia sa opakovala niekoľko dní. Podľa piatkového výhražného emailu mala byť bomba aj v košickom Dóme sv. Alžbety. Žiadna z hrozieb sa zatiaľ nepotvrdila.

Viac o téme: ŠkolySISBombové hrozby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu