Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Muž, ktorý sa vzdialil z Otvoreného oddelenia Sabová, bol odsúdený prvýkrát

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIMAVSKÁ SOBOTA - Odsúdený muž, ktorý sa v piatok 23. augusta vzdialil z Otvoreného oddelenia Sabová v Rimavskej Sobote, bol vo výkone trestu prvýkrát. Svoj trest mal pôvodne ukončiť koncom októbra. Informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Barbora Škulová.

Muž si odpykával trojmesačný trest za marenie výkonu úradného rozhodnutia, a to konkrétne za vedenie motorového vozidla napriek uloženému zákazu. Podľa rezortu spravodlivosti si personál otvoreného oddelenia vzdialenie muža okamžite všimol a začal s bezprostredným prenasledovaním.

"Súčasne bola nadviazaná spolupráca s Policajným zborom a bolo vyhlásené pátranie. Napriek vykonaným opatreniam sa odsúdeného nepodarilo zadržať a po uplynutí 24 hodín bola vec odovzdaná polícii. V ten istý deň bolo podané trestné oznámenie pre podozrenie z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia," priblížila Škulová.

Ubytovne odsúdených sa neuzamykajú

Podľa ministerstva ide za posledných desať rokov o druhý takýto prípad. Rezort pripomína, že otvorené oddelenie predstavuje najmiernejšiu formu výkonu trestu odňatia slobody. Ubytovne odsúdených sa neuzamykajú a odsúdení majú možnosť voľného pohybu v rámci aj mimo objektu oddelenia bez priameho dohľadu.

"Odsúdení môžu takisto vykonávať prácu na nestrážených pracoviskách a zúčastňovať sa na kultúrnych a športových aktivitách mimo oddelenia. V súčasnosti na Slovensku vykonáva trest v tomto najvoľnejšom režime 336 odsúdených. Mnohí občania si možno neuvedomujú, že v bežnom živote môžu stretávať ľudí, ktorí si odpykávajú trest v takomto type zariadenia," skonštatovala Škulová.

Viac o téme: Polícia Rimavská SobotaOtvorené oddelenie Sabová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu