Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Počas osláv 80. výročia SNP ocenili účastníkov Povstania i Múzeum SNP

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BANSKÁ BYSTRICA - Počas osláv 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) odovzdali prezident SR Peter Pellegrini a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) pamätné medaily viacerým účastníkom SNP. Ocenili aj banskobystrické Múzeum SNP.

Pamätné medaily dostali Karol Kuna, František Orlovský, Juraj Penička, Vladimír Strmeň, Branislav Tvarožek. In memoriam boli ocenení Anna Bergerová, Viliam Žingor a Vojtech Ábel. Tiež Rudolf Viest in memoriam, patriaci medzi najvýznamnejšie osobnosti novodobých vojenských dejín Slovenska a Ján Golian in memoriam, ktorý viedol ako brigádny generál prvú Československú armádu na Slovensku. Ocenené bolo aj banskobystrické Múzeum SNP.

video

Pietny akt kladenia vencov v pamätníku v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Na udalosti zo SNP si ocenení veteráni zaspomínali popoludní počas stretnutia s médiami. Účastník bojov Vladimír Strmeň hovoril aj o tom, ako prežil výbuch míny. "Nemci začali útok na naše pozície. V tom padla mína, dvoch pomocníkov guľometov nám zabila. Myslel som, že budem hluchý do smrti. V poslednej chvíli som hodil ruku na tvár, uviazla mi v nej črepina," priblížil Strmeň. So zážitkami sa podelil aj veterán Karol Kuna. "Prežil som s jednotkou veľmi rušné chvíle. Celú noc som napríklad preležal vo vode pod vodopádom, aby ma nemecké psy nenašli," prezradil účastník SNP.

Viac o téme: OslavySNPPeter PellegriniMúzeum SNP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu