Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Na Horehronie dopadla železná päsť krutej nacistickej odplaty, uviedol prezident Peter Pellegrini

Peter Pellegrini kladie veniec pri príležitosti osláv 80. výročia SNP Ilustračné foto
Peter Pellegrini kladie veniec pri príležitosti osláv 80. výročia SNP Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BREZNO - Horehronie bolo počas druhej svetovej vojny srdcom Slovenského národného povstania (SNP). Pôsobili tu partizánske skupiny a prebiehali ťažké boje, zároveň na túto oblasť dopadla železná päsť krutej nacistickej odplaty. Na regionálnych oslavách 80. výročia SNP v Brezne to v sobotu vo svojom príhovore pripomenul prezident SR Peter Pellegrini.

"Dodnes nezaschla krv masakra v Nemeckej, padlých partizánov na svahoch Prašivej alebo Chabenca. Dodnes tlejú zvyšky plameňov pomsty v Kališti aj v Balážoch, ktoré boli centrom Partizánskej republiky. Takisto bol dejiskom tragédií aj neďaleký Čierny Balog. Málokde v našej vlasti nám táto smutná, ale i slávna kapitola našich dejín ožíva pred očami tak plasticky a trojrozmerne ako práve tu, na strednom Slovensku," skonštatoval Pellegrini.

Prezident ocenil, že popri celoštátnych oslavách, ktoré sa konali v Banskej Bystrici, si výročie SNP pripomínajú i ďalšie regióny vrátane Horehronia. Vyzdvihol aj iniciatívu samosprávy po rokoch opäť obnoviť tradíciu konania Polmaratónu SNP.

V príhovore sa poďakoval účastníkom SNP

Pellegrini v príhovore rovnako poďakoval účastníkom SNP. Fašistický režim označil za systém, ktorý sa opieral o násilie, nenávisť či rasovú a náboženskú nadradenosť. "Milióny ľudí v celej Európe stratili svoje práva, dôstojnosť, identitu i budúcnosť, aby ich napokon totalitná moc pripravila aj o holé životy, často mimoriadne beštiálnym spôsobom. Tým, že naši predkovia proti tomuto zlu povstali so zbraňou v ruke, prispeli k definitívnej porážke nacizmu," uviedol prezident s tým, že prostredníctvom SNP sa Slováci a Slovenky prihlásili k hodnotám slobody, demokracie a rovnosti medzi ľuďmi i medzi národmi.

Regionálne oslavy 80. výročia SNP v Brezne odštartovali ráno Polmaratónom SNP, ktorý samospráva obnovila po 15 rokoch. Program popoludní pokračoval pietnou spomienkou a slávnostnými príhovormi. Až do večerných hodín čaká návštevníkov na breznianskom námestí kultúrny program.

Viac o téme: SNPHorehroniePeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu