Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

PRIESKUM Na SNP sú Slováci väčšinou hrdí: Pozrite si PRVÉ ZÁBERY z osláv

Zábery z osláv SNP Zobraziť galériu (5)
Zábery z osláv SNP (Zdroj: TASR/Lukáš Mužla)

BRATISLAVA - Na Slovenské národné povstanie (SNP) sú hrdé tri štvrtiny obyvateľstva Slovenska, 13 percent má opačný názor. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median SK, ktorý realizovala na vzorke 1 870 respondentov vo veku 18 až 79 rokov od 10. júna do 4. augusta.

Prieskum sa zameriaval aj na vnímanie Slovenského štátu. Takmer dve tretiny obyvateľov Slovenska ho vnímajú ako totalitný režim. Za demokratický ho označil takmer každý piaty.

archívne video

Tlačový brífing Bezpečnosť počas Centrálnych osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Respondenti mali vyjadriť aj svoj názor na Milana Rastislava Štefánika, Alexandra Dubčeka, Tomáša Garriguea Masaryka, Gustáva Husáka, Klementa Gottwalda a Jozefa Tisa. Najpozitívnejšie spomedzi nich vnímali Štefánika - uviedlo tak 80 percent opýtaných. Naopak, negatívne respondenti vnímajú najmä Tisa, Gottwalda a Husáka.

PRIESKUM Na SNP sú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Lukáš Mužla)

Prezident sa poďakoval veteránom SNP za odvahu a hrdinstvo

Prezident SR Peter Pellegrini poďakoval veteránom a pamätníkom Slovenského národného povstania (SNP) za odvahu a hrdinstvo, ktoré prejavili počas druhej svetovej vojny. Urobil tak pri stredajšom stretnutí s pamätníkmi povstania v Banskej Bystrici, ktoré v rámci osláv 80. výročia zorganizovalo Múzeum SNP.

"Prišli sme sa pokloniť tomu, čo ste urobili pre našu slobodu a úprimne poďakovať za tú obetu, ktorú ste pred 80 rokmi museli obetovať. Chcem ale povedať, že prichádza čas, kedy vám musíme úprimne a zo srdca sľúbiť, že pochodeň odkazu SNP a hrdinstva Sloveniek a Slovákov budeme hrdo a zodpovedne niesť ďalej pre ďalšie generácie," uviedol Pellegrini.

Na podujatí Stretnutie s veteránmi sa zúčastnilo niekoľko pamätníkov druhej svetovej vojny. Veterán Vladimír Strmeň si zaspomínal i na to, ako sa pred 80 rokmi zakladali partizánske skupiny. "Počuli sme z banskobystrického vysielača, že slovenský národ povstal voči fašizmu a hneď prišla aj výzva Začnite s vysťahovaním, čo bol povel vojskám a partizánom do otvoreného boja proti Nemcom," uviedol Strmeň. Pripomenul tiež, že partizáni bojovali dva mesiace proti veľkej presile a následne päť mesiacov v horách. "Tá najväčšia úcta a vďaka patrí partizánom a vojakom, ktorí vydržali v tých hrozných podmienkach. O slobodu sme ľahko prišli, ale veľmi ťažko sme ju vybojovali," dodal veterán SNP.

PRIESKUM Na SNP sú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Lukáš Mužla)

V Banskej Bystrici sa v stredu začali dvojdňové celoštátne oslavy 80. výročia SNP. Prvý deň osláv patril najmä prezentácii klubov vojenskej histórie a kolóne historických vozidiel, ktorá popoludní prešla ulicami historického centra mesta. Do programu sa zapojila dvadsiatka klubov s približne 150 členmi.

Celoštátne oslavy 80. výročia SNP budú vo štvrtok (29. 8.) pokračovať v areáli Pamätníka SNP i v parku pod ním, pripravené sú viaceré sprievodné aktivity či kultúrny program. Súčasťou programu bude aj pietny akt kladenia vencov, príhovory hostí, slávnostná vojenská prísaha, vojenská prehliadka, galaprogram a ohňostroj. Park pod Pamätníkom SNP bude pre verejnosť otvorený do 9.00 h, areál múzea od 11.00 h.

V súvislosti s oslavami bude od polnoci 28. augusta do 29. augusta 23.00 h platiť zákaz vjazdu a parkovania na viacerých uliciach v centre Banskej Bystrice. Pre vojenskú prehliadku bude vo štvrtok uzavretá cesta I/69 medzi 13.00 h až 22.00 h, nábrežná komunikácia I/66 a rýchlostná cesta R1 od 14.00 h do 22.00 h.

Viac o téme: OslavySNP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu