Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Rekonštrukcia TEJTO nemocnice si vyžiada obmedzenie lôžkových kapacít

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BARDEJOV - Práce na rekonštrukcii viacerých oddelení Nemocnice s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove vrátane vybudovania prístavby prebiehajú podľa plánu. Práce si vyžiadajú od jesene obmedzenie lôžkových kapacít. Ako uviedol riaditeľ nemocnice Marián Petko, aktuálne dokončujú prvú fázu, prístavbu, ktorej hrubá stavba je už hotová.

"Začali sme vnútornú rekonštrukciu, to znamená, robíme obklady a sociálne zariadenia. Toto chceme dokončiť do konca septembra 2024 a následne sa pustíme do rekonštrukcie oddelení. Hovoríme o gynekológii, chirurgii a internom, ktoré budú kompletne zrekonštruované. Bude to náročný proces, lebo budeme musieť obmedziť určite lôžkové kapacity. Prechodne budeme kombinovať niektoré lôžka na ostatných oddeleniach, aby sme to boli schopní zvládnuť," vysvetlil Petko. Verí, že pacienti v januári alebo februári 2026 prídu do nových priestorov.

archívne video

Bývalý riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trenčíne Tomáš Janík informuje o situácii s poškodenými potrubiami v nemocnici (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zmeny by mali začať platiť v októbri alebo novembri a potrvajú trištvrte rok až rok. "Naďalej budeme vykonávať pôrody, akútne operácie na všetkých oddeleniach, ale čiastočne bude obmedzovaná plánovaná operatíva. Bude odsúvaná kvôli tomu, že operačné sály budeme mať plne funkčné aj personálu máme dostatok, len nebudeme mať lôžkové kapacity, kde tých pacientov umiestňovať, a preto to budeme musieť čiastočne obmedziť," povedal riaditeľ nemocnice. Ľudia ale podľa neho nemusia mať obavy, že im nebude poskytnutá zdravotná starostlivosť.

"Pri plánovaných operáciách sa termíny predĺžia na trištvrte roka až rok. Nemôžeme vylúčiť, že niektorí pacienti sa rozhodnú a pôjdu inde. Akútnu a neodkladnú zdravotnú starostlivosť budeme zabezpečovať v plnom rozsahu," skonštatoval Petko.

Projekt zahŕňa rekonštrukciu súčasnej budovy a prístavbu

Projekt zahŕňa rekonštrukciu súčasnej budovy a prístavbu, ktorá bude mať štyri poschodia. Pozostávať bude z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia s ambulantnou časťou, oddelenia všeobecnej a úrazovej chirurgie a pracoviskom jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Ďalej interného a geriatrického oddelenia a infektologickej ambulancie. Jednotlivé oddelenia budú mať takzvané plávajúce lôžka, čo umožní ich lepšiu využiteľnosť a zvýšenie počtu hospitalizácií.

Rekonštrukciu viacerých oddelení nemocnice vrátane vybudovania prístavby realizuje od konca novembra minulého roka spoločnosť Sytiq a.s. Stala sa víťazom verejného obstarávania. Nemocnica práce financuje z prostriedkov v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR, z ktorého získala viac ako 11,66 milióna eur. Práce majú byť ukončené do konca júna 2026.

Viac o téme: NemocnicaObmedzenieBardejovRekonštrukcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu