Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

O predsedovi ŠTS rozhodne minister po doručení hodnotenia zo Súdnej rady SR

Boris Susko
Boris Susko (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - O vymenovaní nového predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) rozhodne minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) až potom, ako dostane hodnotenie úspešných kandidátov zo Súdnej rady SR. V piatok to uviedla Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

Rezort tak reagoval na výzvu poslanca Národnej rady SR Gábora Grendela (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Ten žiadal, aby minister za predsedu súdu nevymenoval Michala Trubana, kým Ústavný súd nerozhodne o sťažnosti v prípade jeho disciplinárneho potrestania.

archívne video

Poslanci budú o návrhu na odvolanie B. Suska rokovať v septembri (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Súdna rada hodnotí kandidátov na predsedu súdu na základe zákona

Hodnotenie úspešných uchádzačov o miesto predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Súdnou radou SR je štandardným procesom, zakotveným v zákone. Pripomenula to predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová. "Nejde o nič prekvapivé. Každý úspešný uchádzač o funkciu predsedu súdu týmto procesom prechádza," dodala v súvislosti s vyhlásením ministra spravodlivosti SR Borisa Suska (Smer-SD), že o vymenovaní nového predsedu ŠTS rozhodne až po tom, ako dostane hodnotenie úspešných kandidátov zo Súdnej rady SR.

Vo výberovom konaní, ktoré sa konalo v stredu (21. 8.), sa Truban umiestnil na prvom mieste. Uspel aj druhý kandidát, podpredseda ŠTS Igor Králik. Minister spravodlivosti si môže a nemusí z úspešných uchádzačov vybrať nového predsedu súdu. Miesto predsedu súdu sa uvoľnilo po tom, čo sa Ján Hrubala vzdal tejto funkcie.

Viac o téme: Súdna rada SRŠpecializovaný trestný súdMinisterBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu