Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Neskutočná arogancia! VIDEO Turista sa bezohľadne kúpal v tatranskom plese

(Zdroj: TASR - Veronika Mihaliková, Repro foto Instagram/tatry_official)

POPRAD - Žiadna ohľaduplnosť. Aj tak by sa dalo pomenovať vyčíňanie turistov v Tatrách, ktorí bezohľadne vstúpia do plies a kúpu sa tam aj napriek zákazu a hrozbe pokuty. Štátna ochrana prírody SR dostáva pravidelné podnety na neohľaduplných turistov, ktorí tento zákaz porušujú. Upozornil na tom oficiálny účet Tatier na sociálnej sieti, ktorý vyzýva ľudí, aby rešpektovali zákaz kúpanie v plesách.

archívne video

Po roku opäť spustili na hladinu Štrbského plesa člnky (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Spolu s prázdninovým obdobím prichádza do našich chránených území aj vrchol letnej turistickej sezóny. "Nároky návštevníkov na prírodné prostredie, respektíve ich kreativita spojená s jeho využívaním, sa každým rokom stupňujú. Dôkazom sú pomerne časté porušovania platných pravidiel, ktoré sú stanovené za účelom ochrany prírody – ekosystémov, biotopov, fauny, flóry či neživej prírody. Čoraz častejšie sa stretávame s nežiaducim kúpaním sa v tatranských plesách a potokoch," píše oficiálna stránka Tatier na sociálnej sieti, ktorá zverejnila ďalšieho turistu ignorujúceho nariadenia. Ten sa rozhodol schladiť na Roháčskych plesách (1719 m n. m.) a neodradila ho ani hrozba pokuty.

Podotýka, že tatranské plesá a potoky sú citlivým ekosystémom, sú domovom mnohých drobných živočíšnych druhov, jedinečných glaciálnych reliktov alebo endemitov obývajúcich len určité lokality, pri ktorých aj malé zmeny prostredia môžu viesť k ich zániku. "Tieto chladnomilné druhy našli svoje útočisko v poľadovej dobe práve vo vyšších polohách tatranských plies. Známym druhom je napríklad chránený glaciálny relikt žiabronôžka severská (Branchinecta paludosa) alebo glaciálny relikt veslonôžka (Cyclops abyssorum). Kúpanie sa v plesách z dlhodobého hľadiska negatívne vplýva na ich celkový stav," pripomína.

Správa TANAP-u dlhodobo informuje, že ekosystémy poškodzujú návštevníci napríklad už tým, že prichádzajú k plesám, ktorých okrajová časť je citlivá na zošliapavanie, nastáva erózia brehov a zakaľovanie vody. Navyše opaľovacie krémy a dezodoranty môžu podľa ochranárov uvoľňovať do vody chemické substancie.

Viac o téme: KúpaniePlesoTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu