Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

AKTUÁLNE Ďalšie zemetrasenie v kultúre: Riaditeľ Opery SND končí!

Martin Leginus
Martin Leginus (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Riaditeľ Opery Slovenského národného divadla (SND) Martin Leginus rezignoval na funkciu riaditeľa. Ako dôvod uviedol neakceptovateľnú a neudržateľnú situáciu, do ktorej SND priviedlo rezortné vedenie. Informovala o tom PR manažérka divadla Jana Alexová.

Leginus upozornil, že SND je po odvolaní predchádzajúceho generálneho riaditeľa Mateja Drličku už tretí týždeň bez štatutárneho zástupcu. Zdôraznil, že manažment opery v súčasnosti nemôže reagovať na náhle situácie, ktoré v rámci prevádzky často vznikajú. "Prevádzka Opery SND v podobe, v akej má fungovať, je zablokovaná. S ponechaním takéhoto stavu nesúhlasím a odmietam prijať zodpovednosť za dôsledky vyvolané neriešením tejto situácie zo strany rezortného vedenia," dodal Leginus.

archívne video

Výbor NRSR pre kultúru a média Odvolanie gen. riaditeľa SND Mateja Drličku a gen. riaditeľky SNG Alexandry Kusej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pripomenul, že Opera SND má za sebou úspešné obdobie a v medziročnom hodnotení dosiahla percentuálny nárast vo všetkých merateľných ukazovateľoch. Za uplynulý rok dosiahla návštevnosť v opere viac ako 80 percent, čo je najviac za posledných 15 rokov.

Leginus viedol opernú zložku SND od augusta 2023. Z podobných dôvodov ako Leginus, poukazujúc na dôsledky absencie štatutára divadla, sa v piatok 16. augusta vzdal funkcie ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák.

Viac o téme: KultúraOpera SNDMartin LeginusRiadeteľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu