Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Fraška na pokračovanie! Mimoriadne schôdze presunuli na september: Poslancov bolo ešte menej ako včera

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Topky, Ramon Leško, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mimoriadne schôdze s návrhmi na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) a ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) sa v utorok nepodarilo otvoriť. Podpredseda NR SR Peter Žiga ich preto presunul na stredu o 09.00 h a 11.30 h. Je však pravdepodobné, že sa pondelkový scenár zopakuje.

12:35 Partlament má aj o odvolávaní Šimkovičovej rokovať až v septembri

Poslanci Národnej rady SR v stredu nerokovali o odvolávaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Plénum nebolo uznášaniaschopné ani na druhý pokus. V sále sa prezentovalo len 48 zákonodarcov. O návrhu na odvolanie šéfky rezortu sa pokúsia opätovne rokovať počas septembrovej schôdze.

12:20 Neprítomnosť koaličných poslancov aj ministerky Šimkovičovej v parlamente kritizuje aj opozičné PS. Podľa predsedu PS Michala Šimečku sa nemôže koalícia čudovať, že opozícia zvoláva protesty, pretože opozičnú politiku nemôžu robiť v parlamente ani na výboroch. "Zvolávame výbory, na ktoré ministri nechodia, zvolávame schôdze NR SR, kde chceme diskutovať o problémoch v oblasti kultúry a v oblasti spravodlivosti. Vládna koalícia ale nechce diskutovať," hovorí Šimečka.

Progresívne Slovensko reaguje na neprítomnosť Šimkovičovej a koaličných poslancov v parlamente (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

11:50 Ministerka kultúry Šimkovičová nie je v parlamente prítomná. Poslanci za KDH hovoria o ignorácií moci a vysmievaní sa poslancom, ktorí si plnia svoje povinnosti. "Bez dialógu sa ťažko robí politika," uviedol predseda klubu KDH Igor Janckulík.

KDH reaguje na neotvorenie schôdzí na odvolanie ministrov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

11:36 Nepodarilo sa otvoriť ani mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu ministerky kultúry Šimkovičovej. V rokovacej sále sa ich prezentovalo len 51. Začiatok schôdze sa preto posúva o hodinu, teda na 12.30 h.

11:03 PS na najbližšiu schôdzu parlamentu predkladá novelu, ktorá upravuje priestupkový zákon, priblížila poslankyňa NR SR Zuzana Števulová.  Kriminálnikom sa teraz vlastne oplatí kradnúť. Za priestupok dostanú aj o stovky eur menšiu pokutu, ako je hodnota škody. My preto navrhujeme zvýšenie hornej hranice pokuty zo súčasných 331 eur na 1400 eur, teda na dvojnásobok najvyššej škody. Zároveň musí ministerstvo vnútra posilniť okresné úrady v oblasti prejednávania priestupkov. Pri vymáhaní náhrady škody je totiž veľkým problémom ich poddimenzovanosť,” zdôraznila Števulová. 

Zuzana Števulová
Zobraziť galériu (8)
Zuzana Števulová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslankyňa NR SR Zuzana Mesterová doplnila, že novela z dielne PS obsahuje mechanizmus na motiváciu páchateľov, aby nahradili poškodenému škodu. “Výmenou za to by im hrozil miernejší postih. Dnes sa poškodení častokrát musia domáhať náhrady škody pred súdom alebo v exekučnom konaní. Stojí to veľa času a peňažných prostriedkov a neraz sa stane, že páchateľ škodu nikdy nenahradí. My navrhujeme, aby v prípade, ak tak spraví dobrovoľne, dostal pokutu maximálne vo výške polovice spôsobenej škody,” uzavrela Mesterová. 

Zuzana Mesterová
Zobraziť galériu (8)
Zuzana Mesterová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

10:50 Stalo sa presne to, pred čím sme varovali, upozorňuje Progresívne Slovensko. Na mafiánsku novelu pretlačenú pre smeráckych kumpánov doplácajú tisíce bežných ľudí, no my ich v tom odmietame nechať, vyhlásil predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka. Znížili tresty, aby pomohli svojim kamošom. Dnes prepúšťajú z basy nebezpečných kriminálnikov, a slušní ľudia sa musia báť ich pomsty aj ďalšej trestnej činnosti. Pribúda podvodov a krádeží, pretože zlodeji vedia, že sa im to oplatí. Hrozí im akurát prejednanie na okresnom úrade, maximálne podmienka,” zdôraznil Šimečka.

10:30 Koaliční poslanci NR SR nemajú záujem diskutovať, nechcú počuť pravdu, potláčajú demokraciu, keď obmedzujú diskusiu v parlamente. Reaguje tak predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš. "Vládni poslanci nemajú záujem diskutovať, nechcú počuť pravdu, potichu tu nastáva normalizácia, potláčajú demokraciu, keď v Národnej rade SR nie je možné diskutovať, nie je možné odvolať ministra, nie je možné povedať im do očí pravdu," vyhlásil Šipoš.

Situáciu porovnal k začiatku okupácie bývalej Československej socialistickej republiky, ku ktorej došlo pred 56 rokmi, 21. augusta 1968. "Prišli sem vojaci na pokyn normalizátorov, na pokyn okupantov, ktorí chceli umlčať pravdu," skonštatoval poslanec. Dodal, že koalícia napríklad nerešpektuje protesty ľudí v uliciach a začala normalizačné procesy vo verejnoprávnej televízii.

10:05 Poslanci budú o návrhu na odvolanie Suska rokovať v septembri

Poslanci NR SR neboli v stredu ani na ďalší pokus uznášaniaschopní na mimoriadnej schôdzi k odvolávaniu Suska (Smer-SD). Prezentovalo sa ich len 50, nie potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov. Návrh na odvolanie preto bude navrhnutý do programu septembrovej riadnej schôdze. Podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD) poverený riadením parlamentu mimoriadnu schôdzu ukončil.

Fraška na pokračovanie! Mimoriadne
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

09:55 Sas reaguje na výrok ministra Suska, ktorý označil nárast krádeží v obchodných reťazcoch po schválení nového Trestného zákona za zavádzajúci, keďže priestupok je len pre prvopáchateľov. Akonáhle ide o recidívu, je to trestný čin, povedal Susko. Poslanec Ondrej Dostál však upozorňuje, že v súčasnosti platí, že priestupok narástol zo sumy 280 eur na 700 eur.

Tk Branislava Gröhlinga SAS: Klamstvá Borisa Suska v priamom prenose (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Po Suskovej novele už výrok, že priestupok je len pre prvopáchateľov v prípade drobnej krádeže, neplatí. „Dnes môžete opakovane odcudzovať veci, ktoré majú hodnotu do 700 eur a nebude to trestný čin, ale len priestupok,“ dodal Dostál. "Minister spravodlisvosti buď nevie, aký zákon presadil alebo nás hrubo zavádza a klame," uviedla Mária Kolíková.

Fraška na pokračovanie! Mimoriadne
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

09:03 Pri druhom pokuse otvoriť mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra Suska sa prezentovalo iba 51 poslancov, teda NR SR nie je uznášaniaschopná. Žiga presunul začiatok schôdze na 10.00 h.

V utorok sa mimoriadne schôdze nepodarilo otvoriť

Návrhy na odvolávanie podali v piatok (16. 8.) opoziční poslanci z PS, SaS a KDH, pričom za odvolanie ministrov budú hlasovať aj poslanci hnutia Slovensko. V utorok sa však mimoriadne schôdze nepodarilo otvoriť, neboli uznášaniaschopné. V pléne sa prezentovalo iba 60 poslancov, Žiga ich preto presunul na stredu. Poslanci za SNS už vopred avizovali, že sa mimoriadnych rokovaní nezúčastnia. V utorok tiež v pléne chýbali poslanci zo Smeru-SD aj Hlasu-SD.

Minister Susko označil po neotvorenej schôdze snahy opozície odvolať ho z funkcie za "zúfalstvo". Dodal, že je pripravený čeliť kritike, no odmieta ju. "Rešpektujem právo opozície podať návrh na odvolanie ministra, bol som pripravený reagovať na dôvody opozície. Schôdzu sa však nepodarilo otvoriť. Ale keď tak bude, pravdepodobne buď zajtra alebo na septembrovej schôdzi, tak som pripravený a budem čeliť kritike a budem zdôvodňovať a reagovať na námietky opozície," skonštatoval.

Minister spravodlivosti Susko reaguje na dôvody, pre ktoré ho chce opozícia odvolať (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister Susko a ministerka Šimkovičová sú hanbou koalície. Vyhlásil to predseda SaS Branislav Gröhling. "Koalícia podržala Suska a Šimkovičovú, dvoch ministrov, ktorí sú hanbou tejto vlády," povedal Gröhling s tým, že koalícia sa postavila na stranu podpory šikanovania umelcov. "Pre týchto ministrov neexistuje spravodlivosť, demokracia, slobodné zmýšľanie," dodal. Vyzval vládne strany, aby mysleli na svojich voličov.

Susko podľa opozície slúži zločincom

Susko podľa opozície slúži zločincom a rezignoval na boj proti korupcii. Vyčítajú mu, že podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.

Boris Susko
Zobraziť galériu (8)
Boris Susko  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Susko podľa poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) rezignoval na spravodlivosť a ohrozuje bezpečnosť krajiny, keď rozkladá justičné orgány. Dodala, že hrubo zasahuje do súdnej moci, čo sa stalo pri prípade Kováčika. "To, že minister spravodlivosti má nejaký zákonný priestor, aby prepúšťal aj osoby, ktoré sú vo výkone trestu, neznamená, že sa predpokladá, že bude prepúšťať právoplatne odsúdených korupčných ľudí. Toto určite nikdy zákonodarca nepredpokladal," povedala. Pripomenula, že asistoval aj pri presadení zmien trestných kódexov.

Šimkovičová nemá predpoklady na výkon funkcie, tvrdia poslanci

Šimkovičovej opozícia vyčíta okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG). Ministerka podľa nich nemá predpoklady na výkon funkcie. Opozícia tvrdí, že Šimkovičová rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, ohrozuje rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie.

Fraška na pokračovanie! Mimoriadne
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obaja ministri deklarujú, že majú právo na tieto kroky vo svojich rezortoch a tvrdia, že konajú zákonne. Šimkovičová si stojí za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Susko deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému. Dôvod na ich odvolanie nevidí ani premiér Robert Fico (Smer-SD).

Proti krokom vlády protestovali minulý týždeň v Bratislave aj tisíce ľudí. Kritizovali aktuálnu situáciu v kultúre, personálne zmeny v kultúrnych inštitúciách a vyjadrili aj obavy o právny štát. Rečníci okrem iného vyčítali ministrovi spravodlivosti rozhodnutie podať dovolanie a pustiť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z väzenia. Za zhromaždením stáli opozičné hnutie PS a strana SaS.

archívne video

Protestujúci dav (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: Martina ŠimkovičováMimoriadna schôdzaBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu