Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Prvá vláda po letnej prestávke! FOTO Fico sa ukázal vo forme: Vyriešili desiatky bodov, TAKTO to vyzeralo

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

BRATISLAVA - Ministri sa po letnej prestávke stretli na svojom prvom rokovaní vlády. To viedol premiér Robert Fico. Prejsť stihli niekoľko desiatok bodov.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková: Nemá informáciu o tom, že by bol tlak na jej výmenu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministri mali na stole viac ako 40-bodový program. Rozhodli napríklad o tom, že Rada vlády pre prevenciu kriminality bude mať viac členov. Z aktuálnych 20 členov sa počet zvýši na 30. Rada bude mať po novom aj dvoch podpredsedov. Do zoznamu stálych členov pribudnú napríklad štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zástupca Národného bezpečnostného úradu či generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže, píše ministerstvo v materiáli. V dokumente sa uvádza, že prizvanie ďalších členov zohľadňuje aj zmeny v rezorte vnútra. V rade bude mať rezort okrem ministra, ktorý jej predsedá, po novom aj oboch štátnych tajomníkov. Doteraz v nej pôsobila iba štátna tajomníčka Lucia Kurilovská. Členom sa stane aj riaditeľ Vojenskej polície Ministerstva obrany SR či zástupca Únie miest Slovenska.

Robert Fico
Zobraziť galériu (9)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Schválili revidovanú koncepciu väzenstva na roky 2022 až 2030

Vláda tiež schválila revidovanú koncepciu väzenstva SR na roky 2022 až 2030. Materiál podľa Ministerstva spravodlivosti SR objektivizuje a zreálňuje vízie pôvodne schválenej koncepcie a jej strednodobé a dlhodobé úlohy.

Revidovaná koncepcia zároveň vyčísluje dosah na rozpočet Zboru väzenskej a justičnej stráže, pri rešpektovaní potrieb štátu v oblasti väzenstva. "Predpokladá negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, negatívny vplyv na limit verejných výdavkov, pozitívny sociálny vplyv, pozitívny vplyv na životné prostredie, pozitívny vplyv na informatizáciu spoločnosti, pozitívny vplyv na manželstvo, rodičovstvo a rodinu," uvádza sa v schválenom materiáli.

Minister Richard Takáč o novom šéfovi parlamentu: Bude sa to riešiť v septembri (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Za vážny nedostatok je označená napríklad nedostatočná minimálna ubytovacia plocha vyčlenená pre jednu väznenú osobu. Tiež veľkokapacitné cely, ktoré sa týkajú najmä ústavov Dubnica nad Váhom a Ilava. Zásadný vplyv na proces resocializácie má mať podľa koncepcie vybudovanie ústavu na výkon trestu odňatia slobody žien v priestoroch súčasného otvoreného oddelenia v Prešove.

Prvá vláda po letnej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ďalšie zmeny a opatrenia

Vláda odobrila aj materiál, zdôrazňujúci potrebu personálnej stabilizácie súdov. Pomôcť by mohlo zvýšenie osobných príplatkov zamestnancov či dlhodobé opatrenia legislatívnej povahy.  Mnohé zo súdov podľa Ministerstva spravodlivosti SR nedokážu zabezpečiť plnú výkonnosť pre nestabilnú personálnu situáciu. Ministerstvo upozornilo, že obsadzovanie voľných sudcovských miest je pri dodržiavaní zákonných postupov zdĺhavé a trvá viac ako rok. "Zamestnanecké miesta nevyhnutne potrebné pre zabezpečenie riadneho výkonu súdnictva, ako aj správy súdu sa nedarí dlhodobo obsadzovať najmä vo väčších mestách, ktoré majú najviac súdnych prípadov a aj neskončených vecí, a to hlavne z dôvodu nízkeho finančného ohodnotenia," dodalo ministerstvo. Problémom je aj vysoká fluktuácia zamestnancov.

Prvá vláda po letnej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zmeny sa dotknú aj služby Centra právnej pomoci, ktoré by mohli byť dostupnejšie verejnosti. Centrum navrhuje zvýšiť príjmovú hranicu klientov, ktorá je jednou z podmienok na poskytovanie právnych služieb.  Bezplatná právna pomoc sa v súčasnosti poskytuje oprávneným osobám s príjmom do 1,4-násobku sumy životného minima. V koncepcii sa navrhuje zvýšenie tejto hranice na 1,8-násobok sumy životného minima.

Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia Policajného zboru by sa mohol zasa stať jednotným kontaktným miestom pre výmenu informácií medzi orgánmi presadzovania práva členských štátov Európskej únie na Slovensku. Na základe analýzy hrozieb má postupovať informácie príslušným bezpečnostným orgánom, iným členským štátom a Europolu. Vyplýva to z novely zákona o Policajnom zbore, ktorú v stredu schválila vláda. Hlavným cieľom návrhu je transpozícia európskej smernice.

Prvá vláda po letnej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rezort obrany s novým štatútom 

Pôsobenie Ministerstva obrany upraví nový štatút. Podľa rezortu reflektuje na prijaté legislatívne zmeny, napríklad v kompetenciách rezortu v oblasti obchodovania s položkami s dvojakým použitím. Umožňuje tiež ministerstvu zriaďovať materské školy vzhľadom na finalizáciu výstavby rezortnej škôlky. Návrh štatútu v stredu schválila vláda. "Cieľom štatútu ministerstva je v súlade s programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky zefektívnenie činnosti rezortu ministerstva obrany, čo môže prispieť k dosiahnutiu jeho vyššej miery flexibility a výkonu práce v dynamicky sa meniacom bezpečnostnom prostredí a potvrdiť zmeny zákonnej úpravy na úrovni štatútu ministerstva," uviedol predkladateľ.

Prvá vláda po letnej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zmeny ohľadne zahraničných ciest 

Návrhy zahraničných ciest štátnych tajomníkov a predsedov a vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy bude po novom schvaľovať Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Navrhovaná úprava súvisí s novelou zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, tzv. kompetenčného zákona. "S účinnosťou od 1. septembra novela doplnila pôsobnosť MZVEZ o kompetenciu schvaľovať zahraničné cesty štátnych tajomníkov a predsedov a vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy," vysvetlilo ministerstvo. Dodáva, že v tejto súvislosti je potrebné upraviť súvisiace uznesenia vlády. MZVEZ bude o schválení návrhov informovať na svojom webe. Schvaľovanie zahraničných ciest členov vlády ostáva v pôsobnosti kabinetu vo forme schvaľovania plánu zahraničných stykov vlády SR.

Prvá vláda po letnej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Novela zákona o pedagogických zamestnancoch zohľadňuje aplikačnú prax

Zohľadnenie potrieb aplikačnej praxe je hlavným motívom zmeny zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch. Návrh novely, ktorý predložilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a mládeže (MŠVVM) SR, v stredu schválila vláda. "V návrhu zákona sa odstraňuje duplicita vykonávaných činností odborných zamestnancov zaradených do kategórií sociálny pedagóg a sociálny pracovník," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe. Novela má tiež odstrániť diskriminačné postavenie sociálnych pracovníkov rôznych zariadení sociálnych služieb.

"Legislatívna úprava spresňuje podmienky zaraďovania úspešných športovcov, trénerov a umelcov do vyšších kariérových stupňov, zavádza tiež kompenzačný príspevok v rámci starostlivosti o pedagogických a odborných zamestnancov," dodali navrhovatelia. Novela má takisto zjednodušiť podmienky zabezpečovania kvality inovačného vzdelávania, predmetom úpravy v zákone sú i podmienky výkonu činnosti supervízora v školách či pôsobenie  zahraničných učiteľov pôsobiacich v SR. Novela má nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2025.

Nový zákon o vzdelávaní dospelých

Vláda na stredajšom zasadnutí schválila návrh zákona o vzdelávaní dospelých. Zámerom je zaviesť systémové nástroje celoživotného vzdelávania, ktoré zmiernia vplyvy spoločenských a technologických zmien na životy ľudí. Vzdelávací systém tak reaguje na súčasný trh práce. Pre každého občana SR sa má zabezpečiť celoživotný prístup k možnostiam vzdelávať sa, rozvíjať svoje zručnosti a kompetencie. "Zmeny, ktorými prechádza v súčasnosti trh práce, sú spojené najmä s prebiehajúcou Priemyselnou revolúciou 4.0 a s ňou spojenou digitalizáciou a automatizáciou výroby a služieb. Tieto zmeny majú za následok nutnosť, aby vzdelávací systém pružnejšie reagoval na tieto zmeny," uviedlo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR v predkladacej správe.

Súčasťou systému celoživotného vzdelávania má byť aj zavedenie individuálnych vzdelávacích účtov a zohľadnenie úlohy vysokých škôl ako dôležitých poskytovateľov celoživotného vzdelávania, ktorí podľa rezortu pomáhajú adaptácii na meniace sa spoločenské, ekonomické a technologické prostredie. Podporiť má aj flexibilné možnosti získavania kvalifikácií a lepšiu zrozumiteľnosť a využiteľnosť kvalifikácií v medzinárodnom kontexte. Cieľom navrhovaných zmien je systematizovanie kvalifikácií v SR a sprehľadnenie ich typológie.

Projekty cestovného ruchu budú podporené prostredníctvom výziev

Fond na podporu cestovného ruchu vo výške 20 miliónov eur bude distribuovať peniaze na jednotlivé projekty prostredníctvom výziev. Financie budú z rozpočtu ministerstva cestovného ruchu a športu, kam by mali byť prevedené zo všeobecnej pokladničnej správy, uviedol v stredu po rokovaní vlády minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS). 

"Zdroje sú priamo z rezortu, ktoré boli v tomto roku vo všeobecnej pokladničnej správe. Následne budú pretransferované do konkrétneho rozpočtu už budúcoročného ministerstva," povedal Keketi.  Minister si od v stredu schváleného fondu sľubuje reštartovanie regionálneho rozvoja a podporu celého sektora cestovného ruchu. Ten bol podľa neho najviac zasiahnutý pandémiou ochorenia COVID-19 ale aj vojnou na Ukrajine.

Prvá vláda po letnej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Viac o téme: VládaRokovanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu