Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Rezort práce prináša zásadné zlepšenia pre rodiny: Zmení sa príspevok pre zdravotne znevýhodnené deti a odľahčovaciu službu

Erik Tomáš
Erik Tomáš (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR plánuje zvýšenie príspevku na opatrovanie zdravotnej znevýhodnených detí a zmenu systému poskytovania odľahčovacej služby. Po pondelňajšom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Zákon o sociálnych službách prinesie veľa dobrého starostlivosti o zdravotne znevýhodnené deti. Po prvé chceme týmto zákonom zvýšiť príplatok k príspevku na opatrovanie zdravotne znevýhodnených detí zo 100 na 200 eur, a tým uľahčiť starostlivosť o zdravotne znevýhodnené deti. Tá druhá dôležitá a dobrá vec je, že meníme systém poskytovania odľahčovacej služby," priblížil Tomáš.

archívne video

Minister Tomáš po rokovaní vlády o prepúšťaní v rezorte (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Doplnil, že doteraz mal rodič zdravotne znevýhodneného dieťaťa nárok na odľahčovaciu službu 30 dní v roku a po novom to bude 360 hodín. Tomáš ozrejmil, že rodičia si budú môcť čerpať hodiny z časového fondu podľa toho, koľko potrebujú.

Ďalšou zmenou v zákone o sociálnych službách je, že obce, mestá a samosprávne kraje budú mať 30 dní na to, aby umiestnili ľudí odkázaných na starostlivosť buď do vlastného zariadenia, alebo iného verejného či neverejného zariadenia.

Viac o téme: DetiZdraviePríspevokSenioriMPSVRErik TomášOdľahčovacia služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu