Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Fico sa vrátil na miesto činu: Priznal, že má traumu! Povedal, prečo znova prišiel do Handlovej

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

HANDLOVÁ - Slovenská opozícia a médiá vytvárajú atmosféru, ktorá môže vyústiť do opätovného atentátu, povedal slovenský premiér Robert Fico pri dnešnej návšteve mesta Handlová, kde sa v polovici mája stal po výjazdovom rokovaní svojho kabinetu terčom strelca. Predseda vlády dopoludnia zavítal na miestnu strednú školu a v bývalom baníckom meste mal podľa úradu vlády tiež ďalší program.

"Mám traumu, ale nie z toho atentátu. Mám traumu z opozície a niektorých médií kvôli tomu, čo robia. Vytvárajú atmosféru, ktorá môže viesť k zopakovaniu podobného príbehu. Z tohto mám najväčšiu obavu," odpovedal Fico na otázky k pokusu o atentát na neho, počas ktorého ho útočník v máji opakovane postrelil. Fico potom prekonal operácie, do práce sa vrátil na začiatku júla.

archívne video

Prvé slová premiéra po atentáte (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Fico tvrdil, že do Handlovej neprišiel kvôli spomienkam, ale na pracovný výjazd. V prejave k prítomným napríklad naznačil, že budúci rok by vláda opäť mohla rokovať v Handlovej. Mesto a región prechádzajú transformáciou po ukončení ťažby hnedého uhlia.

Podľa portálu Aktuality.sk príchod Fica do Handlovej sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Portál uviedol, že pri miestnej strednej odbornej škole naň čakal zástup študentov. Zverejnený program Fica v Handlovej zahŕňal jeho účasť na slávnostnom otvorení zrekonštruovaných priestorov strednej školy, ďalej návštevu závodu na chov sladkovodných rýb a schôdzku s primátorkou Handlovej.

Fico už v polovici augusta povedal, že očakáva ďalší útok na člena vládnej koalície. Vtedy tiež kritizoval opozíciu, mimovládne organizácie a médiá. V júni pri prvom verejnom vyjadrení od atentátu Fico zase atentátnika označil za aktivistu slovenskej opozície. Podľa slovenských médií na Fica strieľal 71-ročný dôchodca Juraj Cintula, ktorého členovia bezpečnostných zložiek bezprostredne po pokuse zadržali a súd ho poslal do väzby.

Niektoré kroky Súčasnej Ficovej vlády či jednotlivých ministrov, ako napríklad zmeny v trestnom práve, nový zákon o verejnoprávnej televízii a rozhlase či odvolanie riaditeľov kultúrnych inštitúcií, viedli na Slovensku k veľkým protivládnym demonštráciám. Tie organizovali najmä niektoré opozičné strany. Fico už dlhšie kritizoval štyri súkromné médiá vrátane najsledovanejšej televízie Markíza, ktorá označil za nepriateľská.

Viac o téme: OpozíciaMédiáRobert FicoHandlová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu