Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Novela zákona o PZP sprísnila podmienky: Vodiči, pozor na túto chybu! Pripraviť vás môže o stovky eur

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Novela zákona o povinnom zmluvnom poistení (PZP), ktorá nadobudla účinnosť 1. augusta, prináša viacero zmien. Okrem pozitívnych úprav, ktoré sa týkajú zlepšenia ochrany poistených, niektoré povinnosti pre motoristov sa sprísňujú. Zmenil sa tiež prístup k sankciám za neskoré nahlásenie vzniknutej škody.

Jednou z kľúčových zmien v novej novele je prísnejšie postihovanie za oneskorené nahlásenie škody. Podľa nových pravidiel, ak motorista oznámi škodu po uplynutí 15 dní od uplynutia zákonnej lehoty, môže byť poisťovňou penalizovaný až do výšky 50 percent z vyplateného poistného plnenia. Tento regres predstavuje dodatočné náklady pre motoristu, ktoré si môže v prípade oneskorenia sám spôsobiť.

Ak sa však oneskorenie nahlásenia škody pohybuje do 15 dní, poisťovňa má právo uplatniť sankciu vo výške maximálne 30 percent. Je to výrazná zmena oproti predchádzajúcemu stavu, kde sankcie nemuseli byť tak striktne vymedzené.

archívne video

Vodič jazdil na diaľnici D1 v protismere a spôsobil nehodu (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

Výnimky a objektívne príčiny

Je dôležité si uvedomiť, že neznalosť nových pravidiel  oneskorenie neospravedlňuje. Poisťovne očakávajú, že všetci motoristi sa oboznámia s platnými pravidlami, aby sa vyhli nežiaducim sankciám. V prípade objektívnych príčin, ako je hospitalizácia alebo iné vážne okolnosti, ktoré bránili včasnému nahláseniu škody, poisťovne nebudú môcť uplatniť regres.

"V prípade objektívnych príčin, ako je pobyt v nemocnici a podobne, už poisťovne nebudú môcť klienta regresovať. Aj v ostatných prípadoch sú touto novelou určené hranice 30 %, maximálne 50 % regresu," vysvetlil uviedol odborný garant pre neživotné poistenie Pavol Michalec, s tým, že sa to netýka závažného porušenia pravidiel cestnej premávky, akým je jazda pod vplyvom návykových látok.

Prísnejšie povinnosti pre majiteľov e-kolobežiek

Po novom musia byť poistené všetky e-vozidlá, ktoré dosahujú rýchlosť viac ako 25 kilometrov za hodinu alebo ak je ich rýchlosť vyššia ako 14 kilometrov za hodinu a ich hmotnosť vyššia než 25 kilogramov.  Zodpovednostné poistenie sa tak vzťahuje  na e-kolobežky, segwaye, hoverboardy, troj/štvorkolesové vozíky, trojkolesové skútre, ale aj vozíky pre seniorov či záhradné traktory a ďalšie malé elektrické vozidlá bez EČV, ktoré spĺňajú stanovené konštrukčné a rýchlostné parametre.

Viac o téme: SankciePZPNovelaZmena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu